Rămâi conectat

Politică Administrație

Planul regional de măsuri anticorupţie al judeţului Alba

Publicat

în

 La Instituţia Prefectului Alba a avut loc dezbaterea cu tema „Problematici anticorupţie”, organizată în cadrul Grupului de Acţiune Anticorupţie al judeţului Alba. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate”, implementat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, în parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, proiect finanţat din Fondul Social European prin Programul  Operaţional „Dezvoltarea capacităţii administrative”. La reuniunea Grupului de Acţiune Anticorupţie au participat directorul coordonator al Centrului Naţional pentru Integritate, Alexandru Cumpănaşu, prefectul Ştefan Bardan, precum şi reprezentanţi din cadrul unor instituţii publice: Instituţia Prefectului, CJ Alba, primăriile Alba Iulia, Aiud, Abrud, Cugir, MAI (ISU, IPJ, IJJ), Centrul Militar Judeţean, Casa Judeţeană de Pensii Alba, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, Garda Financiară, Direcţia Generală de Finanţe Publice, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Universitatea „1 Decembrie 1918”, ITM, DSP Alba, CAS Alba, Serviciul Teritorial Alba al DNA, Judecătoria Alba Iulia, OCPI etc.
În deschidere, Alexandru Cumpănaşu a declarat că proiectul noii Strategii naţionale anticorupţie 2011 – 2014 este postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, iar măsurile anticorupţie trebuie asumate şi de clasa politică, motiv pentru care setul de propuneri va fi supus aprobării Parlamentului României.
În cadrul Strategiei naţionale anticorupţie au fost identificate sectoarele vulnerabile din punctul de vedere al integrităţii: sectorul siguranţă şi ordine publică, administraţia publică, sectorul financiar-fiscal, sistemul sanitar şi sectorul educaţional. În urma discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor vizate la nivel local au fost identificate pentru fiecare din aceste sectoare atât problemele, cât şi bunele practici. De exemplu, în domeniul sectorului siguranţă şi ordine publică, creşterea numărului orelor de pregătire teoretică pentru promovarea examenului de obţinere a permisului de conducere şi participarea instructorului auto la proba practică, retragerea chitanţierelor rămase la agenţii de poliţie, pentru a fi feriţi de tentaţiile de corupţie, mărirea salariilor personalului, în scopul motivării acestuia, pentru a evita „ispita” primirii de foloase necuvenite şi înăsprirea sancţiunilor disciplinare. În domeniul educaţiei, de exemplu, una dintre măsuri prevede introducerea în legislaţie a unor condiţionări referitoare la nota la purtare. Sub o anumită notă la purtare, elevul să nu se poată înscrie la anumite licee sau facultăţi, astfel că indirect corupţia, elevul respectiv fiind nevoit să fie disciplinat şi să înveţe pentru a fi admis.
Prof. Cornel Sandu, inspectorul şcolar general al IŞJ Alba, a propus simplificarea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiei de către profesorii care doresc să dea meditaţii, organizarea concursului de titularizare la nivel judeţean, nu la nivelul unităţilor şcolare, verificarea de către DSP şi nu de poliţie, care nu are pregătirea de specialitate necesară, a validităţii scutirilor medicale oferite elevilor de către medicii de familie. De asemenea, el a arătat că unele legi stipulează anumite prevederi, fără să prevadă însă sancţiuni clare pentru nerespectarea acestora. Referitor la achiziţiile publice, prof. Cornel Sandu a spus că ar trebui modificate şi alte legi. De exemplu, dacă o instituţie publică trebuie să-şi achiziţioneze un autoturism, să se precizeze clar ce autoturism are voie să cumpere.
Prof. univ. dr. Nicolae Todea, preşedintele Senatului UAB, a declarat că nimeni nu poate oferi garanţii că unii profesori nu iau şpagă de la studenţi pentru promovarea examenelor, dar toţi semnează Codul etic al Univesităţii „1 Decembrie 1918” şi conducerea încearcă pe cât posibil să izoleze aceste situaţii şi să le elimine, cum s-a întâmplat, de exemplu, cu un profesor de statistică de la Cluj, care a fost determinat să plece de la UAB, după numai un an de predat la Alba Iulia. El nu a fost însă de acord ca părinţii să fie acceptaţi la examene ca observatori acreditaţi, deoarece aceştia ar fi subiectivi.
Dr. Horia Timiş a readus în atenţie problema medicilor care activează atât în sectorul public, cât şi în cel privat, iar pacienţii care se duc la medicul de stat ajung în cele din urmă să fie trataţi la cabinetul particular al medicului. Viceprimarul Voicu Paul a spus că o problemă importantă se referă la domeniul achiziţiilor publice. Pentru că Primăria Alba Iulia ştie exact ce produs vrea să achiziţioneze prin licitaţie şi indică precis caracteristicile acestuia în caietul de sarcini, este acuzată că a impus condiţii prea restrictive. Atunci apar contestaţiile, care tergiversează finalizarea unei achiziţii publice, cum s-a întâmplat pentru iluminatul public, pentru care procedura s-a reluat a patra oară sau pentru servicii de dezinsecţie-deratizare, licitaţie aflată la a treia procedură. Alexandru Cumpănaşu a spus că, deşi Guvernul României a agreat măsura majorării semnificative a garanţiei de participare la licitaţie şi nereturnarea ei, dar Comisia Europeană a respins propunerea, considerând că măsura este restrictivă şi obstrucţionează concurenţa. Astfel, acum există firme care au făcut o afacere din depunerea contestaţiilor, chiar dacă obiectul lor de activitate nu au nimic de a face cu scopul achiziţiei publice, pentru ca apoi să se înţeleagă cu societăţile care au reale şanse de a câştiga licitaţiile. În schimb, în Finlanda, unde legislaţia este similară cu cea românească şi din UE, nu s-a depus nicio contestaţie, în timp ce în România 50 la sută din licitaţii sunt contestate. Pentru a pune capăt acestor practici, CNI a propus modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, prin sancţionarea ca denunţare calomnioasă a celor care pierd de mai multe ori contestaţia împotriva licitaţiilor de achiziţii publice iar contestaţiile să fie soluţionate în  3 zile.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare