Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Parcare supraetajată cu 200 de locuri, de tip „Park&Ride” și modernizarea sistemului de transport în comun, în Municipiul Blaj. Două licitații de 600.000 de lei, lansate în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parcare supraetajată cu 200 de locuri, de tip „Park&Ride” și modernizarea sistemului de transport în comun, în Municipiul Blaj. Două licitații de 600.000 de lei, lansate în SEAP

Primăria Municipiul Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice două licitații, în valoare de 350.000 de lei fiecare, pentru servicii de elaborare a studiilor de fezabilititate în vederea dezvoltării mobilității urbane.

Astfel, pentru dezvoltarea mobilității urbane, pentru a ușura deplasarea cetățenilor și pentru a reduce traficul vor fi implementate proiectele „Traseu mobilitate și depou în Municipiul Blaj” și „Construire Park & Ride”, în valoare totală de 700.000 de lei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Traseul de mobilitate și depou

Odată cu creșterea transportului ecologic și utilizarea în număr tot mai mare a mijloacelor de transport electrice sau pe bază de biocombustibili, sunt necesare investiții semnificative în infrastructuri pentru combustibili alternativi, în special puncte de realimentare sau reîncărcare. De asemenea este nevoie și de material rulant ecologic pentru transportul public. De asemenea, este nevoie de extinderea, reconstruirea sau modernizarea pistelor ciclabile (inclusiv între localitățile din cadrul ZUF), preconizându-se o creștere semnificativă a numărului anual de utilizatori ai acestor tipuri de piste.

Sunt necesare investiții în proiecte care vizează digitalizarea transportului urban. Este nevoie la nivel regional de o creștere semnificativă a numărului de orașe și localități cu sisteme de transport urban digitalizate noi sau modernizate și pentru creșterea eficienței operatorilor locali de transport.

Dezvoltarea echilibrata a unui teritoriu se poate baza doar pe o abordare integrata, atât din punct de vedere al infrastructurii fizice, cât si în ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor. În acest context, obiectivul general al proiectului vizeaza cresterea calitatii vietii populatiei Municipiului Blaj , prin imbunătățirea transportului public in cadrul Municipiului, prin decongestionarea traficului , marirea mobilitatii urbane, impreuna cu celelalte proiecte pe mobilitate (construire parcare park&ride , achizitie autobuze electrice, achizitie statii de incarcare etc).

Pentru indeplinirea obiectivelor proiectului se va infiinta un traseu de autobuz care va circula pe străzile pe care se intervine, nerealizandu-se banda dedicata, ci doar se va prioritiza transportul prin mijloacele comune de semnalizare.

Traseul va fi: depou, str. Clujului, str. Gh Doja, Bdul Republicii, str. Eroilor, str. Garii, park&ride (achizitie realizata separat, care face parte din alt proiect de mobilitate), depou.

Vor fi 2 autobuze, unul care va avea capăt de linia la depou și celalat traseu cu capăt de linie la park & ride.

S-a ales acesta zona pentru implementare deoarece este zona cea mai aglomerata a Blajului, zona cu multe blocuri și evident multe mașini, iar traseul leagă atât cartierul cât și călătorii care vin prin intermediul trenului sau cu autoturismul propriu în Blaj.

Citește și: Comuna Ciugud modernizează și extinde sistemul de supraveghere video a spațiului public: Licitația de aproape 900.000 de lei, lansată în SEAP

Reconfigurarea str. Clujului, prin :

  • reabilitarea spații pietonal
  • crearea infrastructura velo
  • aliniament de arbori
  • statii de autobuz
  • se vor elimina parcarile, prin activitati eligibile conform Ghidului de finantare aferent Priorității 4– O Regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile in Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane si Zone Funcționale Urbane), din cadrul Programului Regiunea Centru, aferent perioadei 2021 – 2027 (ce va fi denumit in continuare Ghidul de finantare )
  • se vor crea infrastructura de canale tehnice, eliminandu-se cablurile
  • sistem de iluminat pietonal si velo

Reconfigurarea str. Gheorghe Doja pana la sensul giratoriu cu Bdul Republicii prin:

  • reabilitarea spații pietonal
  • crearea infrastructura velo
  • aliniament de arbori
  • statii de autobus
  • se vor elimina parcarile prin activitati eligibile conform Ghidului de finantare
  • se vor crea infrastructura de canale tehnice, eliminandu-se cablurile
  • sistem de iluminat pietonal si velo

Reconfigurare intersectie Bdul Republicii- str Gh Doja- Str Eroilor prin:

  • Asigurare complementaritate investitie cu zona intersectie Bdul Republicii- str Gh Doja- Str Eroilor cu investitie in transformare Bdul Republicii in zona Share space.

Reconfigurarea str Garii si Eroilor:

  • Crearea de activitati eligibile conform Ghidului de finantare cu respectarea conditionalitatilor din Proiectul „Îmbunatatirea calitatii vietii populatiei în Municipiul Blaj” POR/2018/13/13.1/1/7 REGIUNI COD SMIS 123156 -Componenta B

Amenajare depou – (str.Clujului la interesectie cu Starea de epurare) si conectare cu str Clujului:

  • conform conditionalitatilor Ghidului de finantare si ale Contractului de finantare nr 134740/28.11.2022 in cadrul PNRR COMPONENTA C10 – FONDUL LOCAL Investiția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) -Achiziție autobuze electrice în parteneriat Municipiul Blaj-Comuna Crăciunelu de Jos (achizitia a 8 autobuze electrice si 11 statii de incarcare)

Construcția unui „Park & Ride”

  • Pentru indeplinirea obiectivelor proiectului  se va construi un park & ride supraetajat pe str. Gării de 200 locuri, tinand cont de prevederile Ghidului de Finantare.

Necesitatea derularii investitiei se justifica prin cerintele impuse de vremurile în care traim, traduse în cea mai mare masura prin nevoia de îmbunatatire si crestere continua a calitatii vietii si implicit a nivelului de trai ai locuitorilor.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea