Ziarul Unirea
 

Preotul Constantin Necula. Boboteaza e un nou început, o restartare. Agheasma Mare băută înseamnă mai mult decât purificare

Consilierul misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, părintele Constantin Necula, crede că Boboteaza trebuie să însemne pentru fiecare dintre noi “un nou început, o restartare, o refundamentare a vieţii”.

“E un nou început. E o restartare, o refundamentare a vieţii”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preotul Necula.

Constantin Necula afirmă că Boboteaza este o “participare la bucuria Botezului Mântuitorului Hristos”.

“Boboteaza este participarea la bucuria Botezului Mântuitorului Hristos. Avem două epifanii, două arătări: una la naşterea Mântuitorului şi una pe malul Iordanului. Hristos se arată, ne arată că nu lucrează pe ascuns şi mai cu seamă ne arată un lucru fundamental, că are trup, că a intrat în lume cu trupul. Bebeluşul devenit om în toată firea, care se botează acum în apele Iordanului, are trup, are carne şi oase. Nu e nălucă. Să nu-l mai transformăm pe Hristos în nălucă.

Noi vorbim despre el ca şi cum ar fi un personaj fără istorie, ori el este în istorie, el este istorie. Iar umbra de lumină a Bobotezei, alături de Hristos, este Ioan Botezătorul. Este singurul om pictat cu aripi în biserică, pentru că este la marginea dintre îngeri şi oameni, atât de sus s-a ridicat prin efort propriu şi prin harul lui Dumnezeu, încât poate fi confundat cu un înger – în fond e verişorul îngeresc al Mântuitorului Hristos. De Bobotează asta se întâmplă, un om îngeresc se întâlneşte cu Dumnezeu, pentru ca omul să devină ca Dumnezeu. Taina Botezului asta ne spune, că suntem chemaţi toţi murim şi să înviem”, spune preotul Necula.

Boboteaza este strâns legată de botezul nostru de la cristelniţă, susţine preotul.

“Sunt unii care susţin că nu e nicio legătură între Bobotează şi botezul nostru de la cristelniţă. Este. Apa este aceeaşi, iar Dumnezeu care lucrează în apă este acelaşi. Ceea ce facem noi, nu botezăm casele, ci le sfinţim, într-un fel sau altul dăruind caselor, restartând caselor, starea de sfinţenie la început de an. (Ne putem restarta şi noi n.r.), mai ales, odată cu casele. Noi locuim în case. Biserica nu face o rupere între locurile în care locuim şi oamenii care locuiesc în ele. Ne privesc ca un tot, ca un univers, ca un cosmos al nostru, ca pe o lume a noastră. Biserica ne sfinţeşte lumea cu drag, nu e împotriva lumii în care trăim”, potrivit lui Constantin Necula. Citește și: mesaje de Sfântul Ioan

A bea zilnic din Agheasma Mare înseamnă “mai mult decât purificare”.

“Agheasma Mare băută înseamnă mai mult decât purificare. Înseamnă o reactivare într-un fel sau altul a stării noastre de bine, de ataşaţi la Dumnezeu, e o reataşare de Dumnezeu. Vrem să bem agheasmă, de aceea suntem ai lui Hristos. Cine nu vrea, nu bea. E bine să faci cât mai mult timp exerciţiul acesta al hrănirii cu anafură şi al ieşirii din sete cu agheasmă, pentru că, de fapt, arată că toate alimentele lumii sunt sfinţite de Dumnezeu, dacă Dumnezeu e prezent în rugăciunea noastră. Nu există unghi al lumii în care harul lui Hristos să nu intre. Iar Agheasma Mare este frumoasă şi din alt punct de vedere, ziua Bobotezei e frumoasă pentru că noi spunem că se sfinţesc toate apele lumii, adică inclusiv ultimul colţişor de pârâu din ultima lume nelocuită de oameni şi acolo harul lui Dumnezeu lucrează neîncetat în favoarea lumii”, concluzionează preotul Constantin Necula.

În credinţa ortodoxă, Boboteaza aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor – Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.

Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

Sursa Agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

nedumeritul 5 ianuarie 2018 at 22:54

Singur ai venit pe această planetă şi o vei părăsi tot singur. Aşa este conceput de către Creatorul nostru. De aceea, fiecare om este chemat – ca din perspectiva spirituală -să meargă singur pe drumul său, pentru a-şi atinge ţelul, divinizarea sau luminarea.
Pentru a ajunge la cea mai înaltă conştiinţă, omul nu are nevoie de nici o organizaţie sau de mijloace auxiliare. Totul este proiectat perfect în el de către Creator.
Jan van Helsing

Pt dumirirea "nedumeritului" 6 ianuarie 2018 at 10:56

Avem nevoie de preoti pt ca Iisus insusi Le-a dat lor puterea de a ajuta credinciosiii in drumul lor spre mantuire:” Mergeti si botezati in numele Tataului si al Fiului si al Sf.Duh”. Şi Iisus le-a zis iarăşi: “Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.”
Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis:” Luaţi Duh Sfânt;
Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.”(Ioan,20)

dolfi 5 ianuarie 2018 at 23:47

Io am o dilema si in fiecare an caut explicatie! In ziua proclamata ca fiind sfanta de catre popa, pot sa fac treaba mica? da sa trag apa la veceu? ii vreo contradictie? da bere pot sa beau? teoretic da, ca daca se sfintesc toate apele inseamna ca toate apele.. si aia din veceu, si aia din bere si aia de la genunchi.

Draga @dolfi 6 ianuarie 2018 at 11:05

Imagineaza-ti ca ziua de sarbatoare este ziua mamei sau a tatalui tau.In loc sa-i imbratisezi si sa le urezi cele bune cu acest prilej, tu intreaba-i despre dilema ta si ceea ce spuneai mai sus in postare. Tot asa e si o sarbatoare crestina: incercam sa multumim Divinitatii pt tot ce ne-a dat si ne da, caci stim ca toate sunt spre mantuirea noastra.Chiar si incercarile prin care trecem.

Apocalipsa lui Rika 6 ianuarie 2018 at 9:30

popi mafioti nu stiu din ce sa mai faca banii !

eu din cauza lor renunt la credinta !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...