Rămâi conectat

Politică Administrație

Peste 75% din valoarea investițiilor într-un oraș din Alba, în 2022, realizate din fonduri nerambursabile: Care sunt primele 5 proiecte de investiții efectuate anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 75% din valoarea investițiilor într-un oraș din Alba, în 2022, realizate din fonduri nerambursabile: Care sunt primele 5 proiecte de investiții efectuate anul trecut

Valoarea investițiilor realizate în anul 2022 în orașul Cugir se ridică la 43.278.738 de lei, din care 32.557.663 de lei sunt fonduri nerambursabile, adică 75,22 la sută din total.

Banii nerambursabili au fost atrași prin: Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – POR: 30.227.219 lei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR: 1.608.083 de lei; Programul Operațional Capital Uman – POCU: 637.549 de lei; Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL: 49.987 de lei și Agenția Fondului de Mediu – 34.825 de lei. Celelalte investiții au fost realizate cu bani din bugetul local – 4.201.215 lei, venituri proprii obținute de Clubul Sportiv Metalurgistul Cugir – 20.999 de lei, transferuri din bugetul local către instituții finanțate din venituri proprii și subvenții – 313.945 de lei sau împrumuturi – 6.184.916 lei.

În ordinea descrescătoare a valorii financiare, primele 5 proiecte de investiții realizate în anul 2022 la Cugir au fost: „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul general obligatoriu la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir” și „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”.

Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, finanțat prin POR 2014-2020, cu o valoare contractată de 57.217.241,47 de lei, este realizat în proporție de aproximativ 40%. Acesta vizează modernizarea infrastructurii traseelor mijoacelor de transport în comun și amenajarea trotuarelor și a pistelor de biciclete, modernizarea stațiilor de transport în comun și achiziția de autobuze cu propulsie hybridă; implementarea unui sistem de management al traficului și monitarizare video și a unui sistem de e-ticketing și achiziționarea de biciclete puse la dispoziția cetățenilor printr-un sistem de bike-sharing.

Tot prin POR 2014 – 2020 a fost finanțat și proiectul „Creșterea eficienței energetice în clădire publică Secția Maternitate – Pediatrie Spital Orășenesc Cugir”, valoarea contractată fiind de 13.823.933,22 de lei. Investiția a fost finalizată și a prevăzut efectuarea de lucrări de reabilitare termică, modernizarea rețelelor de utilități și dotarea clădirii cu un sistem automatizat de management energetic de tip „clădire inteligentă”.

Prin proiectul „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”, finanțat prin POR cu 16.421.385,34 de lei, administrația locală cugireană vrea modernizarea sistemului de iluminat public pe mai multe străzi din orașul Cugir și Vinerea, prin montarea de stâlpi noi și corpuri de iluminat cu tehnologie LED, controlate prin telegestiune. Noul sistem de iluminat public este realizat în proporție de 15%.

Aproximativ 30% din volumul total de lucrări sunt deja executate la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, propusă pentru reabilitare, modernizare și echipare a infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu printr-un proiect POR, finanțat cu 15.318.314,35 de lei. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea celor 3 corpuri de clădire din Aleea Constructorului, str. Doinei nr. 3 și str. Merilor nr. 4 – Vinerea (reabilitarea termică a anvelopantei, reconformarea structurală a șarpantei, modernizarea instalațiilor utilitare, finisajelor interioare și exterioare, tâmplăriilor interioare și exterioare, precum și echiparea clădirilor cu instalații pentru securitate la incendiu, dotarea cu mobilier și accesibilizarea clădirii pentru persoane cu handicap.

Se apropie de finalizare și proiectul „Dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din UAT Cugir”, finanțat cu 2.559.638,90 de lei, tot prin POR 2014 – 2020, procentul de realizare la sfârșitul anului 2022 fiind de 90%.

Prin acest proiect, Primăria Cugir intenționează modernizarea și dotarea unei clădiri cu destinație de cantină socială, achiziționarea unui autovehicul de transport hrană la domiciliu și achiziționarea unui set de dispozitive medicale destinate persoanelor vârstnice cu capacitate redusă de deplasare sau imobilizate la pat.

Informaţiile prezentate rezultă din răspunsul Primăriei Cugir întocmit de Adriana Ștefănuț – șefa Serviciului Economic, Salarizare și Alin Valase – șeful Serviciului Venituri, semnat de primarul Adrian Teban, care a fost transmis ziarului „Unirea”, în urma cererii formulate conform prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Spitalul Municipal din Sebeș va fi extins cu un corp nou de clădire cu patru etaje. Primăria a primit undă verde din partea APM Alba

Bera Larisa

Publicat

în

Spitalul Municipal din Sebeș va fi extins cu un corp nou de clădire cu patru etaje. Primăria a primit undă verde din partea APM Alba Agentia Pentru Protecţia Mediului Alba decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul sedinţei CAT din data de 26.11.2024, ca proiectul „Extindere Spital”, propus a fi amplasat in mun. Sebes, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea