Rămâi conectat

Ştirea zilei

PENSII 2024: A început tipărirea cupoanelor noi de pensii. Când vor primi românii noile taloane cu pensia majorată – VIDEO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2024: A început tipărirea cupoanelor noi de pensii. Când vor primi românii noile taloane cu pensia majorată

Pensionarii din România așteaptă cu sufletul la gură majorările de pensii pe care le vor primi odată cu începutul anului următor. Ministerul Muncii a publicat duminică, 17 decembrie, un video pe o rețea socială pentru a spulbera orice dubiu și pentru a-i asigura pe români că, începând cu luna ianuarie, vor primi pensiile majorate.

”Se întâmplă chiar acum!”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii pe Facebook, într-un video filmat în tipografia unde se tipăresc cupoanele de pensii majorate.

”Cupoanele de pensie, cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineață. Colegii din Casa Națională de Pensii sunt pe poziții. Din ianuarie, pensionarii vor primi banii prin mandat poștal sau pe carduri”, mai spun aceștia.

Imaginile vin ca o confirmare a faptului că nu există motive de panică în ceea ce privește eventuale întârzieri ale pensiilor, după ce și șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că se lucrează la capacitate maximă pentru a nu exista probleme.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor. Exemplu de calcul a pensiei

„Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează.

Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, a spus șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Cât va fi pensia minimă începând din ianuarie 2024

Pensiile vor crește, începând de la 1 ianuarie 2024, pentru aproximativ cinci milioane de pensionari.

Potrivit guvernanților, pensiile tuturor seniorilor vor fi majorate, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, în raport cu rata inflației.

În acest context, indemnizația minimă în România va ajunge la 1.281 de lei, potrivit unui proiect OUG privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.

”Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023 indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei”, se arată în proiectul OUG.

Și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a confirmat valoarea pensiei minime.

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi, au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie. Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată și o să vă explic și de ce.

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Citește și: Pensii 2024: Când vor primi vârstnicii pensiile majorate în luna ianuarie. Anunțul șefului Casei de Pensii

Important de menționat este faptul că, din septembrie, toate pensiile vor fi recalculate, iar guvernanții promit să elimine astfel toate inechitățile din sistem. În urma recalculării, potrivit acestora, vor crește pensiile a aproximativ 3 milioane de români, scrie antena3.ro.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor, adoptată la votul final în noiembrie, va intra în vigoare în principiu în septembrie 2024, însă o parte din prevederi se aplică deja din 1 ianuarie.

Legea pensiilor, publicată luni în Monitorul Oficial, prevede, printre altele, două majorări, creșterea vârstei de pensionare și bonusuri.

În plus, Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem.

De principiu, legea pensiilor va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, însă unele prevederi se vor aplica de la începutul anului.

Prevederile din Legea pensiilor care se aplică de la 1 ianuarie 2024:

– pensiile se indexează cu rata inflației, de 13,8%

– românii pot alege să lucreze peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani

– majorarea punctului de pensie cu 13,8 %, adică până la valoarea de 2.032 de lei. Astfel, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei

– termenul de contestare a deciziilor Caselor teritoriale de pensii va fi de 45 de zile


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Mașină de miliție din anii 1975-1980 la Retro Parada Primăverii 2024. Replică rară a fostelor mașini ale poliției

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO: Mașină de miliție din anii 1975-1980 la Retro Parada Primăverii 2024. Replică rară a fostelor mașini ale poliției În acest weekend în cetatea Alba Iulia la evenimentul dedicat mașinilor Retro Parada Primăverii, și-a făcut apariția și „ștrămoșul” autovechiculelor actuale de poliție. O replică exactă a fostelor mașini care deserveau miliției. Mașina este o replică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea