Rămâi conectat

Politică Administrație

Ovidiu Jidveian, consilier local PSD: Acordarea de facilităţi pentru elevii din municipiu cu privire la transportul în comun este un act de normalitate, nu un favor bugetar făcut STP

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ovidiu Jidveian– Domnule Ovidiu Jidveian, în cadrul celei mai recente şedinţe de consiliu aţi reuşit să adoptaţi cu o largă majoritate de voturi o hotărâre care prevede acordarea de facilităţi la transportul public local de persoane pentru elevii din Alba Iulia. Despre ce este vorba mai exact?
– În primul rând aş vrea să vă spun că iniţiatorii acestui proiect au fost colegii mei din PSD, consilierii Horaţiu Clepan, Vasile Crişan şi Bogdan Medrea. Apoi hotărârea adoptată se referă la facilitatea normală ca elevii cu domiciliul în Alba Iulia să beneficieze pe perioada şcolii de transport gratuit. Este un principiu la care ţin şi o facilitate care priveşte un număr considerabil de elevi, mai precis 8950, care din 16 septembrie vor merge la şcoală în mod gratuit pe liniile asigurate de către STP. Efortul bugetar despre care vorbim şi pe care municipiul Alba Iulia şi-l permite în acest moment este estimat la 1.799.955 lei. Mai exact, vă pot spune că costul unui abonament pentru un elev este de 67 lei şi că aceştia oricum beneficiau de o reducere de 50% din costul abonamentului acordată de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Acest tip de facilitate cred că reprezintă dovada faptului că înţelegem clar că pentru foarte multe dintre familiile din Alba Iulia costurile legate de transportul copiilor la şcoală reprezintă un efort de care municipalitatea îi poate scuti. Am avut în vedere aceste aspecte şi am procedat în consecinţă.
– Domnule Ovidiu Jidveian, au fost voci care au afirmat că acest proiect este de fapt o nouă mână întinsă STP ca urmare a unei tendinţe de împăcare între o anumită parte a PSD Alba Iulia şi domnul Stelian Nicola. Ce părere aveţi?
– Ei bine, mulţi oameni spun multe lucruri, aşa e construită lumea bazată pe libertatea de expresie. Ceea ce vreau eu să vă spun şi aş vrea să transmiteţi corect acest punct de vedere, este că facilităţile acordate elevilor reprezintă un act de normalitate şi nu un favor bugetar făcut unei societăţi comerciale, indiferent de numele ei. Apoi, să nu uităm că atâta vreme cât noi ne-am angajat să respectăm banul public şi cheltuirea lui, mi se pare normal ca unii dintre colegii mei, în speţă Horaţiu Clepan, să solicite explicaţii cu privire la chestiuni care se leagă de alocaţiile bugetare privitoare la serviciul de transport în cadrul municipiului. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că aici nu vorbim despre Hava, Nicola, Clepan sau Jidveian, ci despre un principiu în numele căruia nişte cetăţeni ne-au acordat încredere şi voturi. Pentru aceasta cred că atât STP cât şi CL au obligaţia de a răspunde în faţa cetăţenilor. Noi am intrat în CL Alba Iulia să facem ceva, nu să asistăm la ceva. Dacă unii vor să înţeleagă asta bine, dacă nu, la fel de bine, vom continua să vorbim despre modul în care se cheltuiesc banii albaiulienilor.
– Domnule consilier, pe finalul acestui scurt interviu, aş vrea să îmi spuneţi ce v-a învăţat experienţa unui an de când sunteţi membru al CL Alba Iulia?
– Că unele metehne trebuie să dispară, că o anume tendinţă de gâlceavă se păstrează, că cetăţenii oraşului ar trebui să fie ceva mai interesaţi de activitatea consiliului şi că împreună putem schimba multe lucruri în acest oraş.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
– Oricând…

A consemnat
Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Horațiu Florea: Creșterea pragului valoric la abuzul în serviciu încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate. Democrația românească mai are multe de învățat

Creșterea pragului valoric pentru abuzul în serviciu până la 250.000 de lei a stârnit numeroase reacții. „Noua OUG 13” va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Horațiu Florea și-a expus părerea referitor la proiectul de lege, care ”încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate”.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Introducerea pragului de 250.000 lei pentru încadrarea unui abuz în serviciu la categoria infracțiuni arată foarte clar că democrația românească mai are multe de învățat.

Ceea ce a trecut azi de Senat drept proiect încalcă și sfidează flagrant ideea de dreptate, cea care stă la baza oricărui sistem statal sănătos. Orice altă explicație este de prisos…”, a scris Horațiu Florea pe pagina de Facebook.

Reamintim că senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, pentru abuzul în serviciu.

Mai precis, este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Propunerea aparține parlamentarilor PSD, PNL și UDMR.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” și 11 abțineri.

Potrivit amendamentului admis în Comisia juridică, ”fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

În 2017, ordonanța de urgență (OUG 13) adoptată de Guvernul Grindeanu, care a scos în stradă sute de mii de oamenii, introducea un prag de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

Atunci, Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, era acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul estimat era de circa 107.000 lei, potrivit Antena3.

Totodată, parlamentarii USR sunt de părere că această modificare de lege este ”același prag la abuzul în serviciu gândit de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, același prag care a scos în stradă sute de mii de români”, ei făcând referire la protestele față de OUG13.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: OUG 13 se întoarce mai toxic decât ce a încercat Dragnea în 2017! Senatorii de Alba au votat proiectul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: OUG 13 se întoarce mai toxic decât ce a încercat Dragnea în 2017! Senatorii de Alba au votat proiectul

Mârșăvia PNL – PSD nu mai are nicio limită. Tot ce a început Dragnea, reușesc acești politicieni ai PNL și PSD să ducă la bun sfârșit!

Astăzi, în Senatul României, s-a votat un proiect de lege care dezincriminează abuzul în serviciu până la un prag al prejudiciului de 250.000 lei. Practic, până la suma respectivă va fi ,,liber la furat”. Precedenta încercare a clasei politice tradiționale se întâmpla în anul 2017, prin celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu. Acea încercare a scos în stradă sute de mii de oameni care au apărat principiile democratice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu mai au nicio limită a bunului simț! Până și Dragnea cred că e uimit și invidios pe actualii călăi ai democrației din România.

Printre votanții de astăzi ai acestui proiect se numără și senatorii de Alba Călin Matieș (PSD) și Sorin Bumb (PNL). Proiectul va veni în Camera Deputaților, unde vom face tot ce e posibil pentru a elimina acest ,,prag al hoției”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Ipocrizia PNL – PSD: Pensiile speciale sunt mai importante decât banii pentru spitale, școli și autostrăzi!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Ipocrizia PNL – PSD: Pensiile speciale sunt mai importante decât banii pentru spitale, școli și autostrăzi!

Coaliția de guvernare PNL – PSD are o dilemă în această perioadă: Sacrifică banii din PNRR pentru spitale, școli și autostrăzi sau renunță la pensiile speciale?

Întrebarea ar putea fi reformulată și altfel: protejăm specialii cu pensiile lor nesimțite de mii de euro sau îndeplinim cerințele Comisiei Europene, reformăm sistemul de pensii și primim banii din PNRR?

Elit - Gustul Desăvârșit

Ca să îi ajute pe cei din PNL și PSD să își rezolve dilema, USR a depus o serie de amendamente la proiectul Legii pensiilor speciale. Mai exact, USR propune ceea ce își doresc toți românii și ce este scris ca jalon în PNRR: trecerea pensiilor speciale la sistemul contributiv.

Nedreptatea trebuie să înceteze, iar toți pensionarii români trebuie să fie egali în fața legii, așa cum spune Constituția. E timpul să spunem stop pensiilor nesimțite și privilegiilor pe care politicienii din PNL și PSD le apără cu înverșunare. Cu ce este mai presus „specialul” Nicolae Ciucă cu pensie specială de câteva mii de euro față de o bunicuță din Munții Apuseni, care se chinuie să trăiască în fiecare lună cu câteva sute de lei. Unde este echitatea, dreptatea și mai ales unde este respectul față de majoritatea pensionarilor români, care nu au avut norocul să fie în categoria „specialilor”?

USR propune singura soluție reală pentru salvarea sistemului românesc de pensii, care în anii următori ar putea intra în colaps. Această soluție este desființarea pensiilor speciale – inclusiv cele ale aleșilor locali. Asta înseamnă, nu doar că nu se vor mai deschide noi dosare de pensii speciale, ci și că pensiile speciale aflate în plată ar dispărea, beneficiarii lor păstrând doar pensia contributivă. De asemenea, pensiile din justiție s-ar limita, așa cum scrie în deciziile CCR, doar la categoria magistraților, s-ar elimina perioadele de asimilare, iar magistrații s-ar pensiona la 63/65 de ani, cu stagiul complet de cotizare de 35 de ani, exact ca în sistemul public contributiv de pensii.

USR are curaj să spună clar: Stop Pensii Speciale! Am depus 5 proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Toate au fost respinse de majoritatea PNL – PSD, care le-a și inventat.

În acest moment, PNL și PSD trebuie să decidă dacă sacrifică banii din PNRR pentru școli, drumuri, autostrăzi și spitale, protejând în schimb pensiile speciale nesimțite. De fapt, PNL și PSD amanetează viitorul românilor de dragul privilegiilor specialilor pe care îi apără cu atâta înverșunare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare