Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Premierul Ciucă: „Dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici va plasa România drept lider al energiei curate și sigure”

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Premierul Ciucă: „Dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici va plasa România drept lider al energiei curate și sigure”

Dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici (SMR), alături de Proiectul Unităților 3 si 4, intrat într-o noua etapă, va plasa România ca lider al energiei curate și sigure, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Ne aflam într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic din România și producerea energiei din surse curate, nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă este nu doar un efort instituțional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect. Am convingerea că implicarea și susținerea autorităților române, la cel mai înalt nivel, sunt esențiale pentru continuarea Proiectului de la Cernavodă și pentru finalizarea activităților pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare, în calendarul estimat”, afirmă Nicolae Ciucă.

El apreciază că „Europa și întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetățenilor și economiilor, în condiții accesibile și prietenoase cu mediul”.

„România nu face excepție. Am reușit în ultimul an să facem pași importanți în tot ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic și atingerea obiectivului nostru privind independența energetică. Planurile pe termen lung și investițiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum, în continuă creștere, pentru o economie și o societate aflate pe calea dezvoltării durabile.

În acest context, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavoda este nu doar o investiție necesară României viitorului, și cea care va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030 și 2031. România are istoric și experiență de operare în siguranță, avem un reglementator cu experienta, CNCAN, industrie care poate contribui la proiectele energeticii nucleare, școală performantă și parteneriate puternice la nivel internațional.

Alături de Proiectul Unităților 3 si 4, intrat într-o noua etapă, dezvoltarea tehnologiei bazată pe Reactoarele Modulare Mici (SMR) va plasa România drept lider al energiei curate și sigure. Mizăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care vom consolida profilul energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu țintele de decarbonizare”, adaugă premierul.

De asemenea, el menționează că finanțarea americană de 4 miliarde de dolari și operaționalizarea deja realizată a simulatorului SMR de la Universitatea Politehnică București oferă în egală măsură resursele financiare necesare demarării primului proiect de acest tip după cel din SUA, dar și acces la înaltă tehnologie pentru studenții români.

„La fel de valoros pentru atingerea obiectivelor noastre este sprijinul european. Salut decizia luată de Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene de a investi 2,4 miliarde de euro pentru a impulsiona tranziția verde. Cu investiții suplimentare de 1,1 miliarde de euro, România este principalul beneficiar al acestei decizii. Cu toții ne dorim energie nelimitată, accesibilă cetățenilor și investitorilor, produsă în condiții de siguranță și grijă față de mediul înconjurător.

Acordul pe care l-am semnat astăzi și tot ce facem în sectorul energiei nucleare, alături de proiectele dezvoltate de companiile energetice strategice, între care un rol important are Nuclearelectrica, de investițiile finanțate prin Fondul de modernizare, prin REPower EU, de valorificarea gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, vor asigura stabilitate și independență energetică pentru cetățenii români și pentru mediul de afaceri”, încheie Ciucă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării

Bogdan Ilea

Publicat

în

Românii pot să raporteze deepfake-urile de pe rețelele sociale printr-o platformă lansată de guvern: Anunțul Ministerului Digitalizării Românii pot trimite sesizări privind conținutul audio/video manipulat digital (deepfake) distribuit online în scopuri malițioase prin intermediul paginii web a Ministerului Digitalizării. Conform unui ordin publicat joi seara în Monitorul Oficial, aceste sesizări vor fi analizate și transmise […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea