Rămâi conectat

Cultură Educație

Porcii mistreţi zădărnicesc munca fermierilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Subsemnaţii Teodor Ciungan, Ioan Boldea, Ieronim Crişan şi  preşedinţi de partide PSD, PNL, PRM şi PDL din satul Băgău, comuna Lopadea Nouă, ne adresăm d-voastră cu următoarea rugăminte:
Fermierii şi gospodarii satului Băgău fac un apel insistent la ziarul dvs. care a tratat o serie de probleme din judeţul nostru şi de la care aşteptăm şi noi un răspuns ferm pe care de 20 de ani nu îl poate lămuri şi mai ales rezolva nimeni. Scopul problemei este următorul
1. Terenul arabil al satului Băgău este nelucrat în proporţie de 70% din suprafaţa totală din cauza lipsei de bani a cetăţenilor.
2. Din această suprafaţă 20-30% nu se mai lucrează de 2-3 ani de zile din cauza distrugerii culturilor de către fondul cinegetic: mistreţi, cerbi, căprioare.
Menţionăm că pentru înfiinţarea unui hectar de cultură porumb este nevoie de cel puţin 20 de milioane de lei şi că fermierul nu are bani dar face sacrificii pentru înfiinţarea culturii respective, iar la final de toamnă se alege cu nimic din cauza faptului că încă de la semănat seminţele sunt scoase de 2-3 ori din pământ, iar ce rămâne este distrusă când recolta este în pârg.
Peste una-două săptămâni începe campania de însămânţare a porumbului, se seamănă, îl scot mistreţii, se reseamănă cu sămânţa din pătul, că cea de cumpărat este 500 de lei sacul dacă se repetă semănatul de 2-3 ori toată sămânţa din pământ este de proastă calitate, după care urmează distrugerea fatală din toamnă.
Rugăm în acest sens să faceţi o dezbatere publică în ziarul dvs., o zi, două, trei dacă este necesar să contactaţi toate instituţiile statului implicate în această problemă, primărie, Consiliu Judeţean, Direcţia Agricolă, AJVPS să le vedem opiniile, legalitatea şi modul de acţiune pentru viitor, că în felul acesta  nu putem merge la infinit, vrem să ştim cui ne adresăm cu această problemă, ce documente trebuie, cine plăteşte despăgubirile în caz de producere a acestor pagube, întrucât bâjbâim de 20 de ani prin hăţişurile unei legi confuze şi ale unei agriculturi muribunde.
Dorim răspunsuri clare din partea instituţiilor statului, din partea partidelor politice, a tot ce poate pune mâna la redresarea acestei situaţii, să putem ieşi din degringolada aceasta, să vedem că avem legi, rezolvare şi cetăţeanul să aibă încredere în munca sa. Vom fi recunoscători pentru ajutorul dat şi sperăm să vă mulţumească întreg judeţul pentru rezolvarea unei probleme grave pentru fermierii judeţului.
Teodor CIUNGAN, Ioan BOLDEA, Ieronim CRIŞAN, Romul HÂRCEAGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea