Rămâi conectat

Societate

Participare albaiuliană la Congresul Internaţional de Studii ale Secolului XVIII, din Austria

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, în Austria, la Graz, s-au desfăşurat lucrările celui de-al  XIII-lea Congres Internaţional de Studii ale Secolului al XVIII-lea, care se organizează o dată la patru ani, în diferite oraşe, şi dezbate aspecte legate de istoria politică, socială, şi culturală a Secolului Luminilor. După cum ne-au informat colaboratorii noştri prezenţi la acerst eveniment, timp de o săptămână (25-29 iulie), la Graz au fost reuniţi peste o mie de cercetători din peste 40 de ţări, din cele mai mari universităţi şi instituţii de cultură din lume. Au fost susţinute în trei limbi, peste 800 de comunicări ştiinţifice, în cadrul a câtorva zeci de secţiuni, completate de trei comunicări în plen, de dezbateri în cadrul meselor rotunde, de prezentări de carte, de concerte şi excursii. Congresul s-a încheiat cu o recepţie oferită de către Guvernatorul Stiriei şi Primarul oraşului Graz.
Din România au participat 28 de istorici şi cercetători, dintre care trei din Alba Iulia, şi anume  prof.dr. Eva Mârza şi prof.dr. Iacob Mârza de la Universitatea 1 Decembrie 1918 şi drd. Doina Hendre Biro, cercetător ştiinţific la Biblioteca Batthyaneum, filială a Bibliotecii Naţionale a României. Aceştia şi-au susţinut lucrările în cadrul secţiunilor de Istoria Cărţii şi a Tiparului, Lumea Cărţilor şi a Bibliotecilor, respectiv Organizarea Instituţiilor în secolul al XVIII-lea şi au participat la dezbateri în cadrul altor manifestări. Prin prezentarea rolului cărţilor şi profesorilor de la Blaj, a tipăriturilor din  Transilvania prin prisma cenzurii vieneze, cât şi a familiei Batthyany, s-a completat imaginea despre accesul transilvănenilor la cultura europeană şi la noile idei filosofice ale Secolului Savant. A fost şi o extraordinară ocazie pentru a evoca figura episcopului conte Ignatius Batthyany, în cadrul său natural, dat fiind că mama sa a fost fiica Guvernatorului Saurau al Stiriei, şi că el însuşi a studiat la Graz. Şi nu în ultimul rând a fost o ocazie pentru a dezvolta noi contacte şi proiecte ştiinţifice, şi de ce nu, de a vorbi despre oraşul Alba Iulia.  Pentru că, trebuie să recunoaştem, astfel de participări sunt şi ele modalităţi foarte importante de promovare a Alba Iuliei şi a României, în general. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite

Ziarul Unirea

Publicat

în

14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite În urmă cu 66 de ani, la 14 decembrie 1955, România devenea, alături de alte 15 state, membru cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.). Contextul geopolitic postbelic şi constituirea O.N.U. vor marca reaşezarea relaţiilor internaţionale într-o nouă configuraţie, ducând la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea