Omenirea, încotro?
Am fost în Libia în urmă cu 25 de ani, prin 1984 -1985. L-am însoţit pe soţul meu, medic chirurg care a avut contract de acordarea asistenţei medicale în acest stat. Deşi, la început, am fost doar simplă însoţitoare, după o lună şi jumătate, am fost angajată de probă şi apoi, definitv, de către statul libian. O raritate, căci, în general, însoţitorii nu aveau acest privilegiu. Am lucrat la Ministerul Sănătăţii din acea vreme şi am obţinut acel post pentru că ştiam multe limbi străine, pentru că ştiam „multe” în sensul că mă pricepeam, ca europeancă la protocol, cultură, traducere şi un pic de medicină. Am avut acel noroc de a câştiga nişte bani în plus (eu nefiind obligată să dau 90% din salariu statului român ca angajaţii noştri, căci eu eram în slujba statului libian).
Am plecat în Libia pentru că doream să scap de regimul restrictiv al lui Ceauşescu, pentru că voiam să văd ceva din lumea asta şi când am ajuns acolo, chiar am avut impresia că sunt liberă, mă refer la acea perioadă în care, în ţară nu aveam decât un singur canal TV (şi ştim cu toţii ce eram obligaţi să vizionăm, seară de seară). Acolo, Televiziunea şi Radio Tunis erau adevărate oaze de cultură. Spun Tunis, căci în comparaţie cu România, Gaddafi era şi el tot un fel de Ceauşescu, uneori mai „mic” alteori cu mult mai puternic şi chiar mai „dictator”. Dar asta am văzut-o abia mai târziu când „am fugit” în ţară. Da, uite că se mai află şi unii care au „fugit” în România. Dar să o iau treptat, să nu sar anumite etape. Deci, la început, abundenţa de mărfuri de calitate, „subţiri”, de marcă, din Libia, m-a făcut să cred că am nimerit în rai. Se ştie ce „penurie” de articole de lux era în România. Acolo tot ce era mai bun în lume în materie de lux şi eleganţă, aparate tehnice, articole de îmbrăcaminte, totul era adus din ţări ca Franţa, Anglia, Italia, Spania etc. Lumea îşi făcea concediul (mă refer la lumea medicală) în Tunis sau Malta şi jinduiam cu dor la acele clipe fericite când voi putea şi eu să văd Italia, Malta, Europa. Doar de-asta îmi părăsisem copilul şi părinţii şi sufeream cu toţii… Am muncit cu plăcere, aveam legături cu multe delegaţii străine care soseau la minister, cu mulţi medici străini, mai puţin cu poporul libian. Cu el avea contact zilnic soţul meu care vorbea araba. Eu vorbeam italiana şi engleza.Cu timpul însă am început să văd că existau numeroase restricţii: nimeni nu vorbea nimic rău de „senior” Gaddafi, spre deosebire de noi, românii, care… ştim bine ce vorbeam şi ce bancuri făceam despre Ceauşescu. Atunci am realizat că arabii vorbeau frumos despre conducătorul lor nu din dragoste ci din teamă.
Şi cum să nu le fie teamă când te trezeai cu el, nu se ştie în ce moment şi în ce loc. Aşa s-a întâmplat într-o noapte în spitalul din Gharyan când şeful grupului de români, un medic internist care era de gardă, pe la ora 3.00, s-a trezit faţă în faţă cu „senior” Gaddafi. Numai că doctorul nostru neavând de lucru, stătea la o ţigară pe hol, sprijinit de o masă. Gaddafi l-a certat rău de tot, spunându-i că statul libian îl plăteşte să muncească, nu să fumeze.
În Libia, se vorbea, în general, engleza. Eu ştiam franceza foarte bine şi ori de câte ori aveam delegaţii vorbitoare de franceză, un reprezentant de-al lor era pas cu pas în urma mea, în biroul meu, alături de mine, spunând că nu ştie franceza, dar mai apoi, l-am surprins fin cunoscător al limbii şi civilizaţiei din Hexagon. Îşi făcuse studiile universitare la Paris. Cred că oricine începe să se teamă în atari condiţii.
Libia îşi permitea ca acum 25 de ani să aibă specialişti străini în toate domeniile vieţii sociale şi asta costa mult. În Libia am văzut cea mai mare risipă de energie, orice fel de energie. Acolo, după ce te alimenta cetăţeanul de la pompa cu benzină, plictisit, nu mai închidea sursa de alimentare şi benzina curgea ore întregi pe drum, până la următorul conducător auto şi tot aşa… Acolo, ziua în amiaza mare, pe o căldură de cel puţin 40 de grade şi o luminiscenţă dureroasă pentru ochi, toate felinarele erau aprinse pe plajă. Şi aveau o plajă… o minune, dar asta e o altă poveste.
Libia era, şi cred că mai este încă, o ţară foarte bogată. Spre deosebire de noi, ei o duceau foarte bine, dar condiţia femeii în societatea lor era, pentru mine, cu educaţie europeană, cel puţin degradantă. Nu aveau voie să apară în faţa bărbaţilor cu chipul descoperit, nu aveau voie să fie în maşină cu un alt bărbat decât soţul sau eventual fratele. De multe ori un soţ avea patru soţii şi uneori chiar locuiau toate în aceeaşi casă etc. Se mai aplicau încă pedepse ca în Evul Mediu (biciuiri în piaţa publică sau chiar lucruri cu mult mai grave de care prefer să nu îmi amintesc).
Când am văzut săptămânile trecute ce se întâmplă în Tunis, apoi în Egipt, m-am gândit că va veni şi vremea Libiei. S-a ridicat o generaţie nouă de tineri care s-au născut sub regimul lui Gaddafi şi care tocmai din pricina lipsei de libertate de gândire sau exprimare nu mai suportă abuzurile unui om care de 40 de ani conduce poporul libian. Să nu uităm posibilităţile de comunicare de azi, internetul sau reţelele de socializare şi atunci… cine mai poate crede că tinerii se mai supun unor restricţii neconforme cu zilele în care trăim? Cine neglijează importanţa internetului şi se crede nemuritor sau preşedinte pe viaţă, aşa să păţească, cred că le sună bine multor lideri bătrâni ce se iluzionează că sunt şi iubiţi şi adoraţi şi atotputernici.
Nu pot spune decât că mă situez de partea celor care doresc să se exprime aşa cum simt, alături de cei care trăiesc în anul 2011 şi nu în plin Ev Mediu… Nu ştiu cum a fost regimul Mubarak, deşi am auzit că a fost dictatorial, dar Gaddafi chiar a reprezentat un regim hiperrestrictiv, nu numai pentru străini ci şi pentru libieni. Benghazi a fost şi este cel mai european centru cultural din Libia. Este şi mare centru universitar şi e şi normal ca acolo să fi început mişcarea lor de eliberare. Încă de acum 25 de ani, priveam cu admiraţie spre Benghazi: acolo era „bine”, acolo era libertate, acolo era Europa. Se aştepta mult de la Benghazi şi iată că, cel puţin din acest punct de vedere, nu există decepţii. Apoi, Benghazi era şi centrul adept al fostului rege Idris. Acolo nu s-a dat uitării modul în care acesta a fost înlocuit de către Gaddafi: li s-au transmis tinerilor, admiraţia şi nostalgia după vremurile „bune” din acea perioadă. În acest fel, Benghazi a devenit centrul opoziţiei faţă de acţiunile lui Gaddafi.
Comentatori francezi afirmă că la Tripoli armata e împărţită în două unii care sprijină guvernul, alţii care ţin cu populaţia. Şi că unii miniştri şi-ar fi dat demisia, părăsindu-l pe Gaddafi. Amnesty International pentru Franţa afirmă că nu există imagini de presă în direct ci numai ceea ce se poate transmite de ici colo, dar se ştie că, de duminică, Tripoli e centrul revoltei şi că numai într-o singură zi ar fi fost 200 de morţi. Ţărmurile italiene sunt inundate de refugiaţi clandestini. Italia îşi trimite trupe în sudul ţării pentru a încerca cu disperare să împiedice acest exod uriaş.
Reprezentanţii politicii europene îşi exprimă îngrijorarea, fie că s-ar putea crea un centru extremist islamist în această parte de lume şi atât de aproape de Europa, fie că măsurile luate de Gaddafi întrec orice limită. Însă ceea ce mă doare este duritatea răspunsului guvernului Gaddafi, sutele de morţi civili şi mai ales tineri.
Tinerii s-au revoltat dar tare mă tem că, în pofida atâtor morţi rezultatele nu vor fi pe potriva aşteptărilor. Dă Doamne să nu fie aşa, însă stau şi mă întreb: cât pot rezista tinerii fără arme, fără informaţii, dinăuntrul şi din afara ţării? Ba, mai mult, poporul e ameninţat cu un război civil de către conducători…şi atunci, ce pot face o mână de copii?
Se spune că are loc o baie de sânge împotriva manifestanţilor, că se trage din elicoptere şi că în unele locuri armata de desolidarizează de regim alăturându-se manifestanţilor. Eu cred că omenirea trebuie să facă ceva, presa trebuie să intervină. Ei, apropo de presa noastră: oare de ce tace? Ni se transmit nişte ştiri destul de anoste şi atât. Oare chiar nu se găsesc mijloace de a comenta evenimentele, de a ne informa? Sau…nu există decât o singură Mioara Roman (altfel, o femeie foarte inteligentă,cu bun simţ şi bine informată în legătură cu lumea arabă) care să ne ţină la curent cu tot ce se petrece în acele locuri? Dar focul se extinde la Maroc, Yemen sau Bahrein. Având în vedere faptul că Libia este furnizorul principal de petrol pentru ţări ca Italia, Franţa, Germania, se pune problema preţului barilului de petrol, în actualele condiţii. Criza monetară va deveni oare o criză energetică şi dacă da, cine are interesul să producă atâtea schimbări în lume? Omenirea – încotro?
Monica BORZA
Cine sunt stăpânii globali ai aurului negru
lLibia este în top 20, cu 1,8 mil. barili pe zi
Principalii producători de petrol din lume în 2009 (milioane barili/zi)
Ţara/ Producţia
Rusia 9,9
Arabia Saudită 9,8
SUA 9,1
Iran 4,2
China 4,0
Canada 3,3
Mexic 3
Emiratele Arabe Unite 2,8
Brazilia 2,6
Kuweit 2,5
Venezuela 2,5
Irak 2,4
Norvegia 2,4
Nigeria 2,2
Algeria 2,1
Angola 1,9
Libia 1,8
Kazahstan 1,5
Marea Britanie 1,4
Qatar 1,2
Azerbaidjan 1,0
Indonezia 1,0
Sursa: U. S. Energy Information Administration
lBogăţiile subterane ale Africii: Care sunt cei mai mari deţinători de rezerve de petrol
Ţara Rezervele dovedite de petrol 2010 (miliarde barili)
Libia 44,3
Nigeria 37,2
Algeria 12,2
Angola 9,5
Sudan 5,0
Egipt 3,7
Sursa: U.S. Energy Information Administration
Știri recente din categoria Societate
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
MESAJE DE LA MULTI ANI DE SFÂNTUL APOSTOL ANDREI 2023 • Urări, felicitări şi sms-uri frumoase de Sfântul Andrei pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui. ”La mulți ani de Sfântul Andrei”. Texte cu mesaje haioase și amuzante de Sf Andrei.
Ziua de 30 noiembrie este marcata în calendarul creștin-ortodox ca fiind una din cele mai importante sărbători romanești. Este ziua in care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României si apostolul care a răspândit creștinismul pe teritoriul tarii noastre.
Pe lângă cadoul pe care îl oferiți celor care își sărbătoresc onomastica, un mesaj, o declarație, un SMS, o felicitare este binevenită:
Andreea iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros La Mulți Ani!
Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun
La Mulți Ani Andreea/Andrei! Așa cum soarele luminează pentru toata omenirea, așa si tu luminezi viată mea! Te iubesc!
La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!
Pe o petala de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!
Mesaje de Sfantul Andrei
Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!
Cineva acolo sus te iubește, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult! La mulți ani si te iubesc!
Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, iți doresc multa sănătate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si însorite!
Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!
De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!
E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!
Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!
Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sfântul Nicolae. FELICITARI pe care le poți trimite prin SMS de SF Nicolae celor care își sărbătoresc onomastica
Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani Andrei!
Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani in cântec de clopoței de bucurie!
Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!
Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!
Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!
Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei sărbătorite de Sf Andrei
Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.
Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum o Sărbătorile lângă cei dragi.
La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!
Mesaje de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. La mulți ani de Sfântul Andrei. Mesaje de Sf Andrei
La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!
La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!
Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!
Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!
Andreea/Andrei iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros “La mulți ani!”.
Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!
Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. Urări de Moș Nicolae. Felicitări pe care pe care le poți trimite prim SMS de Moș Nicolae
Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!
Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!
Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul tău vreodată. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
Iți doresc sa mergi pe un drum numit viată, sa te împiedici de un ciob numit noroc, sa cazi într-o prăpastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La mulți ani!
Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum sărbătorile petrecute lângă cei apropiați!
Iți urez “La mulți ani” pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei sa își coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericire si liniște interioara!
In aceasta zi minunata, eu iți doresc sa-ti trăiești viată astfel încât sa nu-ti para rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit. Ești un suflet minunat si mă bucur ca am avut șansa sa te cunosc! Din toata inima iți urez un sincer “La mulți ani!”.
Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!
Citește și: Mesaje de Anul Nou 2023. Urari de Anul Nou 2023. Felicitari de Anul nou 2023. Mesaje de Revelion 2023. SMS de Anul Nou 2023
Sfântul Andrei Sfântul Andrei sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace! La mulți ani cu împliniri si momente frumoase!
De ziua numelui Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit si sa ai parte numai de bucurii in viată. La Mulți Ani, de Sfântul Andrei!
Mesaj pentru Andreea
La mulți ani Andreea!!! Iți doresc tot ce iți dorești si toate visele tale sa devina realitate!
Mesaj pentru Andrei
Astăzi iți urez „La mulți ani!”. Astăzi iți spun „Multe împliniri!”. Si-ti mulțumesc ca ești alături de mine!
Pentru Andreea
La mulți ani, draga Andreea! Sa ai parte de împliniri, iar viată sa iți fie o încântare!
Citește și: cele mai frumoase mesaje de Crăciun și urări de anul nou
Mesaje de Sfântul Andrei haioase. Texte amuzante pentru cei care își serbează onomastica de Sf Andrei
La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!
La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!
La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!
Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!
Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!
Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!
Andreea/Andrei iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros “La mulți ani!”.
Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!
Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 16 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 15 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum o zi
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei