Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Poprirea pe salariu: Ce se întâmplă în situaţiile în care unii angajați au mai multe datorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Poprirea pe salariu: Ce se întâmplă în situaţiile în care unii angajați au mai multe datorii

Atunci când o firmă este nevoită să instituie două sau mai multe popriri asupra veniturilor unui angajat, este important să se țină cont că acestea sunt aplicate simultan. Totuși, în conformitate cu reglementările legale, suma maximă ce poate fi reținută din venitul net lunar al angajatului nu poate depăși jumătate din această sumă, urmând ca aceasta să fie împărțită între diferiți creditori.

În linii generale, conform prevederilor Articolului 782 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, procedura de poprire este inițiată la solicitarea creditorului de către un executor judecătoresc din circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul sau terțul poprit.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Referitor la prevederile Articolului 236 alineatul (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, poprirea asupra veniturilor persoanelor fizice debitoare este efectuată de către organul de executare prin intermediul unei notificări expediate terțului poprit prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, debitorul este informat cu privire la instituirea popririi.

Conform legislației în vigoare, sumele care pot fi poprite includ orice disponibilități bănești în lei sau în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, pe care terții le datorează sau le dețin în numele debitorului în temeiul unor relații juridice existente.

Organul fiscal are dreptul să rețină până la o treime din venitul net sau pensia netă a debitorului, sau alte sume periodice, în vederea asigurării mijloacelor de trai. În cazul în care organul fiscal se află în competiție cu alți creditori, suma totală reținută nu poate depăși jumătate din venitul lunar net.

Momentul instituirii popririi este considerat a fi momentul în care terțul poprit primește notificarea de instituire a popririi. În acest context, terțul poprit este obligat să înregistreze data și ora primirii notificării de instituire a popririi.

După instituirea popririi, terțul poprit are obligația:

de a plăti organului fiscal suma reținută și cuvenită, în contul specificat de organul de executare, fie imediat, fie după ce creanța devine exigibilă;

de a păstra indisponibilizate bunurile mobile necorporale poprite și de a notifica organul de executare cu privire la aceasta;

în situația în care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai mulți creditori, terțul poprit trebuie să informeze în scris creditorii și să efectueze distribuirea sumelor în conformitate cu ordinea de preferință stabilită de Articolul 258 din Codul de procedură fiscală.

În concluzie, în cazul în care un angajat se confruntă cu mai multe popriri asupra salariului său, fiecare reținere nu poate depăși o treime din venitul net lunar. Cu toate acestea, suma totală reținută pentru toate popririle nu poate depăși jumătate din salariul net. Astfel, suma totală reținută va fi împărțită proporțional între creditori, în concordanță cu prevederile legale existente.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii Pacienții asigurați în sistemul de sănătate se vor bucura de un nou drept – terapia durerii, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea