Ştirea zilei
Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra
Pensionare anticipată 2023: Persoanele din mai multe localități din Alba se pot PENSIONA mai DEVREME cu doi ani. Cum și cine se poate încadra
În câteva localități din Alba, unde poluarea a fost mare, este posibilă pensionarea anticipată cu doi ani, fără penalități.
Citește și: Pensii 2023 | Pensia anticipată: Care sunt actele necesare pentru dosarul de pensionare
La ora actuală, Legea 263/2010 prevede că vârstă standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute de lege.
În privința stagiul minim de cotizare acesta este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor stagii se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în lege.
Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate
Pensionare cu reducerea vârstei cu 2 ani
În situația în care o persoană se încadrează în dispozițiile prevăzute la art. 65 alin.(5) din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, respectiv locuiește neîntrerupt cel puțin 30 de ani în zonele afectate menționate la respectivul alineat, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare, aceasta are posibilitatea de a beneficia de reducerea vârstei de pensionare, respectiv să poată solicită pensie pentru limita de vârstă la împlinirea vârstei de 63 de ani.
În cuprinsul acestui art. 65 alin.(5) sus-menționat sunt menționate expres și Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocolis, Roșia Montană și Zlatna din județul Albă, însă localitatea Cugir nu este expres menționată.
Citește și: Recalculare pensii 2023: Milioane de români vor încasa mai mulți bani
Totodată, potrivit art. 54 alin.(5) din HG 257/2011, cu modificările și completările ulterioare, dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă, se face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 5 la aceste norme.
Adeverința se obține în urma depunerii unei cereri la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de care aparține solicitantul. Cererea va cuprinde obligatoriu informații referitoare la dată și locul nașterii, prenumele părinților, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării.
Sursa: dcbusiness.ro
Ştirea zilei
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Definitivat 2024| Profesorii se pot înscrie până pe 13 octombrie. CALENDARUL complet
Conform Ministerului Educației, profesorii au posibilitatea să-și depună dosarele pentru examenul de definitivat din anul 2024 până la data de 13 octombrie. Acest lucru a devenit posibil odată cu semnarea ordinului de aprobare a Calendarului de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024.
Ministerul Educației a subliniat că, având în vedere intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, examenul de definitivat se va desfășura conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu toate modificările și completările ulterioare, până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.
Calendarul examenului de definitivat pentru anul 2024 este următorul:
Până la data de 13 octombrie 2023: Profesorii se pot înscrie la unitățile de învățământ;
În perioada 16-27 octombrie 2023: Dosarele de înscriere vor fi transmise la inspectoratele școlare, iar candidații vor fi informați cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere;
Până la data de 31 mai 2024: Vor avea loc inspecții de specialitate, prima inspecție până la 9 februarie și a doua până la 31 mai;
În intervalul 3-14 iunie 2024: Candidații vor completa dosarele lor;
La data de 24 iulie 2024: Va avea loc susținerea probei scrise;
La data de 30 iulie 2024: Rezultatele inițiale vor fi afișate;
În zilele de 30-31 iulie 2024: Se va permite înregistrarea contestațiilor;
La data de 6 august 2024: Vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de definitivat.
Ştirea zilei
FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa
Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.
Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România
Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.
”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.
A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.
Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.
La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.
Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.
Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.
Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.
Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.
Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.
La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.
Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.
Decizia este definitivă.
-
Opinii - Comentariiacum 51 de minute
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Sportacum 24 de ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
AREST prelungit pentru tânărul care a provocat accidentul mortal de lângă Sântimbru: Trei tineri și-au pierdut viața loviți de șoferul beat
-
Curier Județeanacum 20 de ore
„Lovitură” la un magazin din Sebeș: Suspectul a furat telefoane, ceasuri și căști în valoare de peste 57.000 de lei