Rămâi conectat

Ştirea zilei

Posibilii candidați ai PSD Alba la alegerile parlamentare – SURSE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Partidul Social Democrat nu a anunțat candidații înscriși în cursa internă pentru un mandat de parlamentar, președintele Ioan Dîrzu precizând însă că sunt, în total, 15 pretendenți, dintre care 10 la Camera Deputaților.   

La fel zicea Ioan Dîrzu și înainte de alegerile locale, că PSD are șapte doritori pentru Primăria Alba Iulia, însă doar doi au fost vehiculați înainte de acest scrutin.

Alegerile parlamentare din toamna acestui an vor marca revenirea la votul pe listă şi renunţarea la scrutinul de tip uninominal. Astfel, din experiența alegerilor trecute, ne putem da seama că PSD, în Alba, va obține, în cel mai bun caz, doi deputați și un senator, iar cea mai sumbră previziune le-ar aduce un singur deputat.

turneu sahAstfel, primul la senatori și primii doi la deputați, au oarecare șanse să ocupe un loc, iar ceilalți vor fi puși de formă, să ”tragă” sau să completeze lista. Nu credem însă că PSD va prinde trei locuri în Parlament, ci mai degrabă două la Camera Deputaților sau unul la Cameră și altul la Senat, posibil în urma redistribuirii naționale a mandatelor.

Este clar, la Camera Deputaților, lista va fi deschisă de Ioan Dîrzu, reconfirmat în funcția de președinte al PSD Alba, la o lună după ce tot el a anunțat că își asumă rezultatul la alegerile locale, de sub 30%, și și-a dat demisia.

Bătălia pentru locul 2 la deputați este mare. Călin Potor, care nu se înțelege deloc bine cu membrii mai tineri, fiind agreat mai mult de organizația de pensionari, ar putea fi trecut pe tușă. Acesta va încerca, probabil, să-și facă loc, însă este greu de crezut că Dragnea&co vor pune un candidat care a obținut la alegerile locale procente bune sub media partidului. Nu are rost să revenim.

Un candidat cu șanse la locul doi este actualul director adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, economistul Cornel Suciu, care deși nu e atât de cunoscut opiniei publice, ar putea aduce ca argument activitatea profesională. Un alt pretendent este consilierul local Horațiu Clepan, el fiind, înainte de alegeri, când primul, când al doilea candidat al PSD-ului pentru Primăria Alba Iulia.

La Senat, lista ar putea fi deschisă de Dănuț Hălălai, comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba. Dacă va fi astfel, fratele său, Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș, ar avea un motiv în plus să ”tragă” în campanie. Pe locul 2 la Senat ar putea fi Cornel Murg, fostul prefect de Alba, care nu mai exercită această funcție întrucât a atins pragul vârstei de pensionare. El ar fi trebuit să ocupe funcția de președinte al PSD Alba, după ”demisia” lui Dîrzu, fiind votat de Comitetul Executiv Județean, însă neconfirmat de conducerea centrală. El a condus, în urmă cu câțiva ani, organizația PSD din Cugir.

Pe liste ar putea apărea și rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, numele său fiind vehiculat și în înainte de alegerile locale. Fost consilier local al PSD , Daniel Breaz, care o relație bună și cu Mircea Hava, nu și-a dorit să candideze pentru Primăria Alba Iulia, deși mai mulți social-democrați au considerat că este o variantă bună întrucât vine din mediul universitar. Potrivit unor surse, Breaz ar fi fost în cărți și pentru a prelua Ministerul Educației, când Mircea Dumitru l-a înlocuit pe Adrian Curaj.

Totodată, pe liste ar putea apărea și numele Marcelei Dărămuș, președintele organizației de femei a PSD. Nu credem că își dorește un mandat de parlamentar întrucât a câștigat, prin concurs, funcția de inspector școlar general al IȘJ Alba și este abia la început.

Cu siguranță pe listele PSD vor fi și candidați din alte zone ale județului Alba, pentru a mobiliza electoratul din localitățile respective, însă nu credem că vor ocupa locuri eligibile.

Un candidat care ar ridica scorul partidului, însă nu credem că există șanse să candideze, este primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, reales, în vară, cu 85% din voturi, pentru al cincilea mandat consecutiv. Ciugud se află într-un top al comunelor privind rata absorbției fondurilor europene.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că social-democrații caută și alți oameni, din mediul de afaceri sau profesioniști într-un anumit domeniu, care, se pare, nu sunt ușor de găsit. Așa s-a întâmplat și la alegerile locale, când au demarat proiectul #listaalbaiulienilor și oricine s-a putut înscrie pentru a candida pentru un loc în Consiliul Local Alba Iulia. În urma acelui proiect, medicul Lucian Prodan, care nu a mai făcut politică, a obținut un mandat, însă la Consiliul Județean Alba.

Facem precizarea că aceste informații au fost obținute pe surse, iar lista PSD nu este, în momentul de față, definitivată și ar putea apărea modificări, însă cunoscând bine partidul, ele nu pot fi majore.

În prezent, județul Alba are cinci reprezentanți în Camera Deputaților și doi în Senat.

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe data de 11 decembrie.

Citește și Candidații PNL Alba la alegerile parlamentare din 2016, votați de organizațiile locale. Ce SURPRIZE sunt pe listă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS Prezența unui urs a fost semnalată în cursul zilei de joi, 25 aprilie, aproximativ ora 09:30, în Alba Iulia, cartierul Oarda. Potrivit IPJ Alba, ursul a fost zărit pe raza cartierului Oarda, din Alba Iulia, în apropiere de casele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea