Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2022: Pensiile mici ar putea fi majorate în anul 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2022: Pensiile mici ar putea fi majorate în anul 2022: Care sunt vârstnicii care s-ar putea bucura de creștere

Anul acesta pensiile mici ar putea să crească, în România, în urma unei decizii care ar fi fost luată în urma negocierii între ministrul Muncii și reprezentanții Comisiei Europene, arată rtv.net.

Citește și: Pensii 2022: Peste 63.000 de lei, cea mai MARE pensie din România, în ianuarie

Comisia Europeană ar fi de acord ca doar pensiile mici să fie majorate, din nou, în cursul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit
Ce pensii cresc, din nou, anul acesta

Deşi reprezentanţii Comisiei Europene ar fi fost de acord cu majorarea pensiilor mici, ministrul Muncii vrea să fie majorate toate pensiile pe bază de contributivitate.

Reamintim că Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că majorarea pensiilor va fi în zadar dacă nu reuşim să oprim inflaţia.

„Vreau să mergem către zona în care puterea de cumpărare să fie recuperată. Sunt forme mixte de recuperare de putere de cumpărare. Poate fi şi aceasta o soluţie, dar să ajungem la jumătate anului. Vă spun de ce. Haideţi să oprim inflaţia! Pentru că în jocul acesta al majorării, dacă nu i-ai oprit inflaţia, degeaba ai majorat”, a declarat Adrian Câciu.

Nicolae Ciucă anunţă că va merge cu Marius Budăi la Bruxelles pentru a renegocia PNRR: „Sunt realist, nu vreau să vând iluzii nimănui”

Nicolae Ciucă a declarat că a avut discuţii atât cu Marius Budăi, cât şi cu liderii partidelor coaliţiei de guvernare privind renegocierea PNRR, astfel încât să avem un procent mai mare alocat pensiilor.

„Am avut discuţii cu domnul ministru Budăi (n.r. Ministrul Muncii), am avut discuţii la nivelul coaliţiei, cu liderii partidelor din compunerea coaliţiei. Cu fiecare dintre ei am căzut de acord să prezentăm şi am prezentat discuţiile pe care le-am avut la Comisia Europeană, atunci când m-am întâlnit cu doamna von der Leyen, toţi comisarii de linie, astfel încât să avem o înţelegere cât se poate de clară vizavi de ceea ce înseamnă PNRR.

Este foarte corect că în interiorul documentelor de referinţă nu este o trecută o dată anume pentru a negocia sau renegocia anumite capitole sau puncte din PNRR.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

În schimb, discuţia a fost de următoarea manieră. Haideţi să vedem în primii doi ani, concret ce s-a realizat, după care putem să discutăm în funcţie de modul în care a început şi s-a derulat programul în această perioadă de timp.

Pentru că de atunci încolo ne mai rămâne un slot de timp suficient de mare până la finele anului 2026 să putem să facem modificările în funcţie de evoluţiile concrete pe care noi le-am avut de la începerea programului.

Îl înţeleg foarte bine pe domnul ministru, este responsabilitatea dânsului şi a noastră a tuturor, să avem grijă de tot ceea ce înseamnă cetăţenul român, fie că este activ sau pensionar.

Citește și: Recalculare pensii 2022: Recalcularea NU va ţine cont de toate veniturile obţinute

Am pus în centrul programului de guvernare cetăţeanul român. Este cât se poate de asumat că vom face tot ceea ce este posibil astfel încât prin deciziile pe care le luăm să putem să asigurăm acel venit pe care cetăţenii români îl merită atunci când au ieşit la pensie. Este vorba despre asigurarea unui trai decent. Nu vrea nimeni mai mult decât se poate, ci doar un trai decent.

În această responsabilitate pe care ne-am asumat-o vom face tot ceea ce este posibil. Personal, i-am zis domnului ministru că merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ce este de negociat, în condiţiile în care va trebui să avem modificări la Legea Salarizării, la Legea Pensiilor şi trebuie să punem pe masă, concret, ceea ce vrem cu adevărat să facem.

Citește și : Punctul de PENSIE crește de la 1 ianuarie 2022. Bugetul asigurărilor sociale, adoptat de către Guvern

Sunt foarte optimist, dar şi realist, şi nu vreau să vând iluzii nimănui”, a declarat premierul la Antena 3.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| SUBIECTELE la ISTORIE la Simulare Bacalaureat 2023: Ce au avut de rezolvat elevii de liceu

Ziarul Unirea

Publicat

în

SUBIECTELE la ISTORIE la Simulare Bacalaureat 2023: Ce au avut de rezolvat elevii de liceu

Marți, 28 martie, continuă simulările pentru Bacalaureat, cu proba la Istorie. Accesul în sălile de examen se face între 08:00 și 08:30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară la începutul lunii, iar elevii de liceu trebuie să aibă cu ei un document de identitate: carte de identitate ori pașaport, potrivit informațiilor transmise în școli.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”.

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

Calendarul simulărilor la clasele a XII-a / a XIII-a din acest an școlar. Sunt exceptate câteva conținuturi din programă

Iată calendarul simulării Bacalaureatului 2023 pentru absolvenții claselor a XII-a sau a XIII-a:

27 martie 2023: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
28 martie 2023: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
29 martie 2023: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
30 martie 2023: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor

Programa pentru simularea examenului de Bacalaureat (BAC) 2023, pentru elevii de clasa a XII-a, prevede eliminarea unor conținuturi de Matematică, Istorie, Anatomie și fiziologie umană, Geografie, dar și la celelalte discipline, după cum a scris Edupedu.ro luna trecută.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRUZIME fără margini într-o comună din Alba: Doi tineri care au UCIS un câine cu o sapă, REȚINUȚI de polițiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

CRUZIME fără margini într-o comună din Alba: Doi tineri care au UCIS un câine cu o sapă, REȚINUȚI de polițiști

Doi tineri din comuna Rădești au fost reținuți de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor. Unul ar fi omorât un câine, iar celălalt l-ar fi ajutat să îl captureze.

La data de 27 martie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 29 de ani, din Leorinț, comuna Rădești și față de unul de 30 de ani, din aceeași localitate, care sunt cercetați pentru uciderea, cu intenția a animalelor, fără drept, respectiv complicitate la uciderea, cu intenție, a animalelor, fără drept.

Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.

Cercetările sunt continuate.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Admitere școala de poliție, jandarmi, pompieri 2023: Numărul locurilor scoase „la bătaie” se DUBLEAZĂ. Vezi ce școli postliceale sunt disponibile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Admitere școala de poliție, jandarmi, pompieri 2023: Numărul locurilor scoase „la bătaie” se DUBLEAZĂ. Vezi ce școli postliceale sunt disponibile

Numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, document avizat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației. Ședința a avut loc vineri, 24 martie, conform surselor Edupedu.ro.

Pentru anul școlar 2023-2024, școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri au alocate 5.760 de locuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul școlar 2022-2023, numărul locurilor a fost de 2.880, ceea ce înseamnă că a fost dublat numărul acestora.Lista școlilor postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne:

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție;
Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca: specializarea agent de poliție;
Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea: specializarea agent de poliție de frontieră;
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani: specializarea subofițer de jandarmi;
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni: specializarea subofițer de jandarmi;
Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti
În privința școlilor postliceale ale Ministerului Apărării Naționale, numărul locurilor a crescut cu peste 27%, față de anul 2022-2023. Concret, pentru anul școlar viitor sunt alocate 1.653 de locuri, în timp ce pentru anul curent (2022-2023) au fost 1.296.

Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov;
Amintim că, în anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, după cum apare în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, conform sursei citate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare