Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Parcul fotovoltaic dorit de Primăria Alba Iulia, salvat de granturile norvegiene. Cheltuiala cu energia de la bugetul local va fi redusă cu 34 la sută!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parcul fotovoltaic dorit de Primăria Alba Iulia, salvat de granturile norvegiene. Cheltuiala cu energia de la bugetul local va fi redusă cu 34 la sută!

Poate părea curios cum un proiect la care participarea Municipiului Alba Iulia a fost aprobată de consiliul local în data de 18 martie 2024 se poate implementa până la data de 30 aprilie 2024! Curiozitatea crește atunci când îți amintești că este vorba despre construirea unui parc fotovoltaic pe un teren al primăriei și de echiparea cu panouri fotovoltaice a cinci clădiri publice din municipiul reședință de județ, ceea ce nu pare o treabă ușoară.

Despre acest proiect s-a vorbit destul de mult, mai ales că a fost anunțat public de mai bine de un an, fie ca intenție, fie atunci când a fost semnat un contract de finanțare a lui din fonduri europene nerambursabile, în luna iunie 2023. Și atunci? De ce a mai fost nevoie de aprobarea participării Municipiului Alba Iulia pe un alt proiect cu același obiectiv – construirea unui parc fotovoltaic?

Concret, contractul de finanțare semnat în luna iunie 2023 în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare a căzut. Nu a mai fost suficient timp pentru finalizarea lui până la 31 decembrie 2023, când știm că trebuiau finalizate proiectele cu finanțare europeană din Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020. Și, pentru că era într-un stadiu incipient, nici nu putea fi etapizat pentru perioada de finanțare europeană 2021 – 2027.

Citește și: Parc fotovoltaic și cinci centrale vor fi amenajate la Alba Iulia: A fost semnat contractul de proiectare și execuție. Investiție de peste 700.000 euro

În această situație s-au aflat foarte multe primării din țară, multe dintre ele renunțând pur și simplu la proiecte.

Primăria Alba Iulia apucase să lanseze în luna septembrie 2023 licitația pentru achiziția lucrărilor de execuție și a căutat altă sursă de finanțare. Soluția au fost fondurile norvegiene prin Programul pentru energie în România și despre acest nou contract a fost vorba în ședința consiliului local din 18 martie.

Dar în tot răul (pierderea finanțării prin POIM) este și un bine. Sau chiar mai multe! Pentru că aveau licitația pentru execuția lucrărilor lansată și nu s-a renunțat la ea, contractul de execuție a fost atribuit la începutul lunii martie 2024, astfel încât perioada de implementare a proiectului finanțat acum cu fonduri norvegiene, pentru care consiliul local și-a dat acordul în 18 martie, a fost scurtată și abia astfel poate fi terminat la 30 aprilie 2024.

În plus, dacă ar fi fost finanțat în continuare pe contractul inițial, proiectul ar fi costat 7,7 milioane de lei, iar acum costă aproape 3,3 milioane de lei execuția, la care se mai adagă câteva cheltuieli aferente. Cum așa? Pur și simplu s-au ieftinit panourile fotovoltaice și licitația de execuție s-a bucurat de un mare interes: 8 firme participante.
Parcul fotovoltaic va fi amplasat în zona de dezvoltare economică a municipiului Alba Iulia, pe o suprafață de 10.000 mp.

Cele 5 clădiri care vor fi echipate cu centrale fotovoltaice proprii sunt: Primăria Municipiului Alba Iulia, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Apulum”, Școala Gimnazială „Avram Iancu” și Sala de sport/centrul de informatică care aparțin de Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan“.

Prin implementarea acestui proiect, consumul de energie primară al municipiului Alba Iulia va fi redus cu 34 la sută și asta se va vedea și în bugetul local!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Reghin, județul Mureș, cu mandat de executare pentru act sexual cu minor, prins de polițiști: A fost depus la Penitenciarul Aiud

Bogdan Ilea

Publicat

în

Bărbat din Reghin, județul Mureș, cu mandat de executare pentru act sexual cu minor, prins de polițiști: A fost depus la Penitenciarul Aiud Un bărbat de 30 de ani, din județul Mureș, a fost depistat și reținut de polițiștii din Vințu de Jos  alături de polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipale Alba Iulia. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea