Ştirea zilei
Povestea demnă de film a unui castel din Alba. De ce l-au părăsit proprietarii și ce rol a avut în salvarea orfanilor de război
Povestea demnă de film a unui castel din Alba. De ce l-au părăsit proprietarii și ce rol a avut în salvarea orfanilor de război
Castelul Wesselényi, o clădire monument istoric cu o lungă şi interesantă istorie se află pe malul stâng al râului Târnava Mare în satul Obreja, localitate componentă a comunei Mihalţ.
Castelul Wesselényi ascunde între zidurile nenumărate legende, unele având o conotaţie tragică. Se spune că familia Wesselényi ar fi părăsit proprietatea la începutul primului război mondial, după ce unica fiică a baronului Wesselényi s-ar fi spânzurat într-una din încăperile castelului.
Contele Miklós Wesselényi a început construcţia clădirii în anul 1778. Biserica Română Unită cu Roma a cumpărat castelul în anul 1916, iar după primul război mondial mitropolitul Vasile Suciu a înfiinţat aici o mănăstire cu orfelinat pentru fetele rămase fără părinţi în urma războiului, orfelinat dat în grija Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului.
Primele demersuri pentru copiii rămaşi fără părinţi, le-a făcut în anul 1916, la Blaj. Mitropolitul a apelat la mai multe călugăriţe pentru a deveni mamele şi educatoarele acestor copii. După sfârşitul primului război mondial, în judeţul Alba erau peste 2.000 de văduve de război şi peste 4.000 de copii orfani.
Mitropolitul Vasile Suciu, a cumpărat proprietatea de la Obreja cu 150.000 de lire italiene, bani pe care i-a primit de la Papa Benedict al XV-lea. După ce bunurile s-au aflat în proprietatea lui, la castel au fost începute renovările. Încă de la debutul orfelinatului, din anul 1921, călugăriţele, dar şi câteva învăţătoare, aveau în grijă peste 100 de suflete, atât băieţi, cât şi fete. Copiii urmau cursurile şcolii primare şi secundare.
La Obreja, copiii aveau posibilitatea să aleagă ce fel de activitate e pe placul lor. Astfel fetele, puteau să aleagă între un atelier de croitorie sau de ţesut, iar pentru băieţi era pus la dispoziţie un atelier de cizmărie. Din anul 1923, băieţii au fost repartizaţi la Blaj. Acolo erau mai multe ateliere cu cinci secţii, atelier de tâmplărie, atelier de fierărie, atelier de croitorie, atelier de cizmărie, atelier de rotărie.
Fetele care depuneau cel mai mult efort la atelierele de croitorie erau primite la Bucureşti cu bursă, iar băieţii erau primiţi la Odorheiu Secuiesc pentru a învăţa tehnici noi la atelierul de cizmărie. La Obreja s-a înfiinţat prima şcoală de menaj din ţară, ideea lansată tot de Vasile Suciu. Motivul a fost relativ simplu. Fetele trebuiau să îşi câştige într-un fel sau altul existenţa.
După anul 1937, castelul a fost locuit de călugării bazilieni, care aveau şi ei în grijă un număr mai mic de copii. Copiii au locuit la Obreja timp de aproape zece ani, după care au fost mutaţi la Turda. După sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, comuniştii i-au închis pe preoţi în închisoare şi au pus lacăt pe mănăstiri. Casa de copii de la Obreja aflată în incinta Castelului Wesselényi a fost şi ea închisă la rândul ei, iar copiii au fost mutaţi la Turda în anul 1945.
Clădirea a fost donată în anul 2005, de către Preafericitul Mitropolit Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major, „Congregaţiei Inimii Neprihănite”. Aceasta a fost fondată în anul 1950, în închisoare, de către Maica Maria Ionela. Castelul Wesselény serveşte astăzi pentru o întreagă comunitate monahală, măicuţei alăturându-i-se, adesea, mai multe surori.
Ştirea zilei
FOTO| INUNDAȚIILE de pe Valea Vințului: Pompierii intervin pentru evacuarea apei în două localități
FOTO| INUNDAȚIILE de pe Valea Vințului: Pompierii intervin pentru evacuarea apei în două localități
Odată cu manifestarea precipitațiilor abundente și instituirea codului portocaliu meteo în județul Alba, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au fost mobilizați pentru a interveni în mai multe localități afectate.
Printre misiunile desfășurate se numără recunoașterea și evacuarea apei în satul Vurpăr și satul Gura Cuțului, care fac parte din comuna Vințu de Jos.
Pentru a face față situației de urgență, ISU Alba a alocat trei autovehicule de intervenție de tip Asas și trei motopompe pentru a sprijini operațiunile de evacuare a apei din zonele respective. În paralel, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Vințu de Jos a mobilizat două buldoexcavatoare și aproximativ 50 de voluntari pentru a asigura evacuarea apei și degajarea arborilor căzuți în satul Vurpăr.
CITEȘTE ȘI: Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil
De asemenea, pe drumul de acces către satul Gura Cuțului, SVSU Vințu de Jos intervine cu trei buldoexcavatoare, un taf și un autogreder furnizat de la Sebeș pentru a debloca și a facilita accesul în această zonă afectată de inundații.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| INUNDAȚIILE din Vințu de Jos: Localnicii gospodari au ieșit pe stradă pentru a face curățenie după furtună. Primăria a intervenit cu utilaje
INUNDAȚIILE din Vințu de Jos: Localnicii gospodari au ieșit pe stradă pentru a face curățenie după furtună. Primăria a intervenit cu utilaje
Astăzi, localnicii din Vințu de Jos au demonstrat un spirit de solidaritate și reziliență incredibilă în fața inundațiilor devastatoare cauzate de ploile torențiale.
Oamenii au ieșit în stradă, înarmându-se cu mături, lopeți și alte unelte, pentru a curăța străzile și curțile inundate.
După ce apele au scăzut, comunitatea s-a unit într-un efort colectiv de a face față dezastrului adus de inundații. Aceștia au ieșit din case și au lucrat neîncetat pentru a îndepărta noroiul, gunoaiele și resturile aduse de ape.
CITEȘTE ȘI: Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil
În timp ce oamenii munceau din greu, Primăria Vințu de Jos nu a rămas indiferentă la situație.
Autoritățile locale au intervenit rapid cu utilaje și echipamente pentru a sprijini eforturile comunității.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| INUNDAȚII pe Valea Vințului, în Alba: Apa a luat cu asalt drumurile și curțile oamenilor
INUNDAȚII pe Valea Vințului, în Alba: Apa a luat cu asalt drumurile și curțile oamenilor
Efectele negative ale vremii instabile de astăzi, 2 iunie 2023, din județul Alba, și-au făcut simțită prezența.
Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, se poate observa cum, în comuna Vințu de Jos, apele au inundat mai multe străzi din localitate.
Momentul a fost imortalizat în cursul acestei după-amiezi.
ANM a emis un cod portocaliu pentru județul Alba, vizate fiind localitățile Alba Iulia, Cugir, Zlatna, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Meteș, Șibot, Săliștea, Almașu Mare, Cricău, Mogoș, Blandiana, Întregalde, Râmeț, Ponor și Ceru-Băcăinți. Acest avertisment este valabil de la ora 16:15 până la ora 17:15, în data de 02-06-2023.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor semnala averse torențiale, care vor aduna între 35 și 40 de litri pe metru pătrat. Aceste averse vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibile căderi de grindină.
CITEȘTE ȘI: Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil
Este recomandat ca locuitorii din această zonă să fie precauți și să evite deplasările inutile în timpul acestei perioade. Se recomandă, de asemenea, să se ia măsuri de protecție împotriva efectelor severe ale vremii, cum ar fi evitarea zonelor deschise și a copacilor izolați, precum și protejarea bunurilor personale în fața ploii și a grindinei.
Administrația Națională de Meteorologie va continua să monitorizeze evoluția condițiilor meteorologice și va emite actualizări în caz de modificări. Pentru informații suplimentare și sfaturi de siguranță, cetățenii sunt încurajați să urmărească sursele oficiale și să se informeze despre avertismentele emise de autorități.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 11 ore
UPDATE| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două persoane rănite după coliziunea dintre două mașini, pe Calea Moților, la Micești
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
-
Sportacum 23 de ore
CIL Blaj, jucător la selecționata României de minifotbal! Echipa din „Mica Romă”,eșec cu Energia Săsciori, a 5-a înfrângere la rând!
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autoturisme pe Calea Moților