Pacienții NU POT FI REFUZAȚI, pe motiv că nu au fost testați, neacceptarea căzând sub incidență penală, spune Raed Arafat
Pacienții NU POT FI REFUZAȚI, pe motiv că nu au fost testați, neacceptarea căzând sub incidență penală, spune Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, ieri seară, că pacienții care nu au fost testați pentru coronavirus nu pot fi refuzați la internare, de către medici, deoarece, refuzul internării intră sub incidenţa legii penale.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a mai spus că medici primari, specialişti sau rezidenţi, angajaţi ai unităţilor sanitare pot fi detaşaţi la alte unităţi medicale, potrivit Ordonanţei Militare nr.4.
„Refuzul de internare – şi atragem atenţia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID”, a declarat Raed Arafat.
De asmenea, el a anunțat că a emis un ordin, prin care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după ce au existat mai multe asemenea situaţii de refuz. Ordinul prevede totodată că personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale. În plus, serviciile de ambulanţă trec în subordinea şefilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.
„După ce ni s-a semnalat că în unele situaţii s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării şi a confirmării sau a infirmării infecţiei cu COVID, am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după care pacientul care are altă patologie şi care necesită internare imediată sau pacientul în stare critică se va interna în spitalul în care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital, conform ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic sau la un spital stabilit de direcţiile de sănătate publică”, a mai spus Raed Arafat.
Medicii nu pot refuza detașarea
Un alt articol al ordinului stabileşte modul de detaşare a personalului medical în starea de urgenţă. Astfel medicii, asistentele şi personalul auxiliar, dar şi chimiştii, biologii, farmaciştii, terapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă. Dacă mutarea se face în alte localităţi, autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana. Detaşarea în interiorul judeţului se face prin ordin al prefectului, la propunerea DSP, iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din MS sau prin ordin al comandantului acţiunii.
Același ordin mai prevede coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă şi clarifică modul în care se va face acest lucru. „Inspectorul general al ISU poate emite ordine obligatorii şi pentru serviciile de ambulanţă”, a precizat Raed Arafat. Astfel, şefii ISU vor putea înlocui resursele SMURD cu autospeciale din SAJ, după consultarea managerului serviciului de ambulanţă, sau vor putea dispune completarea echipajelor de la ambulanţă cu paramedici SMURD.
Surse: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România, conform Legii 309/2024, publicată luni, 9 decembrie 2024, în Monitorul oficial. Citește și: Asigurare de sănătate GRATUITĂ pentru studenții care vor să urmeze cursurile unei facultăți în străinătate În […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite