Rămâi conectat

Actualitate

PENSIA de urmaș 2019: Ce trebuie să știe toți cei care beneficiază sau vor să beneficieze de ajutor de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensia de urmaș se modifică în 2019. Conform noii legi a pensiilor, dacă soțul supraviețuitor nu va opta pentru pensie de urmaș, acesta poate beneficia, pe lângă propria pensie, de o indemnizație lunară de 25% din pensia soțului decedat, doar dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.”

Pentru a beneficia de ajutorul pentru soțul supraviețuitor, durata căsătoriei trebuie să fie de minimum 10 ani, iar soţul supravieţuitor să nu se fi recăsătorit. De asemenea, acesta trebuie să fie beneficiar de pensie de limită de vârstă, să aibă stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, iar suma totală să nu depăşească 80% din salariul minim brut.

Soțul supraviețuitor poate, ca și până acum, să opteze să ia50% din pensia soţului decedat, cu renunţarea la propria pensie.

Dreptul la pensie de urmaș este garantat pe tot parcursul vieții, din momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă soții au fost căsătoriți de mai puțin de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pensie de urmaș, fără limită de vârstă

Limita de vârstă nu mai este valabilă în cazul persoanelor cu grad I sau II de invaliditate, cu condiția ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin un an sau în cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

În cazul în care la data decesului soțului susținător al familiei, soțul supraviețuitor are în îngrijire unul sau mai mulți copii cu vârste mai mici de 7 ani, vor beneficia de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă în această perioadă nu realizează venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Nicio pensie în plată nu va scădea

Dacă, în urma recalculării, rezultă o valoare a pensiei mai mică decât cea în plată, aceasta nu se va modifica.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, au declarat reprezentanții ministerului.

Sursa: a1.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea