Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Potrivit noului Cod fiscal, românii care muncesc în străinătate, obligați să plătească o taxă lunară de 5 la sută din valoarea salariului minim pe economie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recentele prevederi ale Codului fiscal îi obligă pe românii plecaţi în străinătate, care și-au păstrat rezidența fiscală în România, să plătească o taxă lunară în valoare de 79 de lei. Contribuția reprezintă procentajul de 5,5 la sută, aplicat salariului minim pe economie, de 1.450 de lei, chiar dacă persoana respectivă se află în străinătate.

Potrivit noului Cod fiscal, persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii vor fi obligate să plătească contribuţii la asigurările de sănătate. Acest lucru este specificat în articolele 180-182 din noul Cod fiscal. Este vorba de minorii sau femeile însărcinate care nu au venituri.

Cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară se află în situația de a-și achita contribuția de asigurare de sănătate. Dar legea nu se adresează numai acestor categorii de persoane, ci şi altora, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiţia de a fi impozitați prin tranşe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate.

Cine va fi plecat din țară pentru mai mult de 6 luni va fi obligat să declare la ANAF acest lucru cu 30 de zile înainte de plecare. De la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, românii care se mută în străinătate pentru o perioadă mai mare de 6 luni sunt obligaţi să declare la Fisc schimbarea rezidenței fiscale.

La Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba cei care muncesc în străinătate trebuie să completeze un formular în care precizează clar în ce stat plătesc taxele și impozitele. Altfel, ei vor avea parte de o… surpriză: printre noile prevederi ale Codului fiscal se regăsește cea referitoare la faptul că cei care nu completează acest formular la Fisc riscă să se aleagă cu amenzi cuprinse între 50 și 100 de lei. Mai mult, cei care nu-și fac timp să completeze chestionarul pot să ajungă chiar în situaţia de a li se impozita veniturile, altele decât cele salariale, în ambele ţări. De anul viitor datele referitoare la românii care câştigă în străinătate ar urma să fie comunicate automat autorităţilor române.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea