Rămâi conectat

Ştirea zilei

Opoziţia foloseşte moţiunea de cenzură pe Codul Muncii ca „un joc de imagine”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alexandru Pereş, secretar general al PDL Alba şi vicepreşedinte al Senatului, crede că moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie după asumarea de către Guvernul Boc a Codului Muncii, moţiune programată să fie dezbătută miercuri, 16 martie 2011, reprezintă doar „un joc de imagine” şi un „nou prilej de a se manifesta împotriva guvernului”. El a declarat ieri, în cadrul conferinţei săptămânale a PDL Alba, că de fapt Codul Muncii propus de USL este aproape o copie fidelă a celui asumat de Guvernul Boc, asemănările fiind evidente iar diferenţele nesemnificative. „Mai ales acum cu ultimele modificări, şi mă refer la cele 8 amendamente care au fost acceptate dintre cele 144 depuse de către parlamentari – unii ai UNPR, alţii ai UDMR, inclusiv PDL, Codul Muncii vine să intre pe acele negocieri care au avut loc cu reprezentanţii marilor confederaţii sindicale. Ce nu înţeleg eu este de ce o variantă apropiată, aproape fidelă cu varianta guvernului, este acceptată de sindicate şi varianta Guvernului, pe care s-a discutat de fapt, este respinsă de către conferderaţiile sindicale”, a punctat senatorul PDL Alexandru Pereş.
lModificări necesare
„Modificările la Codul Muncii trebuiau făcute pentru că România este într-un alt stadiu, suntem o ţară europeană. Principiile au rămas însă aceleaşi în noul cod, am rupt doar graniţele care ne limitau atât la angajare cât şi la numărul de ore lucrate săptămânal. (…) În multe situaţii, în jur de ora 18.00, pe timpul verii, muncitorii mai ales cei de la drumuri îşi curăţă lopata, se curăţă de praf şi aşteaptă să vină maşina să-i ia şi să-i transporte către casă. Cu noile reglementări din Codul Muncii avem posibilitatea de a lungi acest termen de lucru în aşa fel încât în perioadă optimă şi cu bani necesari să putem executa lucrări necesare în intervalul de timp în care aceste lucrări pot fi executate conform tehnologiei şi nu conform unor limitări trecute în codul muncii. De multe ori s-au pierdut bani importanţi pentru că unele investiţii nu au putut fi terminate la timp”, a mai explicat Pereş.
lMoţiunea opoziţiei, doar un exerciţiu de imagine
Moţiunea ce va fi dezbătută miercuri este un exerciţiu de imagine constituţional, dar care nu se concentrează pe subiectul în sine, şi anume Codul Muncii, ci pe criticarea Guvernului Boc, crede senatorul PDL. „Jumătate din textul moţiunii de cenzură e o critică adusă PDL şi în speţă prim-ministrului Emil Boc. Se aduc pe lângă injurii şi tot felul de caracterizări, critici la adresa acţiunilor noastre politice din ultima vreme şi nu consider că era un subiect ce trebuia dezbătut în această moţiune de cenzură. Credeam că, cu specialişti precum doamna Mariana Câmpeanu, cei din opoziţie puteau să aducă în faţa publicului şi parlamentarilor o moţiune cu elemente mult mai concrete pe Codul Muncii. Ei nu pot să-şi critice propriile modificări, pentru că aşa cum am spus multe dintre acestea se regăsesc şi în codul propus de noi, şi atunci vin cu injurii şi cu tot felul de acuzaţii pe care le aduc lui Emil Boc şi PDL”, este de părere vicepreşedintele Senatului, care a subliniat că a sesizat public asemănările între codul asumat de Guvern şi cel al USL încă de acum o săptămână. El a confirmat informaţia potrivit căreia parlamentarii puterii nu-şi vor exercita votul la moţiunea de miercuri. Democrat-liberalii vor fi prezenţi la şedinţă şi vor adopta un mod inedit de a se manifesta, şi anume se vor plimba prin sală.
Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri

Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.

Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi

Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”

Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.

În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.

Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:

1. Procesul penal

1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).

2. Procesul non-penal

2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN 74 A, la Cărpiniș: Un biciclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de un autoturism

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de marți, 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș.

La data de 3 octombrie 2023, în jurul orei 16.00, un bărbat de 29 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN 74 A, pe raza localității Cărpiniș, a surprins și accidentat un bărbat de 61 de ani, din comuna Roșia Montană, care circula pe o bicicletă, în aceeași direcție de mers.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât conducătorul auto cât și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, în ambele cazuri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare