Rămâi conectat

Politică Administrație

Peste 75% din valoarea investițiilor într-un oraș din Alba, în 2022, realizate din fonduri nerambursabile: Care sunt primele 5 proiecte de investiții efectuate anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 75% din valoarea investițiilor într-un oraș din Alba, în 2022, realizate din fonduri nerambursabile: Care sunt primele 5 proiecte de investiții efectuate anul trecut

Valoarea investițiilor realizate în anul 2022 în orașul Cugir se ridică la 43.278.738 de lei, din care 32.557.663 de lei sunt fonduri nerambursabile, adică 75,22 la sută din total.

Banii nerambursabili au fost atrași prin: Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – POR: 30.227.219 lei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR: 1.608.083 de lei; Programul Operațional Capital Uman – POCU: 637.549 de lei; Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL: 49.987 de lei și Agenția Fondului de Mediu – 34.825 de lei. Celelalte investiții au fost realizate cu bani din bugetul local – 4.201.215 lei, venituri proprii obținute de Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir – 20.999 de lei, transferuri din bugetul local către instituții finanțate din venituri proprii și subvenții – 313.945 de lei sau împrumuturi – 6.184.916 lei.

În ordinea descrescătoare a valorii financiare, primele 5 proiecte de investiții realizate în anul 2022 la Cugir au fost: „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul general obligatoriu la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir” și „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, finanțat prin POR 2014-2020, cu o valoare contractată de 57.217.241,47 de lei, este realizat în proporție de aproximativ 40%. Acesta vizează modernizarea infrastructurii traseelor mijoacelor de transport în comun și amenajarea trotuarelor și a pistelor de biciclete, modernizarea stațiilor de transport în comun și achiziția de autobuze cu propulsie hybridă; implementarea unui sistem de management al traficului și monitarizare video și a unui sistem de e-ticketing și achiziționarea de biciclete puse la dispoziția cetățenilor printr-un sistem de bike-sharing.

Tot prin POR 2014 – 2020 a fost finanțat și proiectul „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, valoarea contractată fiind de 13.823.933,22 de lei. Investiția a fost finalizată și a prevăzut efectuarea de lucrări de reabilitare termică, modernizarea rețelelor de utilități și dotarea clădirii cu un sistem automatizat de management energetic de tip „clădire inteligentă”.

Prin proiectul „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, finanțat prin POR cu 16.421.385,34 de lei, administrația locală cugireană vrea modernizarea sistemului de iluminat public pe mai multe străzi din orașul Cugir și Vinerea, prin montarea de stâlpi noi și corpuri de iluminat cu tehnologie LED, controlate prin telegestiune. Noul sistem de iluminat public este realizat în proporție de 15%.

Aproximativ 30% din volumul total de lucrări sunt deja executate la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, propusă pentru reabilitare, modernizare și echipare a infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu printr-un proiect POR, finanțat cu 15.318.314,35 de lei. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea celor 3 corpuri de clădire din Aleea Constructorului, str. Doinei nr. 3 și str. Merilor nr. 4 – Vinerea (reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei, modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare, tâmplăriilor interioare și exterioare, precum și echiparea clădirilor cu instalații pentru securitate la incendiu, dotarea cu mobilier și accesibilizarea clădirii pentru persoane cu handicap.

Se apropie de finalizare și proiectul „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”, finanțat cu 2.559.638,90 de lei, tot prin POR 2014 – 2020, procentul de realizare la sfârșitul anului 2022 fiind de 90%.

Prin acest proiect, Primăria Cugir intenționează modernizarea și dotarea unei clădiri cu destinație de cantină socială, achiziționarea unui autovehicul de transport hrană la domiciliu și achiziționarea unui set de dispozitive medicale destinate persoanelor vârstnice cu capacitate redusă de deplasare sau imobilizate la pat.

Informaţiile prezentate rezultă din răspunsul Primăriei Cugir întocmit de Adriana Ștefănuț – șefa Serviciului Economic, Salarizare și Alin Valase – șeful Serviciului Venituri, semnat de primarul Adrian Teban, care a fost transmis ziarului „Unirea”, în urma cererii formulate conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module

Ziarul Unirea

Publicat

în

LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module

În şedinţa de marți, 28 martie, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat aprobarea, printre alte proiecte și lista de repartiție pentru locuințele de necesitate din Municipiul Alba lulia pentru anul 2023.

Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 94/27.02.2023 s-a aprobat Lista de priorități pentru anul 2023, în vederea repartizării locuințelor de necesitate din Municipiul Alba Iulia, care cuprinde 8 solicitanți eligibili.

Având în vedere că toate locuințele de necesitate au suprafața egală, sunt suficiente pentru solicitanții eligibili, Comisia de analiză a cererilor de locuințe sociale și a locuințelor de necesitate propune repartizarea locuințelor de necesitate pentru toți solicitanții eligibili din lista de priorități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lista repartițiilor

NUME PRENUME PUNCTAJ Locuință repartizată
ADAM GEORGIANA 31 99A
BOȚI EMANUELA 32 99B
MOLDOVAN CAMELIA SIMONA 32 99 C
ZOLTAN ROZALIA MARIA 33 99D
VARGA PAU LI NA RODICA 18 99E
JURCA MARCEL TITEL 25 99F
BÂRCEA NICOLAE 28 99G
STOICA CORNEL 19 99H

Locuințele de necesitate sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, strada Gheorghe Șincai, nr.99. Numerotarea locuințelor se face începând cu primul modul/container dinspre B-dul Republicii, respectiv 8 locuințe cu nr. 99 A-99 H, suprafețele per modul sunt de 11,20 mp desfășurată și 8,94 mp utilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?

Convins fiind ca spiritul civic nu se poate manifesta mai bine decat printr-o implicare activa si responsabila in viata comunitatii din care fac parte, inţeleg normal sa ma prezint celor care vor vota in viitor, pentru avea o imagine clara de unde vin, cine sunt si ce viziune am.

Blajul este orasul meu natal, in care locuiesc si astazi cu placere, de 35 de ani, impreuna cu familia(sotia si baiatul nostru), orasul in care am trait o copilarie de poveste, in simplitate ei, fiind mult mai preocupat de trairi decat de aspect de natura materiala. Tot aici am absolvit ‘’7 ani de acasa’’, parintii si bunicii fiind borne de referinta in ceea ce sunt astazi, ulterior am gasit scoala si profesorii de incredere care mi-au ghidat parcursul educational, fiind absolvent de Stiinte economice, continuate cu studii universitare – licentiat in Finante si Banci, ulterior postuniversitare – licentiat al unui master in Audit Financiar, ambele parcurse la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia. Intr-o perioada in care mi-am inceput si activitatea profesionala, am devenit si licentiat in Drept.

Ca tot am mentionat de activitatea profesionala, aici e mai simplu, trebuie sa stiti ca lucrez de 15 ani in cadrul unei multinationale, in care am inceput ca student in cadrul departamentului de IT, iar ulterior am aplicat pentru o pozitie in cadrul departamentului de achizitii indirecte, unde ma aflu si in prezent, avand functia de Category Expert – Specialist in Achizitii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am avut si am sansa sa lucrez cu oameni din diferite tari atat din Europa cat si de pe alte continente, fapt care m-a ajutat sa invat sa fiu riguros si organizat, sa predau lucrurile la timpul lor. Adica pe langa partea de creativitate exista si partea de punctualitate, care in Romania este destul de greu de invatat in scoala, pentru ca majoritatea fac lucrurile pe ultima suta de metri. In acelasi timp am primit si o lectie de smerenie. Pentru ca am vazut de fapt cat de mare este lumea, cati oameni talentati sunt si mi-am dorit sa fiu mai bun, sa performez.

Momentan implicarea civica pentru mine inseamna si rolul asumat de consilier local al Municipiului Blaj, din anul 2020, fiind cel mai tanar consilier local ales.

Fiind ‘’produsul’’ organizatiei de tineret, unde activez si astazi in functia de vicepresedinte in cadrul BPJ al TNL Alba doresc sa va asigur că organizatiile TNL vor rămăne la fel de active atat la nivel local, cat și județean, iar prioritățile tinerilor judetului Alba vor fi și prioritățile tinerilor liberali.
In politica, fara a fi perfect, m-am straduit sa fiu cat mai aproape de ceea ce se asteapta de la mine, sa aduc un suflu nou, bazat pe integritate si competenta.

Dacă e să sintetizez in doua cuvinte atributele unui om politic bun, consider ca nu trebuie să aiba decît două calități, necesare, de altfel, în orice meserie: bunătatea și inteligența. Practic sa-ti placa sa ajuti si să-ți meargă mintea (ceea ce e altceva decît să fii „băiat destept”). Să ajuti oamenii, țara. Să fii un OM ales de oameni.

In incheiere mesajul meu pentru dumnevoastra este unul simplu si firesc: In primul rand, indemn pe toata lumea sa se implice, pentru ca indiferenta si pesimismul nu au nimic de a face cu bunul mers al comunitatii noastre, iar democratia incepe la nivel local si trebuie pusa in practica nu doar o data la 4 ani, ci constant. Avem obligatia si privilegiul de a privi spre viitor dornici de a-l face mai bun. Om cu om, zi de zi, trebuie sa ne straduim sa facem lucrurile in asa fel incat sa ramana in echilibru cu trecutul, prezentul si viitorul; cu natura si valorile noastre.

Ganduri bune!

Mihai ZEDLER, Consilier local al Municipiului Blaj, vicepresedinte PNL Blaj, vicepresedinte BPJ al TNL Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali

Un proiect pentru extinderea rețelei electrice de distribuție pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia, se află pe masa consilierilor locali, în cadrul ședinței din 28 martie.

Municipiul Alba Iulia a solicitat, către operatorul Distribuţie Energie Electrică România, extinderea reţelei de energie electrică pe strada Orizont 18 in conformitate cu Legea 123/2012-Legea energiei electrice si prevederile art. 16 din Ordinul ANRE nr. 36/2019. Distribuţie Energie Electrică România a întocmit, conform prevederilor legislative, studiul de fezabilitate pentru investiţia mai sus menţionată. Zona studiată este o stradă publică, strada Orizont 18.

Elit - Gustul Desăvârșit

Necesitatea realizării acestei investiţii rezultă din starea tehnică actuală a reţelelor de distribuţie a energiei electrice deţinută de către operatorul concesionar al reţelei, respectiv reţelele electrice nu sunt pozate pe toate străzile.

Investiţia are următoarele caracteristici tehnice :

Valoarea totala estimata a lucrărilor este de 162484,35 lei fără TVA, asa cum rezulta din devizul general, iar durata de execuţie a acestora este de 3 luni.

Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local si din bugetul operatorului Distribuţie Energie Electrică România – Sucursala Alba.

Conform calculelor de eficienţă întocmite de proiectant, în baza Ordinului ANRE nr. 36/2019, cota de cofmanţare a autorităţii locale este în proprţie de 39,32%, respectiv în sumă de 63888,85 lei la care se adaugă TVA.

Fata de cele prezentate mai sus propunem aprobarea cofinanţării obiectivului ’’Extindere reţele electrice de distribuţie pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia” la valoarea si indicatorii tehnico-economici din anexa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare