Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prefectul Gheorghe Feneşer face demersuri ca foştii angajaţi ai Metalurgica Aiud să îşi primească drepturile salariale restante

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prefectul Gheorghe Feneşer: ”Am obţinut promisiunea că problema va fi rezolvată cât mai curând posibil”

Gheorghe FeneserCele 149 de persoane disponibilizate de la Metalurgica Transilvană Aiud, societate aflată în faliment, solicită să le fie plătite creanţele salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă. În condiţiile în care disponibilizările de personal s-au făcut în luna martie, iar foştii angajaţi nu şi-au primit încă drepturile salariale, aceştia au recurs la manifestaţii de protest în faţa sediului Primăriei municipiului Aiud, cu intenţia de a continua protestul până la soluţionarea problemei. Vineri, 24 mai, cei aproape 50 de protestatari s-au întâlnit cu prefectul Gheorghe Feneşer şi cu primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan, care încă de la început şi-au arătat deschiderea faţă de foştii angajaţi ai Metalurgica şi au reacţionat prompt pentru a le putea oferi acestora răspunsuri cât mai precise în scopul clarificării situaţiei. Prefectul Gheorghe Feneşer le-a explicat foştilor angajaţi ai Metalurgica faptul că sumele de bani aferente creanţelor salariale pe care trebuie să le primească sunt puse la dispoziţie din Fondul de Garantare, dar că în acest moment nu există banii necesari pentru efectuarea plăţilor. În acest sens, prefectul judeţului Alba a precizat că, în urma intervenţiilor sale la nivelul Guvernului, se desfăşoară deja procedura necesară pentru ca plata restanţelor salariale să poată fi făcută în perioada imediat următoare.

”În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că aţi ales să protestaţi într-un mod paşnic şi foarte civilizat. Ştiu că situaţia în care vă aflaţi este una extrem de dificilă, tocmai de aceea felul în care vă expuneţi problema este de apreciat. Am luat legătura cu Codrin Scutaru, secretar de stat la Ministerul Muncii, şi am obţinut promisiunea că problema va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil. Totodată, deşi nu doar Aiudul se află în această situaţie, am primit asigurări ferme că se află pe primele locuri în lista de priorităţi, ceea ce înseamnă că, până la jumătatea lunii iunie se va achita cel puţin o parte din plăţi, dacă ele nu vor putea fi făcute integral în acest termen”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

În acelaşi context, primarul Mihai Horaţiu Josan a înaintat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei o adresă prin care a explicat problema cu care se confruntă persoanele disponibilizate, solicitând totodată soluţionarea imediată a acesteia.

”Pe lângă adresa pe care deja am transmis-o ministerelor, voi avea şi o discuţie cu miniştrii şi voi insista pentru alocarea cât mai rapidă a fondurilor necesare efectuării plăţilor restante. În ceea ce priveşte drepturile salariale care au fost încălcate de angajator, soluţia pentru recuperarea acestora este la îndemâna instanţei de judecată. Personal, voi face tot ceea ce stă în atribuţiile şi în puterea mea pentru ca banii să ajungă în cel mai scurt timp la oameni”, a precizat edilul şef al Aiudului.

Nu în ultimul rând, protestatarii au ridicat problema recalificării profesionale, de care dat fiind faptul că sunt şomeri, au neapărată nevoie. Soluţia a fost identificată pe loc, în urma discuţiei telefonice dintre prefectul judeţului Alba şi directorul AJOFM Alba, Andrea Katona, astfel că, la Aiud, începând de săptămâna viitoare, vor fi formate grupele şi vor începe cursurile de care şomerii vor beneficia în mod gratuit. Pentru a putea participa la cursurile de formare profesională organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba persoanele interesate trebuie să se prezinte la punctul de lucru din Aiud al agenţiei, unde vor primi toate informaţiile necesare despre documentele pe care trebuie să le depună în vederea înscrierii la cursuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora A N U N Ţ În conformitate cu dispoziţiile Hotărârii nr. 34H/19.04.2024 a Biroului Electoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea