Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate în România: UE lămurește definitiv scandalul cu grupul austriac

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate în România: UE lămurește definitiv scandalul cu grupul austriac

Guvernul României a primit răspuns din partea Comisiei Europene în legătură cu clarificarea modului în care va fi aplicată taxa de solidaritate impusă pe profitul companiilor petroliere. Din explicațiile date de CE rezultă faptul că grupul austriac OMV Petrom nu este obligat să achite către statul român această taxă.

Comisia Europeană arată că acel prag de 75% nu poate fi scăzut de către statele membre, pentru că este prevăzut în regulamentele generale.

”Am înțeles din scrisoarea dvs. că aveți în esență trei întrebări care se referă toate la domeniul de aplicare a regulamentului, și anume care sunt societățile care intră în domeniul de aplicare a contribuției de solidaritate.

În primul rând, vă întrebați dacă un stat membru ar putea „reduce” pragul de 75 %. la care se face referire în definiția „societăților din Uniune și a sediilor permanente cu activități în sectorul petrolului brut, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor”, astfel cum este stabilit la articolul 2 2(17) din regulament.

Nu este cazul. Pragul de 75 % este pe deplin și parte integrantă din definiția stabilită de regulament ca o chestiune de drept al UE. Prin urmare, statele membre individuale nu îl pot modifica din proprie inițiativă.

În al doilea rând, înțeleg că doriți să obțineți clarificări cu privire la codurile NACE rev2 aplicabile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 care corespund activităților economice acoperite de definiția de „societăți și sedii permanente din Uniune cu activități economice”.

În domeniul extracției, mineritului, rafinării petrolului sau fabricării cuptorului de cocserie produse de cocserie”. Aceasta se referă la următoarele activități economice: 05.1 extracția de huilă; 06.1 extracția de petrol brut; 06.2 extracția de gaze naturale; 19.1. fabricarea produselor de cocserie; și 19.2. fabricarea de produse petroliere rafinate.

În al treilea rând, în ceea ce privește ultima dumneavoastră întrebare, cum poate fi atins pragul de 75% menționat în definiție ar trebui să fie aplicat modelelor de afaceri la care faceți referire în scrisoarea dvs. sunt necesare informații suplimentare din partea noastră pentru a înțelege problema pe care vă concentrați. Prin urmare propun ca serviciile dvs. să organizeze o întâlnire cu serviciile mele pentru a discuta în continuare.”, arată Comisia Europeană.

Ce prevede OUG-ul adoptat în România

Prevederea din Regulamentul European: Art. 2, pct. 17 „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului.

Prevederea din OUG 186/2022: Articolul 1(1) Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit (…) care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European (…) privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracția țițeiului“, 0620 – „Extracția gazelor naturale“, 0510 – „Extracția huilei“, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie“ și 1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului“ și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea