PENSII 2024: Femeile se pot pensiona mai devreme chiar și cu zece ani. Documente necesare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare
PENSII 2024: Femeile se pot pensiona mai devreme chiar și cu zece ani. Documente necesare pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare
La data de 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care le permite femeilor să se pensioneze mai repede chiar și cu zece ani. Este vorba femeile care au născut și au crescut copii. Acestea pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare.
De precizat este că reducerea poate fi combinată cu alte tipuri de reduceri, precum cele acordate pentru munca în condiții grele sau deosebite, dar reducerea nu poate depăși 11 ani.
Citește și: Când intră pensiile pe card în luna octombrie 2024 și când aduc aduc poștașii banii
Astfel, legea 360/2023 care reglementează sistemul public de pensii prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, în principiu, de 35 de ani (această cerință va fi aplicabilă femeilor începând cu anul 2030), și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut vreme de cel puțin 13 ani.
Ce acte sunt necesare
Pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul de pensionare trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), și:
-certificatul de naştere al copiilor/ hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
-declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.
Femeile care primesc pensie de invaliditate sau pensie anticipată și îndeplinesc condițiile de trecere la pensia pentru limită de vârstă vor trece, din oficiu, la pensie pentru limită de vârstă de la data:
-îndeplinirii condițiilor prevăzute, cu condiția ca documentele menționate mai sus să fi fost depuse anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare;
-depunerii documentelor, în situația în care acestea au fost depuse ulterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv și împlinirea vârstei standard reduse de pensionare.
Potrivit adevărul.ro, femeile care sunt deja în plată cu drepturi de pensie de invaliditate sau pensie anticipată și care îndeplinesc condițiile pentru a trece la pensia pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, vor beneficia de această trecere automat, fără a fi necesară o nouă cerere.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi pe 1 septembrie 2024, pensiile anticipate și pensiile anticipate parțiale stabilite conform legislației anterioare vor fi reglementate conform noilor dispoziții legale. Această inițiativă este un pas important în sprijinul femeilor din România, oferindu-le o opțiune mai flexibilă în gestionarea carierei și a responsabilităților familiale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate
VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului