Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pictorul Rudolf Ottokar Pühringer și Sebeșul: Cea mai veche reprezentare grafică detaliată cu Piața Mare a orașului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pictorul Rudolf Ottokar Pühringer și Sebeșul: Cea mai veche reprezentare grafică detaliată cu Piața Mare a orașului

În urmă cu 148 de ani se năștea pictorul Rudolf Ottokar Pühringer, de la care ne-a rămas cea mai veche reprezentare grafică detaliată a unui ansamblu urban din Sebeș: Piața Mare a orașului, o acuarelă pictată în anul 1937, care reproduce o imagine mai veche, datând din 1820.

Lucrarea surprinde aproape întregul areal al Pieței Mari, scena fiind văzută de undeva din colțul de nord-vest al acesteia, de la nivelul solului. Fațadele clădirilor care îi mărginesc latura sudică au fost redate detaliat, putându-se observa atât elementele de decor arhitectural, cât și cromatica din epocă a fațadelor. Acuarela are și o importantă valoare documentară, deoarece demonstrează că imobilele din această parte a oraşului nu au suferit până în prezent decât transformări minore, fiind vizată în special decorația, cu o singură excepție, cea a edificiului care, la acea dată, adăpostea garnizoana orașului.

Această clădire a fost cumpărată ulterior, în anul 1861, de către exploratorul şi colecţionarul Franz Binder, care a renovat-o, înzestrând-o cu o nouă faţadă, de manieră eclectică. În subsolul tabloului, sub titlul imaginii pe care a reprodus-o, „Prospect des Groszen Platzes der Stadt Mühlbach in Siebenbürgen Ao 1820″, autorul a consemnat și numele proprietarilor imobilelor din acel front stradal, din 1820 până în 1937, când a fost realizată acuarela.

Rudolf Ottokar Pühringer (1875-?) s-a născut în 28 aprilie 1875, la Praga, fiind fiul ofiţerului Maximilian Pühringer şi al Bertei, născută Schwanenbeck. Urmând exemplul tatălui său, a îmbrăţişat cariera militară, ajungând locotenent-colonel la Regimentul 8 de Geniu, împreună cu care s-a deplasat în nordul Transilvaniei, în contextul lucrărilor la căile ferate de acolo. La 8 iunie 1907 s-a căsătorit cu Henriette Baumann, la Sebeş, unde s-a şi stabilit, şi împreună au avut patru copii. Fără a avea studii în domeniul artelor, a pictat în special acuarele, fără a neglija însă şi alte tehnici (uleiul).

Deşi se cunosc puţine lucrări ale sale („Castelul Kreuzenstein”, „Lacul şi Turnul Studentului”, ambele păstrate în colecţia Friedrich Mauksch), despre Rudolf Pühringer se poate afirma că este un artist atent la detalii, lucrările sale având, în prezent, pe lângă semnificația artistică, și o importantă valoare documentară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO   | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO VIDEO   | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024 Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, eveniment mult așteptat de toată lumea, s-a desfășurat anul acesta în data de 13 decembrie la Casa de Cultură a Studenților din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea