Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra

În câteva localități din Alba, unde poluarea a fost mare, este posibilă pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalități.

Citește și: Pensii 2023 | Pensia anticipată: Care sunt actele necesare pentru dosarul de pensionare

La ora actuală, Legea 263/2010 prevede că vârstă standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute de lege.

În privința stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în lege.

Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate

Pensionare cu reducerea vârstei cu 2 ani

În situația în care o persoană se încadrează în dispozițiile prevăzute la art. 65 alin.(5) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, respectiv locuiește neîntrerupt cel puțin 30 de ani în zonele afectate menționate la respectivul alineat, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, aceasta are posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, respectiv să poată solicită pensie pentru limita de vârstă la împlinirea vârstei de 63 de ani.

În cuprinsul acestui art. 65 alin.(5) sus-menționat sunt menționate expres și Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocolis, Roșia Montană și Zlatna din județul Albă, însă localitatea Cugir nu este expres menționată.

Citește și: Recalculare pensii 2023: Milioane de români vor încasa mai mulți bani

Totodată, potrivit art. 54 alin.(5) din HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 5 la aceste norme.

Adeverința se obține în urma depunerii unei cereri la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de care aparține solicitantul. Cererea va cuprinde obligatoriu informații referitoare la dată și locul nașterii, prenumele părinților, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora A N U N Ţ În conformitate cu dispoziţiile Hotărârii nr. 34H/19.04.2024 a Biroului Electoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea