Ziarul Unirea

Parlamentarii PP-DD vor susţine mutarea capitalei de la Bucureşti la Alba Iulia

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

De mai bine de 20 de ani, 1 decembrie a devenit Ziua Naţională a României şi Alba Iulia  a fost repusă pe harta oraşelor relevante ale ţării, printr-o alegere controversată a liderilor politici ai României anilor ’90. Ion Iliescu nu dorea să dea credit Regalităţii şi a refuzat revenirea la data de 10 mai ca Zi Naţională a României. În plus, întreaga nomenclatură care a preluat puterea de la regimul Ceauşescu a evitat propunerile pentru zilele de 16, 21 sau 22 decembrie, ca potenţiale zile naţionale.
Ce a însemnat 1 decembrie pentru Alba Iulia în ultimii 22 de ani? Mai întâi, în primii ani, o consolidare a sentimentului de mândrie naţională, revitalizarea unui centru istoric şi identitar al neamului românesc şi aprinderea speranţei pentru albaiulieni că oraşul nostru se va ridica din nou la importanţa istorică, geografică şi economică pe care a avut-o de la romani încoace. La fel cu toate speranţele de progres şi creştere pe care locuitorii Albei le-au nutrit în 1990 s-a prăbuşit şi oraşul, şi perspectivele sale de dezvoltare, în condiţiile în care timp de două decenii judeţul nostru nu a avut vreun parlamentar care să vorbească în termeni generoşi despre Alba, să încerce să exploateze potenţialul latent al urbei şi judeţului nostru.
Alba a fost reprezentată în Parlament din 1990 încoace de senatori şi deputaţi comozi, tăcuţi şi inactivi, care nu au reuşit în vreo instanţă să aducă numele oraşului sau al judeţului nostru în primul plan al vieţii politice şi publice româneşti. S-a vorbit infinit mai mult despre Bacău şi Constanţa decât despre Alba. S-au ridicat Braşovul, Sibiul şi Clujul, în timp ce noi am căzut odată cu Sălajul sau Drobeta într-un hău de neputinţă şi delăsare. Este un proverb străin care spune aşa – „Closed mouths do not eat” (Gurile închise nu mănâncă) – cu dublu sens – dacă taci nu primeşti nimic / dacă ai gura închisă cum poţi să mănânci? Asta a fost Alba Iulia timp de aproape 23 de ani – un oraş cu un potenţial fantastic, capitala unui judeţ care a trimis la Bucureşti, în Parlament, reprezentanţi dezinteresaţi de oamenii şi locurile pe care ar fi trebuit să îi reprezinte. Practic, Alba nu a avut până acum o voce în Parlamentul României, deşi în mod formal unii dintre deputaţii şi senatorii Albei au marcat 2, 3 sau chiar 4 mandate în Parlament. Începând cu 9 decembrie acest lucru trebuie să înceteze.
Convinşi că Alba Iulia şi judeţul Alba în ansamblu merită un loc de frunte în viaţa şi ierarhiile naţiunii române, candidaţii PP-DD Alba, după validarea în Parlament, vor iniţia un proiect îndrăzneţ – mutarea capitalei României de la Bucureşti la Alba Iulia. Trebuie să încetăm să mai gândim egoist şi pe termen foarte scurt, şi să încercăm să intuim cum va arăta ţara noastră în cinci, zece sau douăzeci de ani, membră a unei Europe unite şi regionalizate. În multe ţări de primă mână din lume, capitalele nu sunt neapărat şi cele mai mari oraşe sau cele mai relevante din punct de vedere economic ori turistic.
Să luăm câteva exemple – Statele Unite – Washington este capitala, New York şi Los Angeles cele mai importante metropole. Germania – capitala la Berlin, Munchen, Sttutgart şi Frankfurt cele mai dinamice oraşe. Olanda – capitala la Haga, Amsterdam şi Rotterdam cele mai importante oraşe. Canada – capitala la Ottawa, Montreal, Toronto sau Vancouver mult mai răsărite economic sau demografic. Brazilia – capitala la Brasilia, centrul comerţului şi turismului la Rio. Şi lista nu este exhaustivă. Putem observa aşadar că toate aceste capitale ale unor ţări cu greutate în sistemul internaţional sunt de fapt nişte oraşe din linia a doua din punct de vedere demografic şi economic, însă foarte importante ca istorie ori tradiţie administrativă.
În România concentrarea excesivă pe Bucureşti a adus un dezechilibru în ceea ce priveşte investiţiile, infrastructura şi instituţiile statului, toate acestea fiind concentrate în actuala capitală, generând uneori chiar frustrări identitare şi reacţii separatiste din partea naţionaliştilor exaltaţi din Transilvania. Aşa cum ţările Europei zdrobite de războiul al doilea mondial au ales să-şi construiască noi capitale la Strassbourg, Bruxelles şi Luxemburg pentru instituţiile viitoarei Uniuni Europene, tot aşa şi România poate alege să dezvolte o capitală administrativă în aria metropolitană din jurul Alba Iuliei actuale. Ce înseamnă 5 sau 10 ani pentru istoria unui popor? Temporal, nimic. Putem gândi şi proiecta o Alba Iulia care să găzduiască atât Parlamentul cât şi ministerele, Guvernul şi Preşedinţia. Avem clădiri, şi avem spaţiu pentru a dubla actuala vatră a oraşului. Ne trebuie doar viziune şi dedicaţie din partea celor care ne vor reprezenta judeţul şi oraşul în Parlamentul viitor, după 9 decembrie.
Cu un proiect bine gândit, deputaţii şi senatorii PP-DD pot oferi o viziune de dezvoltare a României pe următorii 10 ani, cu beneficii majore pentru municipiul Alba Iulia şi întreg judeţul Alba. Cum vor arăta Aiud, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş sau Blaj când vor fi la 20 de kilometri de capitala ţării, şi nu la 400, cum sunt astăzi?
Cornel Comşa, Dorin Şerdean, Radu Roncea, Sorin Vasile, Ion Marincaş, Horaţiu Bibolar şi Dorin Pocol sunt oamenii care pot iniţia un atare proiect, pentru că ne gândim la Alba Iulia nu doar la 1 decembrie, ci şi în celelalte 364 de zile ale anului.
La mulţi ani, România! Să ne bucurăm şi să ne mândrim că suntem români! Să privim înainte cu încredere!

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă

Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

21 Comentarii

ghitza 30 noiembrie 2012 at 23:09

CEA MAI BUNA IDEE,BRAVO PP-DD

Albaiulian 1 decembrie 2012 at 8:14

Probabil ca au stabilit si sediile ministerelor. Desigur ministerul finantelor va fi la Comsa acasa(tot se stie el de-a finantele)

Gabriel 30 noiembrie 2012 at 23:16

Idea ii buna ! Eu ma gandeam la asta de la al doilea mandat al lui iliescu !nu o sa scapam niciodata de acei microbi ai bucurestiului! Eu chiar mi-as fi dorit si transilvania ca stat independent cu capitala la alba iulia ! Poate asa scapam de clanul ESCU!

the ugly 30 noiembrie 2012 at 23:35

HA HA HA!

CAPITALA MINCINOSILOR 1 decembrie 2012 at 1:27

1,un ingust la cap .2,super mincinos (asta il bate si pe DD diaconescu ) .3, un copil fara scoala . 4 ,un parvenit comunist (din sperma tatalui ).5, un militian prost ,nesimtit si fara caracter, .6,un militian ,vai de capul lui .7, un smecher. Toti astia fac parte din capitala mincinosilor PP-DD. Doamne ,de ce nu vi tu doamne, sa vezi ce a mai ramas din oameni.

contribuabilu` 1 decembrie 2012 at 1:29

Dar pe bucuresteni (care sunt vreo 2 milioane) i-au intrebat PPDD-istii? Dar candidatii PPDD din celelalte judete sunt de acord cu propunerea celor din Alba ? Sau poate au si ei promisiuni similare – pt capitalele judetelor in care candideaza ei ? In consecinta – cum pt PPDD nimic nu e imposibil (ca nu-i doare gura sa promita ORICE!), totul e sa-si gaseasca fraieru` care sa le dea votul!

EU 1 decembrie 2012 at 2:25

LA ALBA IULIA A AVUT LOC UNIREA NU IN ALTE JUDETE
ASA CA PP-DD DIN ALTE JUDETE NU AU DC SA PROPUNA ASA CEVA

Tudor 1 decembrie 2012 at 4:32

Ca-i in Alba sau in Iasi,
Alti aprlamentari sa vina,
Cat sistemul e acealasi
Viata nu va fi mai buna.

Maria . 1 decembrie 2012 at 9:40

Azi simbata 1 decembrie , iata-i pe ce-i sapte (7) mincinosi care vin si spun ca fac si dreg …
Vorba lui Gabriel : „Poate asa scapam de clanul ESCU!” Da , draga Gabriele in acest clan intra mincinosii astia si seful lor de caracal diacon-ESCU , acesti indivizi din partidul pp-zero-tv sunt periculosi ptr.natiunea Romana , asadar in 9 decembrie stim ce avem de facut cu „EI” , sa-i trimitem la … Caracal la „ESCU” lor , acolo unde s-a rasturnat caruta cu prosti .
Tot electoratul Romanesc vorbeste despre epurarea clasei politice din tara noastra iar iar gasca asta a lui ‘Escu’ vine in fata cu militieni , securisti si alti nepregatiti ca sa-i votam sa poata fura incontinuare , imbogatindu-se pe spinarea noastra .
JOS CU EI IN 9 DEC. CA NE VIND MINCIUNI!!!

Gabriel 1 decembrie 2012 at 9:58

Eu am ramas surprins de raspunsuriile date mai sus !deci chiar nu sa gandit vreodata cum ar arata TRANSILVANIA ca stat independent? Incepem sa traim iarasi cu istoria care in multe situati ne -a dezamagit ! La noi in ardeal niciodata nu se va intampla independenta pt ca oamenii nu ar fi capabili sa lupte pt. asa ceva !o sa fim subjugati de imperiul bucurestiului si o sa fim condusi din intuneric ! Romanul nu are voie nici sa gandeasca asa ceva ! Istoria niciodata nu a fost reala ! A fost gandita cum au vrut altii sa ne o impuna ! Daca eu as avea putere politica si as propune asa ceva va spun eu ca m ar ASASINA rapid cu propunerea mea !nu este pacat de TRANSILVANIA noastra care este nespus de bogata dar este tinuta in intuneric de catre AMIRALII bucurestiului ! stiti ce cred eu ? O TRANSILVANIE INDEPENDETA AR FI UN MONACO AL EUROPEI DE EST ! Puteti sa radeti dar eu vb serios!salutari

colonelu' gogu 1 decembrie 2012 at 10:04

a mai fost un politician local, negrut pre numele lui care s-a facut de ras cu aceasta aberatie, acuma mai vin 7 si mai prosti ca primul cu aceeasi tampenie.

baieti, tineti-o tot asa si Alba Iulia va ajunge capitala prostilor.

Aurelian 1 decembrie 2012 at 12:24

In sfarsit sunt si eu o data de acord cu „col. gogu”, nu ca l-as aprecia, dar s-a gandit careva dintre acesti „zapaciti de la televizor” ce inseamna sa muti o capitala? Imi aduc aminte ca Germaniei i-a trebuit 20 de ani sa mute capitala de la Bonn la Berlin, si acolo avea infrastructura. Sper ca „onorabili” candidati ai PP-DD, nu s-au gandit sa mute Presedentia, Guvernul, Ambasadele, Ministerele, si Institutiile Centrale in baraci sau corturi!

Gabriel 1 decembrie 2012 at 10:12

Doamna maria in democratie noi tot gandim ca santem liberi dar de fapt santem liberi sa spunem ce vrem nu sa si luam ce vrem! Libertatea are un pret pe care nu il cunoastem ! Ce am castigat cu acea REVOLUTIE plina de lacrimi si durere la care oamenii au plans si sau bucurat si strigau santem liberi ! In tara noastra doar se distruge nu se si repara ! Am fost scosi din CUSCA si lasati IN CURTE dar nu putem iesi in strada asta poate fi o parte din pretul LIBERTATI!

Aurelian 1 decembrie 2012 at 15:31

@Gabriele, derbedei de mai sus, pot sa gandeasca ce vor ei acasa, in pat cu nevasta, sau amanta, dar daca incearca sa „vanda gogosi electorale”, trebuie „penalizati”!

Gabriel 1 decembrie 2012 at 10:26

Domnu colonelu gogu dv . Va considerati un om invins inainte de a incerca sa creeze ceva ? Acesti oameni incearca sa faca ceva iar noi ne radem de ei credeti ca este corect ! Dar v ar placea sa aveti capitala la alba iulia ? Va intreb ?Cand vom intelege si noi romanii si cand vom aprecia niste lucruri pe care altii vor sa le faca si noi in loc sa i sprijinim ii criticam si ii batjocorim !

tzatza 1 decembrie 2012 at 10:44

DOAMNEEEEE ! Oare o fi existind vreun PROST sa creada asa ceva ? Doar unii la fel, pot naste asemenea idee ! Ocupativa fratilor de promovarea manelelor, ca poate asa veti mai multi aderenti si va aseaza mai bine la felul de a fi.

Ioana 1 decembrie 2012 at 19:12

Mult succes PP-DD si sa stiti ca aveti multi sustinatori.

un politist 1 decembrie 2012 at 21:20

Senzatinal !!! Ce gluma buna !!! o sa creada multi prosti. nu de alta dar sunt multi .

Ion 2 decembrie 2012 at 4:58

Idea asta este o gogoasa electorala vanduta de candidatii de mai sus,la care pun botu din patriotism local multi(?) alegatori.Din motive economice,geopolitice si altele idea nu este de actualitate si nici realizabila.Ramane o gogoasa ce se va dezumfla pana la disparitie dupa alegeri.

psd 3 decembrie 2012 at 3:46

mai sunteti romani?…partide? ce partide? Romania!

EU 3 decembrie 2012 at 21:45

ALBA-IULIA A MAI FOST CAPITALA ROMANIEI ASA CA NU VA FI GREU SA REVINA CAPITALA ROMANIEI Alba Iulia a fost prima capitală a celor trei provincii românești. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța istorică a orașului și rolul de capitală istorică.

Comentariile sunt oprite