Orchestra de Cameră a Județului Alba susține, duminică, primul concert din Stagiunea 2016, la Alba Iulia. Dirijorul Remus Grama, invitat special

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

concert ochestra de cameraConsiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba anunţă deschiderea stagiunii 2016 a orchestrei de cameră a judeţului Alba. Concertul de debut va avea loc duminică, 28 februarie 2016, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

  Invitatul special este dirijorul Remus Grama de la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, iar interpretările solistice la vioară şi violă sunt susţinute de maestrul Dan Liviu Cernat, de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Orchestra de cameră Augustin Bena a luat fiinţă în anul 2013 şi a abordat un repertoriu variat astfel încât să răspundă tuturor gusturilor melomanilor din judeţul Alba. Pentru concertul de duminică iubitorii muzicii de cameră vor putea asculta ELEGIE  de P.I.Ceaikovski, Concert pentru violă și orchestră de G.P.Teleman, Romanță pentru FA Major de L. van Beethoven şi renumita lucrare a lui J. Haydn Simfonia NR:45 ”Despărțirea”.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Lucrarea ”Despărțire” a fost compusă de Joseph Haydn pe vremea când trăia la curtea prinţului Nikolaus von Esterhazy unde în calitate de capelmasitru se ocupa de tot ceea ce însemna muzică şi concerte. Săptămânal Joseph Haydn compunea câte o lucrare muzicală şi de fiecare dată recompensa întârzia să apară motiv pentru care Haydn mai strecura câte o aluzie în urechea prinţului. Muzicienii erau tot mai solicitaţi nemaiavând de foarte mult timp zile libere iar salariile întârziau săptămână după săptămână. Haydn şi-a dat seama că un protest era o soluţie proastă şi de aceea a pus la cale un plan. În ziua în care prinţul i-a cerut să compună o nouă simfonie, el a ales o tonalitate în Fa Diez Minor, cea mai potrivită pentru a exprima tristeţea şi nemulţumirea deşi Haydn nu a mai folosit niciodată în cele 104 simfonii această tonalitate.

Lucrarea nu avea aparent nimic deosebit până la partea a IV-a când după un tempo rapid, muzica se linişteşte. Pe rând instrumentele tac iar instrumentiştii îşi părăsesc pupitrele rând pe rând, stingând fiecare la plecare lumânarea. La ultimele măsuri rămân în scenă doar doi violonişti iar vioara întâi încheie stins Simfonia nr.45 în Fa Diez Minor. Lucrarea avea să fie numită ,,Despărţirea,, şi potrivit unuia dintre biografii lui Haydn, prinţul Nikolaus ar fi oftat uşor murmurând ,,Dacă toţi pleacă ar fi bine să plecăm şi noi,,. (A.M.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419