Rămâi conectat

Ştirea zilei

Patru firme în cursa pentru concesionarea Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos: Contractul vizat depăşeşte 13 milioane euro

Publicat

în

În cadrul procedurii de achiziţie publică privind concensionarea Centrului de Management al Deşeurilor de la Galda de Jos, cea mai mare investiţie de acest tip din Transilvania. Documentaţia de concesionare a fost lansată în SEAP, în luna aprilie 2020, şi are o valoare estimată de 63.518.681 de lei, respectiv circa 13,1 milioane de euro. Cei patru ofertanţi sunt Supercom SA Bucureşti, Girexim Uiversal SA Piteşti, Asocierea RER Vest SA Timişoara (lider) cu Retin Ecologic Service şi Asocierea Polaris Mediu SRL Târgu Jiu (lider) cu Polaris M. Holding SRL Constanţa.

Suma estimată a constractuluieste mai mică cu aproximativ 3 milioane de euro faţă de precedentele două licitaţii, care nu au fost finalizate. În septembrie 2019, Consiliul Judeţean a decis anularea precedentei achiziţii după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la precedenta procedura de achiziţie publică. Potrivit noii proceduri, contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani. Operatorul ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, dar şi procesul de transport a deşeurilor de la staţiile de transfer la centrul de la Galda de Jos. Instalaţiile au fost finalizate încă din 2017, însă sunt nefolosite datorită imposibilităţii concesionării acestora către un opreator privat.

Potrivit caietului de sarcini, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba este implementat în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POS Mediu şi a proiectului „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POIM. Astfel, Consiliul Judeţean Alba organizează procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor realizate prin proiect.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit documentaţiei, infrastructura de deşeuri din judeţul Alba este compusă din:

1. Instalaţii noi realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba” şi proiectul „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Alba”: – Centru de Management Integrat al Deşeurilor, Galda de Jos – compus din depozit ecologic (capacitate 543.000 mc), staţie de sortare (capacitate 42.213 to/an) şi staţie de tratare mecano-biologică simplă (capacitate 85.566 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Blaj (capacitate 15.000 to/an) – Staţia de transfer deşeuri Tărtăria (capacitate 33.044 to/an)

2. Instalaţii existente realizate de către unele unităţi adminstrativ teritoriale: – Staţia de sortare Aiud (investiţie PHARE) – Staţia de sortare Zlatna (Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi, Zlatna şi Copşa Mică) – Staţia de transfer Abrud (investiţie PHARE) – Staţia de sortare Baia de Arieş (investiţie PHARE). Valoarea totală a proiectului implementat în perioada 2013 – 2017 a fost de peste 212 milioane de lei, fără TVA.

În vederea implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, judeţul Alba a fost împărţit în 4 zone de colectare, zonele 1 şi 4 fiind la rândul lor împărţite în sub-zone:

Zona 1 Sub-zona 1.1: Alba Iulia, Teiuş. Berghin, Ciugud, Cricău, Ighiu, Întregalde, Mihalţ, Ohaba, Sântimbru, Stremţ; Sub-zona 1.2: Aiud, Livezile, Lopadea Nouă, Mirăslău, Ponor, Rădeşti, Rimetea, Rîmeţ; Sub-zona 1.3: Ocna Mureş, Fărău, Hopârta, Lunca Mureşului, Noşlac, Unirea.

Zona 2 Sebeş, Cugir, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Câlnic, Cut, Daia Română, Doştat, Gârbova, Pianu, Săliştea, Săsciori, Şibot, Şpring, Şugag, Vinţu de Jos

Zona 3 Sub-zona 3.1: Zlatna, Almaşu Mare, Meteş; Sub-zona 3.2: Abrud, Bucium, Ciuruleasa, Mogoş, Roşia Montană; Sub-zona 3.3: Câmpeni, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Horea, Gârda de Sus, Poiana Vadului, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra: Sub-zona 3.4: Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Poşaga, Sălciua

Zona 4 Blaj, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei, Roşia de Secaş, Sâncel, Şona, Valea Lungă.

Serviciile de colectare şi transport a deşeurilor în zonele 1, 2 şi 4 au fost concesionate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris Alba” şi ar urma să intre în vigoare în momentul în care este finalizată procedura de concesionare a CMID Galda de Jos. Pentru zona 3, nu a fost demarată, încă, achiziţia care ar urma să identifice un operator care să colecteze deşeurile din localităţile componente.

Publicitate

Ştirea zilei

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Publicat

în

Povestea celui mai tânăr învățător din România: a început să profeseze la vârsta la care alți tineri erau încă în băncile liceului

Răzvan Gabriel Mihalache este probabil cel mai tânăr învățător din România. A împlinit 21 de ani în luna februarie a acestui an, dar a preluat prima generație de copii în urmă cu trei ani, când el însuși era un copil.

Avea 18 ani și șase luni când a intrat pentru prima dată într-o sală de clasă nu ca elev, ci ca profesor. Absolvise în vara lui 2019 Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași și cumva cariera lui fusese pecetluită încă din clasa a V-a, când părinții l-au îndrumat către acest liceu, care îi asigura o loc de muncă sigur la finalul studiilor.

Electrica Furnizare Discount

Deja cu trei ani de experiență la catedră în spate, Gabriel își aduce aminte râzând de prima lui zi de școală, ca învățător. Nu ascunde că a avut emoții, dar nici că a văzut în băiețelul din prima bancă, îmbrăcat îngrijit cu sacou și cămașă, pe el însuși, elevul care cu doar câteva luni înainte încă purta în spate rucsacul cu manuale. Mai greu a fost să capete încrederea părinților, speriați că în spatele catedrei din clasa copiilor lor se află tot un copil.

”Aveam emoții, sincer. Când am intrat în clasă prima dată, mă vedeam pe mine în bancă, atunci când eram eu elev. Se uitau ciudat la mine copiii, vă dați seama. Părinții își făceau griji când au aflat cine o să fie învățătorul copiilor lor. Dar acum am primit mesaje să mă întorc, mă apreciază”, spune Gabriel.

Din motive administrative, Gabriel nu a putut să ducă prima lui generație de elevi până în clasa a IV-a, cum s-ar fi cuvenit. Nu era titular pe post așa că s-a îngrijit de primii lui elevi doar doi ani. I-a preluat din clasa I și a rămas cu ei doar doi ani. În septembrie, anul acesta, este învățător la ”pregătitoare”, iar provocările sunt uriașe.

sursa: ziare.com / sursa foto: arhivă personală

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Publicat

în

VIDEO| Phoenix a renăscut alături de albaiulieni și turiști în Piața Cetății din Alba Iulia. „Fată verde” : Piesa ce nu o să îmbătrânească niciodată

Într-o lume muzicală marcată de dominația comercialului și a mediocrității, „Sărbătoarea muzicii” devine o pledoarie minunată pentru un week-end lipsit de constrângerile ritmurilor care ne inundă auzul de pe toate frecvențele radiourilor.

Concertul SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă – de sâmbătă seară a fost un real succes: piesa „Fată verde” nu o să îmbătrânească niciodată și continuă să le dea fiori ascultătorilor, mai ales atunci când este audiată LIVE.

Electrica Furnizare Discount

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc, mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno – rock.

Citește și: VIDEO| Bucuria din ochi l-a dat de gol pe primarul Pleșa: e mega fan Phoenix! Ce spune acesta despre trupa consacrată

Phoenix s-a întâlnit cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, primele ASFALTĂRI în zona alunecării de teren de la Oiejdea

În zona alunecării de teren de la Oiejdea, antreprenorul grec Aktor a turnat primul strat de asfalt. Astăzi, chiar dacă e sâmbătă se turna stratul de asfalt de bază pe sensul de mers Sebeș-Turda.  Acesta va fi utilizat pentru dechiderea circulației cu retricții și limitări de viteză pentru cazul în care nu vor fi terminate în acest an toate lucrările în zona alunecării de teren.

Electrica Furnizare Discount

În zona alunecării au fost forații alți piloți, s-a lucrat la excavații și la pământ armat, fiind, de departe punctul din șantier cu cea mai bună mobilizare.

La nodul rutier Teiuș, în zona pasajului rutier peste calea ferată, s-a ajuns la nivel cu umpluturile, iar în partea dinspre Turda se toarnă plăcile de racordare.

Potrivit afirmațiilor fostului ministru Drulă, făcute la postul B1: ”cineva trebuie să fie foarte-foarte rău intenționat”… pentru ca să nu se deschidă circulația rutieră pe acest lot în acest an!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare