Până la finele anului vom avea o variantă finală a taxei auto. Cel care poluează va plăti o penalitate

Până la finele anului vom avea o variantă finală a taxei auto. Cel care poluează va plăti o penalitate.

Grupul de lucru care va pune la punct formula de calcul a penalităţii care va înlocui taxa auto îşi va încheia activitatea până la finele anului şi va prezenta o variantă finală, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de bilanţ, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu, dar nu vreau să se repete greşeala de până acum.

Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât într-adevăr cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la finele acestui an, Grupul de lucru îşi va încheia activitatea şi va prezenta o variantă finală. Până atunci, avem grijă să facem prevenţie prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării printr-o serie de proiecte”, a spus Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest.

Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

eu 18 august 2018 at 12:21

Aha,exact ce stiam iasa la suprafata,nu e vorba de combaterea poluarii prin masuri active,ci doar sa`””plătim o penalitate!”” Capete de bostan care au drept de decizie,puse in functii pe pile sau polititc,fara nici o urma de competenta profesionala,deci cum sa vedem idei active si de efect ,cand ei nu vor decat bani!

Rika de Alba 19 august 2018 at 7:27

dam iar la cedo,,, bagam in ia taxa salamul !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...