Rămâi conectat

Actualitate

Peste 85 de milioane de euro au asigurat dezvoltarea judeţului Alba

Publicat

în

– Stimate domnule director general, ştim că Regiunea Centru beneficiază de o alocare semnificativă de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională. Ne puteţi spune care au fost coordonatele principale ale activităţii ADR Centru în procesul de atragere a acestor fonduri?
– Ţinând cont de stadiul de implementare al Programul Operaţional Regional în regiunea noastră, putem afirma că, până în prezent, numărul de proiecte depuse şi rămase în evaluare depăşeşte de peste două ori şi jumătate, ca buget solicitat, fondurile alocate regiunii. Cheltuirea sumelor solicitate, până la sfârşitul anului 2015, conform proiectelor aprobate spre finanţare, reprezintă, de fapt, absorbţia fondurilor. Din punct de vedere statistic, până în data de 31 ianuarie 2011 au fost depuse în cadrul REGIO, la nivelul Regiunii Centru, un număr de 1050 proiecte, în valoare totală de peste 1,5 miliarde euro şi care solicită ca finanţare nerambursabilă peste 1 miliard euro. Se vede clar că se cer fonduri de 2,5 ori mai mari decât alocarea regională pentru întreaga perioadă 2007-2013. Noi am contractat 170 proiecte, până în prezent, proiecte ce solicită ca finanţare nerambursabilă peste 251 milioane euro, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din suma alocată. În plus, se află în fază precontractuală 139 de cereri de finanţare, care solicită peste 84 milioane euro şi au intrat în lista de rezervă încă 111 de proiecte, care au un necesar de finanţare de aproape 250 milioane euro.
– Cititorii noştri sunt interesaţi să afle cum s-a reflectat activitatea ADR Centru în judeţul Alba. Stăm mai bine sau mai rău decât alte judeţe?
– Aceasta este o întrebare pe care o pune aproape orice jurnalist local. Numai că noi, ADR Centru, nu privim această problemă din acest unghi, deoarece ne interesează dezvoltarea echilibrată a tuturor zonelor regiunii noastre. Raportat la accesarea fondurilor structurale, principala problemă, atât a autorităţilor cât şi a societăţilor private sau a organizaţiilor neguvernamentale este asigurarea cofinanţării. Deoarece bugetele locale sunt deja încărcate de diverse cheltuieli, iar resursele financiare sunt limitate sau depind de alţi factori, nu întotdeauna fondurile rămase pot acoperi nevoile de finanţare. În plus, realizarea unor proiecte bune depinde şi de nivelul de pregătire al resurselor umane din cadrul autorităţilor sau a consultanţilor ce realizează proiectele. ADR Centru nu şi-a propus şi nu va întocmi clasamente pe judeţe, privind accesarea fondurilor europene. Datele oficiale, care se regăsesc în raportările activităţii noastre şi care au fost aprobate de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, indică sprijinul de care a beneficiat judeţul Alba, prin proiectele europene derulate de către ADR Centru.
– Totuşi, care au fost programele care au adus bani în judeţul nostru şi ce sume au fost atrase în ultima perioadă?
– În ultimii ani, activitatea noastră a gravitat în jurul acestor două mari programe de finanţare, PHARE şi acum REGIO – Programul Operaţional Regional. Prin programele PHARE şi guvernamentale derulate în ultimii zece ani am asigurat absorbţia în judeţul Alba a circa 26 milioane euro, prin 127 de proiecte. Numai în ultimii ani am sprijinit grupuri şcolare din Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni să-şi doteze atelierele şcolare cu fonduri de peste 600.000 euro, am derulat proiectele de gestionare a deşeurilor în Aiud şi Abrud cu sume nerambursabile de peste 1,3 milioane euro şi am sprijinit colectarea selectivă a deşeurilor menajere în Baia de Arieş, cu o sumă de peste 800.000 euro.
În fine, dar nu în cele din urmă, am asigurat finanţarea investiţiilor pe drumul judeţean 107 D Blaj – Târnăveni, aşa numitul „Drum al Vinului”, cu peste 5,8 milioane euro, fiind preocupaţi şi de sprijinirea sectorului privat, unde 81 de firme au beneficiat de peste 3,8 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor.
– Înţelegem că aceste sume au fost deja absorbite şi aceste proiecte au fost implementate. Dar cum stăm cu noile proiecte finanţate de Programul Operaţional Regional?
– Odată cu Programul Operaţional Regional, rolul ADR Centru a devenit şi mai important, deoarece aceste fonduri au un volum mult mai mare decât cele implementate prin programele de pre-aderare. La nivelul judeţului Alba au fost depuse 169 cereri de finanţare, în valoare totală de circa 270 milioane euro, prin care au fost solicitate sume nerambursabile de peste 204 milioane euro. Proiectele depuse la nivelul judeţului nostru acoperă aproape toate domeniile majore de intervenţie ale programului REGIO. Dintre toate acestea au fost contractate sau se află în fază precontractuală 49 de cereri de finanţare, prin care se alocă spre dezvoltare circa 70 milioane euro. Dintre acestea, pot fi amintite proiectele sociale, de modernizare şi dotare a cinci centre sociale în Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna, sau cel prin care judeţul Alba a beneficiat de aproape un milion de euro ca să-şi doteze cu echipamente anumite servicii din cadrul ISU. Practic, prin acest proiect au ajuns echipamente şi utilaje noi la serviciile de intervenţie ale pompierilor din Alba Iulia, Aiud, Blaj şi Câmpeni. Fără programul REGIO aceste proiecte nu ar fi putut fi realizate, numai din resurse proprii. Pe lângă acestea, cele 7 proiecte contractate pe Axa Prioritară 1 vor duce la modernizarea reşedinţei judeţului nostru, prin atragerea a circa 46 milioane euro în Alba Iulia. Aici se adaugă şi reabilitarea completă, în foarte scurt timp, a Cetăţii Vauban. Este bine de ştiut că aceste proiecte nu ar fi prins viaţă dacă echipe de specialişti din administraţia publică locală şi din cadrul ADR Centru nu ar fi căutat cele mai bune soluţii pentru punerea în practică a principiilor de dezvoltare urbană durabilă.
– Ce alte proiecte ar putea fi menţionate şi care sunt susţinute de către programul REGIO în judeţul nostru?
– Sunt contractate şi deja se lucrează intens la proiectele de refacere a infrastructurii rutiere în Blaj, dar şi pe DJ 107M Aiud-Buru şi pe drumul judeţean care asigură legătura dintre comunele Şugag şi Jina, între Valea Sebeşului şi Mărginimea Sibiului. Investiţiile de circa 2 milioane lei de la Ambulatoriul Spitalului Orăşenesc Abrud sunt realizate pe baza unui proiect REGIO, contractat pe domeniul de intervenţie 3.1. În plus, trebuie spus că Liceul „Bethlen Gabor” din Aiud este unitatea şcolară care a contractat peste 5,3 milioane euro, cea mai mare sumă din regiune pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. Se pot adăuga aici şi iniţiativele din oraşul Zlatna, unde sunt aprobate spre finanţare două proiecte importante, unul pentru realizarea unui centru de afaceri, pe domeniul 4.1 al programului REGIO, şi un altul pentru reabilitarea străzilor din oraş. La toate acestea se adaugă cele circa 30 de microîntreprinderi care au beneficiat de fonduri nerambursabile pentru proiectele lor. Iată numai câteva cifre care arată cum asigurăm dezvoltarea echilibrată pe raza întregului nostru judeţ.
– Ce îşi propune Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru pentru acest an?
– În acest an, activitatea ADR Centru privind implementarea Programului Operaţional Regional va consta în evaluarea şi contractarea cererilor de finanţare, în cazul domeniilor unde mai sunt proiecte în evaluare, şi se va concentra în principal pe implementarea şi monitorizarea proiectelor contractate. Concomitent, se va urmări depunerea şi evaluarea cererilor de finanţare aferente domeniilor de intervenţie nesuspendate la nivelul regiunii. În anul 2011, când multe proiecte sunt contractate sau sunt în curs de contractare, se va urmări cheltuirea fondurilor corect şi transparent, se va monitoriza respectarea activităţilor propuse de beneficiari în proiecte şi atingerea obiectivelor stabilite. Scopul ADR Centru este de a transforma aceste proiecte în fapte concrete, în echipamente, în străzi, şcoli, policlinici, spitale decente, în noi locuri de muncă create în oraşe competitive, care atrag investitori. Dorim să avem proiecte de succes care să ducă la creşterea calităţii vieţii locuitorilor judeţului Alba şi ai Regiunii Centru.
– Vă mulţumim şi vă dorim mult succes în activitate! (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

în

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare