Pachetul de legi privind achizițiile publice a fost promulgat de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, pachetul de legi privind achizițiile publice.

„Avem un pachet de patru legi care reglementează achizițiile publice, care a fost recent aprobat de Parlament și astăzi am promulgat aceste patru legi”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

INFORMARE COVID-19

iohannisLegile privind achiziţiile publice au fost adoptate, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, la ședinţa de plen fiind prezent şi premierul Dacian Cioloş.

Din acest pachet legislativ fac parte proiectul privind achiziţiile sectoriale, proiectul de lege privind achiziţiile publice, proiectul de lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi proiectul de lege privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

Noile reglementări prevăd că suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate.

Concret, solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea contractului după cum urmează:

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;

– 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;

– 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...