Rămâi conectat

Ştirea zilei

Partea pozitivă a pandemiei: Satele părăsite din Apuseni, repopulate de românii care caută liniștea și siguranța muntelui

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pandemia globală de coronavirus are și o parte pozitivă în zona Munţilor Apuseni. Se manifestă de mai mulţi ani, dar s-a accentuat în perioada de criză prin care trece România. Măsurile restrictive şi distanţarea socială i-au făcut pe mulţi oameni să caute locuinţe mai mari, unde să poată locui în linişte departe de efectele pandemiei, cât şi de aglomeraţia din oraşe.

Caută astfel de soluţii de evadare în special persoanele şi familiile care pot să lucreze de acasă, având nevoie doar de internet şi un calculator. În afară de aceştia, se întorc acasă cei plecaţi la muncă în străînătate. Autorităţile locale au identificat oportunitatea pe care o oferă zona pe care o administrează şi au demarat investiţii importante în infrastructură. Drumurile comunale au început să fie asfaltate, astfel încât accesul spre satele de munte este mult uşurat.

”Avem familii din Cluj, din Bucureşti care şi-au cumpărat teren şi îşi fac case, cu buletin direct pe Garda. Este vorba de corporatişti care lucrează în IT, direct pe computer, de acasă. Avem o familie din Bucureşti, cu 5 copii, care şi-a făcut deja domiciliul pe Garda. Pe viitor, o preocupare a administraţiei locale va fi investiţia serioasă în infrastructură de educaţie, pentru a le oferi viitorilor elevi, strămutaţi cu părinţii din alte oraşe mari, posibilitatea unei şcolarizări de calitate”, spune primarul comunei Garda de Sus, Marin Vîrciu. Situaţia este similară şi la Albac sau Scărişoara, unde prezenţa străinilor a crescut comparativ cu alţi ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La Gârda de Sus, administraţia locală a demarat lucrări de modernizare a drumurilor comunale din satele Dealul Frumos – Hănăşeşti – Gheţar, în lungime totală de 8,3 kilometri, printr-o investiţie de peste 7,5 milioane de lei. Prin proiect se urmăreşte realizarea unui sistem rutier modern, care să ducă la stabilizarea populaţiei în această zona şi la dezvoltarea turismului. Este vorba despre drumurile: DC 264, DV Şcoală Gheţar, DC 265, DV Berheţeşti, DV Hănăşeşti – Deal. Localitatea Garda de Sus a primit indicativul de „Sat European” pentru lucrări de infrastructură, programe de promovare turistică şi acţiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Peştera Scărişoara, reabilitarea şi amenajarea unei gospodării tipic motesti.

Autorităţile au înţeles potenţialul locului şi au cheltuit în ultimii ani 6 milioane de euro în modernizarea a 37 de kilometri de drumuri locale. Înainte, cei interesaţi aveau de mers pe jos ore întregi cu rucsacul în spate. „Avem un tânăr care a lucrat în Suedia aproape 3 ani, însă când a văzut că lucrurile se schimbă a decis să se întoarcă acasă şi să se ocupe de turism”, a mai precizat primarul. La Garda de Sus sunt multe locuri de vizitat. Pe lângă Gheţarul de la Scărişoara, închis în această vara pentru înlocuirea sistemului de acces, se poate merge la Peştera Poartă lui Ionele, la fel de spectaculoasă.

Un loc deosebit al comunei este Poiana Călineasa, unde se află aşa-zisă ”mutătură” (mutare) a crescătorilor de animale pe perioada verii. Cu alte cuvinte, în fiecare an, în primăvară, oamenii îşi iau animalele şi urcă pe munte, unde stau până toamna. Spun că merg acolo ”la vărat” sau ”la muntarit”, expresii folosite de localnici atunci când se referă la mutatul pe culmea muntelui. Peste 100 de colibe şi stani, cum îşi numesc moţîi casele din lemn, sunt răsfirate în această zonă. Sunt construcţîi simple, care asigură un confort minim pentru proprietarii acestora. Înăuntrul lor, sătenii şi-au adus doar cele necesare traiului peste vară, dovadă că se poate trăi atât de simplu şi nepretenţios. Oamenii şi-au construit aici şi o biserică, unde merg la slujba în fiecare săptămână. Un preot din comună urcă muntele pentru a sluji în folosul celor care trăiesc la Calineasa câteva luni pe an.

În lunile aprilie şi mai, oamenii din satele Gheţari, Casă de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale şi Stănişoară pornesc cu animalele spre Poiana Calineasa. Cei care rămân în sate peste vara au misiunea de a cosi şi de a strânge fanul care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.

La Poiana Călineasa se practică mai ales turismul de o zi. Cine trece prin zonă ştie foarte bine că există acest loc pitoresc pe munte, unde se poate ajunge cu multă uşurinţă cu maşînă. Moţii mai întreprinzători ii aşteaptă pe turişti cu preparate tradiţionale, printre care la loc de cinste este celebrul balmoş, mâncarea tradiţională a oamenilor muntelui. De asemenea, mulţi şi-au instalat panouri solare, astfel că acum au şi energie electrică şi nu mai folosesc lămpile de petrol, că pe vremuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale, atracția zilei pentru vizitatorii activităților desfășurate de Ziua Poliției Române

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO VIDEO| Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale, atracția zilei pentru vizitatorii activităților desfășurate de Ziua Poliției Române

Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale a fost atracția zilei, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, la activitățile desfășurate în cadrul Zilei Poliției Române.

Polițiștii au expus diverse mijloace de intervenție, echipamente de protecție și arme. Au fost expuse de la arme istorice, precum Kalasnikov-ul, până la arme ultramoderne, spre exemplu puști cu lunetă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micii curioși au fost invitați să încerce diverse echipamente de protecție, ca de exemplu scutul de fier sau vesta de protecție antiglonț, care cântărește nu mai puțin de 30 de kilograme, în momentul în care toate echipamentele necesare unei intervenții sunt încărcate pe ea.

Copiii au putut face poze îmbrăcați cu echipamentele de protecție și au putut admira îndeaproape armele ce se foloseau odinioară și cele care se folosesc acum în intervenții.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Mărțișoarele vândute de voluntarii Leo Alba Iulia Fortress au adus fericire unor persoane cu dizabilități din Sebeș

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Mărțișoarele vândute de voluntarii Leo Alba Iulia Fortress au adus fericire unor persoane cu dizabilități din Sebeș

Organizația non-profit LEO Alba Iulia Fortress a susținut un eveniment caritabil, reușind să strângă o sumă de 5117 de lei.

Banii au fost obținuți prin organizarea unui eveniment social tematic de Ziua Îndrăgostiților intitulat „Stages of love” în data de 20 februarie și prin oferirea unor mărțișoare în schimbul donațiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mărțișoarele au fost confecționate manual de voluntarii LEO în colaborare cu Asociația „Diakoniewerk International”din Sebeș, în intervalul 28 februarie-1 martie.

Din această sumă au fost donați 2117 lei unor persoane cu dizabilități din Sebeș, restul fiind alocați proiectului “Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă” al Spitalului „Marie Curie”.
De asemenea, prin intermediul Districtului 124 LEO România, s-au donat bani și pentru a ajuta Turcia și Siria


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii din clasele a XII-a și a XI-a de la Colegiul Militar din Alba Iulia au donat sânge. Misiunea lor, să aducă speranță bolnavilor care au nevoie de transfuzii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai mulți elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au donat sânge vineri, 24 martie 2023, aducând speranță persoanelor bolnave, care au nevoie de transfuzii de sânge.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai de preț dar pe care îl poți oferi cuiva este șansa la viață, la sănătate. Dorind să fie sprijin semenilor care au nevoie de ajutor, elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” s-au mobilizat din nou, iar vineri dimineață s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba cu o misiune specială: să doneze sânge!

Prin gestul lor nobil, mai mulți elevi din clasele a XII-a și a XI-a, alături de comandantul companiei I elevi, locotenent Cristi Popa, au adus speranță persoanelor bolnave, care au nevoie de transfuzii de sânge.

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia obișnuiesc să doneze periodic sânge, fiind astfel un ajutor de nădejde pentru comunitate și în același timp și un exemplu pentru alți tineri.

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare