Rămâi conectat

Curier Județean

Pastorala de Paște 2020 a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu:”Să dăm dovadă de curaj, devoţiune şi credinţă, înfruntând întunericul veacului şi pe străjerii acestei lumi ostile şi mărturisind Învierea”

Publicat

în

Pastorala de Paște 2020 a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu:”Să dăm dovadă de curaj, devoţiune şi credinţă, înfruntând întunericul veacului şi pe străjerii acestei lumi ostile şi mărturisind Învierea”

† IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

Electrica Furnizare Discount

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor
creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

Iubiţi fii duhovniceşti,

Hristos a înviat!

La înmormântarea Mântuitorului dumnezeiesc n-a participat niciunul dintre ucenicii Săi, ci numai „femeile care veniseră cu El din Galileea” (Lc. 23, 55). Ele, care au stat cu El când atârna pe cruce, l-au urmat pe Iosif din Arimateea spre mormânt, ca să ştie exact unde va fi îngropat trupul lui Iisus. Ele intenţionau ca, după încheierea Sabatului, să revină şi „să-L ungă cu miresme” (Mc. 16, 1).

Sfinţii Evanghelişti au consemnat numele câtorva dintre evlavioasele femei purtătoare de mir: Maria Magdalena, Ioana – femeia lui Huza, Suzana, Maria – mama lui Iacob cel Mic şi Salomeea (cf. Lc. 8, 2-3; Mc. 15, 40). Toate acestea, Duminică, foarte de dimineaţă, aflându-se în grădina unde era situat mormântul, au primit de la înger vestea că Stăpânul lor a înviat şi, apoi, Însuşi Iisus li S-a arătat, trimiţându-le să binevestească Apostolilor (cf. Mt. 28, 10).

Dreptmăritori creştini,

După ce pământul s-a cutremurat, ca semn al biruinţei Mântuitorului Hristos, un înger strălucitor a coborât din cer, a răsturnat piatra grea de la intrarea în mormânt şi a şezut deasupra ei. Sfidând puterile iadului, el stătea acolo ca un gardian al mormântului, după ce, mai întâi, a speriat garda întunecată a duşmanilor. Îngerul le aştepta pe femei şi, pregătit să le relateze despre Învierea lui Iisus – cum ne spune Sfântul Petru Hrisologul (†450) –, „a rostogolit înapoi piatra, nu pentru a face loc Domnului Care ieşea, ci pentru a arăta lumii că Domnul deja înviase, oferind astfel femeilor credinţa în Înviere”. Ştiind că cei ce-L caută cu stăruinţă Îl vor găsi (cf. Ier. 29, 13), îngerul le-a transmis femeilor acest mesaj: „Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus Cel răstignit Îl căutaţi; nu este aici, căci S-a sculat precum a zis” (Mt. 28, 5-6). Le inspiră încredere voioasă întru Acela Care nu mai este printre morţi. Ştiind că văzând mormântul gol vor crede, îngerul le mai zice: „Veniţi de vedeţi locul unde fusese pus” (Mt. 28, 6).

După ce le încurajează pe femei şi le arată mormântul gol, îngerul le îndeamnă să se ducă în grabă şi să spună discipolilor Lui „că S-a sculat din morţi” (Mt. 28, 7). Ele sunt chemate să răspândească bucuria Învierii, adică faptul că „Iisus nu este mort şi în mormânt, ci a înviat; El a devenit astfel o cale de înălţare spre nemurire, nu doar pentru El, ci şi pentru noi”, cum ne încredinţează Sfântul Chiril al Alexandriei. Pentru că au venit primele, au fost servite primele, aceasta însemnând o recompensă pentru ataşamentul iubitor manifestat la cruce şi la mormânt.

Citește și: MESAJE de PASTEURARI de PASTEFELICITARI de PASTE

Îngerul le spune să meargă repede, probabil pentru ca ucenicii Domnului, copleşiţi de tristeţe, să primească vestea bucuriei fără întârziere. Ele s-au desprins de mormânt cu frică şi cu bucurie, două sentimente care au grăbit pasul lor şi au adăugat aripi la mişcarea lor. Nu pierd timpul, ci aleargă să transmită ucenicilor cuvântul bun, să-i mângâie cum ele au fost mângâiate de către Dumnezeu. Pentru afecţiunea şi credincioşia lor, sunt făcute apostoli ai Apostolilor.

Aceste femei zeloase nu numai că au auzit şi au primit vestea bună de la înger, ci au fost primele care s-au bucurat de vederea lui Iisus după Învierea Sa. Din întunericul mormântului, ele au ieşit înviate în credinţă, ca apoi să-L întâlnească pe Hristos înviat Care le spune: „Bucuraţi-vă! Nu vă temeţi!”. Acela, pe Care Îl ştiau răstignit şi îngropat, acum este viu, în faţa lor. El a venit să-i facă bucuroşi pe cei credincioşi. În realitate, Învierea Domnului furnizează belşug de bucurie şi speranţă. El le cere să înlăture orice teamă pentru ca sufletele lor să se umple de bucuria Învierii, pe care, apoi, să o transmită Apostolilor. Referindu-se cu admiraţie la aceste femei care L-au urmat pe Iisus până la moartea Sa, Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă: „Aceste femei au fost primele care L-au văzut pe Iisus. Tu vezi curajul femeilor? Tu vezi afecţiunea lor? Tu vezi spiritul lor nobil până la moarte? Să imite bărbaţii pe femei. Să nu-L părăsească pe Iisus, în încercare”.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Domnul, Care le ieşise înainte acestor femei credincioase, le mai spune: „Duceţi-vă şi vestiţi-i pe fraţii Mei să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea” (Mt. 28, 10). Aceasta este misiunea pe care o primesc de la Domnul înviat, Care doreşte să le ofere iertare şi împăcare celor ce, prin fuga lor în momentul arestării şi pătimirilor lui Iisus, au rupt relaţia cu El. De asemenea, doreşte să le transmită că este, în continuare, Învăţătorul lor. Chiar dacă L-au renegat, Hristos îi cheamă din nou să-L urmeze, numindu-i „fraţii Mei”. Şi noi trebuie să-L întâlnim personal pe Hristos înviat, pentru a primi iertarea păcatelor şi nectarul comuniunii cu El. Fortificaţi de întâlnirea cu Domnul, vom reuşi să transmitem semenilor încrederea în biruinţa definitivă a lui Hristos asupra morţii şi iadului. Vestea învierii Celui răstignit constituia atunci, ca şi acum, nucleul credinţei creştine şi motivul bucuriei creştine, drept pentru care de Sfintele Paşti cântăm: „Să prăznuiască toată lumea văzută şi cea nevăzută, că a înviat Hristos, bucuria cea veşnică”.

Iubiţi credincioşi,

Anul 2020 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor. O astfel de pastoraţie este necesară în familia creştină care este flagelată astăzi de infidelitate, avort, divorţ şi desfrâu, de abandonul copiilor şi de alte păcate. Pe părinţi trebuie să-i conştientizăm că nici ambiţia, nici puterea, nici banii, nici aspectul exterior nu pot să-i unească şi să-i fericească, ci fidelitatea, onestitatea şi curăţia. Copiilor trebuie să le infuzăm buna cuviinţă, omenia, râvna spre bine, frica de Dumnezeu şi iubirea de neam. Părinţii şi copiii, deopotrivă, trebuie să fie deprinşi cu rugăciunea, citirea Bibliei şi frecventarea slujbelor bisericeşti, ca să înţeleagă că nimic frumos şi bun nu este posibil fără Hristos (cf. In. 15, 5). Dacă în familie este respect şi iubire între soţi şi dacă familia este cămin al creşterii şi educării copiilor, atunci ea reprezintă un izvor de înnoire pentru membrii ei, dar şi pentru lumea contemporană.

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

După două mii de ani de la prima vestire a Evangheliei, omenirea de azi, bolnavă şi materialistă, a construit o nouă civilizaţie fără Dumnezeu şi a redevenit păgână. Societatea aceasta în care trăim constituie un mare pericol pentru noi în a trăda Botezul nostru, calitatea noastră de „fii ai lui Dumnezeu şi fii ai Învierii” (cf. Lc. 20, 36). Asemenea femeilor purtătoare de mir, se cuvine să dăm dovadă de curaj, devoţiune şi credinţă, înfruntând întunericul veacului şi pe străjerii acestei lumi ostile şi mărturisind Învierea. Oricare ar fi încercările îngăduite pentru purificarea noastră, Eternul Biruitor al morţii intervine personal spre a ne ajuta să le depășim şi să le învingem. Din acest motiv, avem datoria să Îl preamărim pe El şi să răspândim pretutindeni mireasma bucuriei pascale, pe care doresc să o aveţi, cu toţii, în inimă şi în familie.

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Publicat

în

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit în urma unui apel venit prin 112.

Salvatorii Montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Alba au intervenit în zona comunei Sălciua pentru a ajuta trei persoane din Turda care la venirea întunericului nu erau echipate corespunzător pentru timp de noapte.

Cele trei persoane au fost aduse în siguranță la baza muntelui. La acțiune au participat trei salvatori montani și doi voluntari.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, din data de 27 octombrie, se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea acţiunii de refacere ecologică prin populare cu peşte a Râului Mureş.

Pentru susţinerea şi implementarea unui proiect de populare a Râului Mureş cu crap se impune încheierea unui protocol de parteneriat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba. Acest proiect se doreşte o continuare a proiectului derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba lulia, finalizat cu o populare cu peste 1000 buc de cegă, în 22 decembrie 2017, în zona Municipiului Alba lulia, iar ulterior cu crap.

Electrica Furnizare Discount

Analizând speciile în declin, dar şi speciile cele mai uşor adaptabile, care să satisfacă şi să acopere o nişă cât mai largă din ecosistem propunerea AJVPS Alba de a încerca să populeze cu o specie prolifică, nepretenţioasă , rezistentă la poluare şi variaţii majore de debite – CRAPUL.

Importanţa proiectului constă în contribuţia la refacerea ecosistemului acvatic, respectiv repopularea Râului Mureş cu crap, respectiv conştientizarea populaţiei, a pescarilor sportivi şi a tinerilor asupra păstrării unui mediu sănătos, încercând şi educarea pescarilor sportivi privind un pescuit sustenabil şi cu perspective de dezvoltare în viitor. Totodată se precizează că acţiunile de refacere a mediului, a faunei şi a florei, sunt necesare în prezent pentru a contribui la refacerea mediului înconjurător şi la dezvoltarea durabilă, orice acţiune în acest sens fiind un semnal pozitiv atât pentru albaiulieni, cât şi pentru agenţii economici, a căror implicare ar trebui să fie activă în anii viitori.

Bugetul solicitat pentru implementarea proiectului de repopulare cu crap este 15000 lei, sumă din care Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va achiziţiona de la o crescătorie autorizată, cu Certificat de Conformitate 1000 kg crap.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va promova acţiunea de populare, va mediatiza susţinerea financiară asigurată de Primăria municipiului Alba lulia şi va depune până la data de 31.12.2021 un raport descriptiv şi decontul aferent implementării proiectului.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Publicat

în

Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Lucrările la Drumul Județean 107 sunt în plină desfășurare, tronsonul care se află în apropierea Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda şi face legătura directă cu DN 1 – varianta de ocolire a Municipiului Alba Iulia, urmând să fie terminat până la finalul acestui an.

Drumul va fi lărgit la trei benzi pe acest sector, banda suplimentară urmând a fi folosită în special pentru stocarea TIR-urilor. Pe lângă reparaţiile realizate asupra structurii rutiere, se vor realiza 3 podeţe noi şi un podeţ dalat, va fi amenajată alee pentru pietoni şi biciclişti, se vor amplasa 2 staţii de autobuz şi se vor asigura accesele la proprietăţi.

„Încheiem săptămâna cu fotografiile lucrărilor care se desfășoară pe Drumul Județean 107 (Calea Alba Iulia), drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud. Investiția este un exemplu de colaborare administrativă între Primăria Ciugud și Consiliul Județean Alba, care a decis să finanțeze această lucrare pentru a sprijini dezvoltarea economică a comunei și a județului. În final, drumul va fi o șosea modernă cu 3 benzi, cu trotuare și pistă de biciclete.

Electrica Furnizare Discount

Și da, lucrările vor fi terminate în acest an!

Vă rugăm să circulați cu prudență în zonă până la finalizarea lucrărilor! Mulțumim, șoferilor și agenților economici, pentru înțelegere!”, au scris reprezentanții primăriei Ciugud pe facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare