Rămâi conectat

Curier Județean

Orchestra de Cameră a Județului Alba susține, duminică, primul concert din Stagiunea 2016, la Alba Iulia. Dirijorul Remus Grama, invitat special

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

concert ochestra de cameraConsiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba anunţă deschiderea stagiunii 2016 a orchestrei de cameră a judeţului Alba. Concertul de debut va avea loc duminică, 28 februarie 2016, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

  Invitatul special este dirijorul Remus Grama de la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, iar interpretările solistice la vioară şi violă sunt susţinute de maestrul Dan Liviu Cernat, de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Orchestra de cameră Augustin Bena a luat fiinţă în anul 2013 şi a abordat un repertoriu variat astfel încât să răspundă tuturor gusturilor melomanilor din judeţul Alba. Pentru concertul de duminică iubitorii muzicii de cameră vor putea asculta ELEGIE  de P.I.Ceaikovski, Concert pentru violă și orchestră de G.P.Teleman, Romanță pentru FA Major de L. van Beethoven şi renumita lucrare a lui J. Haydn Simfonia NR:45 ”Despărțirea”.

Lucrarea ”Despărțire” a fost compusă de Joseph Haydn pe vremea când trăia la curtea prinţului Nikolaus von Esterhazy unde în calitate de capelmasitru se ocupa de tot ceea ce însemna muzică şi concerte. Săptămânal Joseph Haydn compunea câte o lucrare muzicală şi de fiecare dată recompensa întârzia să apară motiv pentru care Haydn mai strecura câte o aluzie în urechea prinţului. Muzicienii erau tot mai solicitaţi nemaiavând de foarte mult timp zile libere iar salariile întârziau săptămână după săptămână. Haydn şi-a dat seama că un protest era o soluţie proastă şi de aceea a pus la cale un plan. În ziua în care prinţul i-a cerut să compună o nouă simfonie, el a ales o tonalitate în Fa Diez Minor, cea mai potrivită pentru a exprima tristeţea şi nemulţumirea deşi Haydn nu a mai folosit niciodată în cele 104 simfonii această tonalitate.

Lucrarea nu avea aparent nimic deosebit până la partea a IV-a când după un tempo rapid, muzica se linişteşte. Pe rând instrumentele tac iar instrumentiştii îşi părăsesc pupitrele rând pe rând, stingând fiecare la plecare lumânarea. La ultimele măsuri rămân în scenă doar doi violonişti iar vioara întâi încheie stins Simfonia nr.45 în Fa Diez Minor. Lucrarea avea să fie numită ,,Despărţirea,, şi potrivit unuia dintre biografii lui Haydn, prinţul Nikolaus ar fi oftat uşor murmurând ,,Dacă toţi pleacă ar fi bine să plecăm şi noi,,. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea