Rămâi conectat

Actualitate

OFICIAL| România va ajunge la o acoperire vaccinală de 70% abia peste DOI ANI, la ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni. Ce propun experții OMS oficialilor de la București

Ziarul Unirea

Publicat

în

România va ajunge la o acoperire vaccinală de 70% abia peste DOI ANI, la ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni. Ce propun experții oficialilor de la București

Primele concluzii ale reprezentanților OMS  se conturează. România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în 31 de luni la o acoperire de 70%.

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu înalți oficiali din Comitetul Național de Coordonare pentru Activitățile de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile au analizat, luni, motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării, arată biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva Covid-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani).

„Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva Covid-19”, arată sursa citată.

OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani: „Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale). Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România”.

Pentru a defini o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării în România, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual

„Masă Caldă”, programul-pilot din grădinițe și școlile gimnaziale va fi extins anual cu 25% față de anul precedent. Proiectul a fost conceput ca un sprijin, în special pentru elevii din zonele defavorizate, care să diminueze abandonul școlar și care să ajute incluziunea socială.

Spre deosebire de defunctul proiect „Laptele și cornul”, care a creat o mare risipă de produse procesate – care cel puțin în marile orașe ajungeau, în mare proporție, la gunoi sau mucezeau prin ghiozdane – noul program promovează crearea de cantine, acolo unde este posibil, sau cel puțin săli de mese și se adresează unui segment țintit de elevi și preșcolari. De asemenea, școlile vor fi deservite prin lanțul scurt de aprovizionare, ceea ce va sprijini producătorii și procesatorii locali.

Elit - Gustul Desăvârșit

În proiectul-pilot au fost incluse inițial 300 de școli de pe tot teritoriul României. În urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare ale Programului-pilot s-a constatat faptul că, raportând numărul de preșcolari și elevi la bugetul aprobat și alocat acestui scop, rămâne un excedent financiar. Astfel, guvernul a cerut extinderea proiectului la 350 de unități de învățământ în anul școlar 2022-2023.

Meniu de 15 lei pentru fiecare elev

Conform ordonanței care urmează să fie votată în Parlament, “în perioada cursurilor preșcolarilor și școlarilor li se acordă gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate asigurată, în limita unei sume zilnice de 15 lei, cu tot cu TVA”.

De asemenea, numărul școlilor care vor fi incluse în proiectul „Masă caldă” va fi suplimentat anual cu 25%, până când toate școlile din învățămîntul preuniversitar de stat vor fi înrolate în program.

Acest proiect ar limita abandonul școlar și ar putea asigura accesul nediscriminatoriu al unui număr cât mai mare de preșcolari și elevi la educație, consideră Ministerul Educației.

Școlile, alimentate prin lanțul scurt de aprovizionare

Pe de altă parte, proiectul va fi recalibrat și din punct de vedere economic. Autoritățile locale pe raza cărora se află școlile și grădinițele incluse în programul pilot „Masă caldă” vor trebui să respecte în procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a alimentelor din lanțul scurt de aprovizionare.

Lanțul scurt de aprovizionare este circuitul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.

Acest lucru are două avantaje: susține economia locală și elimină adaosurile comerciale succesive, costurile de transport, depozitare etc. Astfel, cantitatea de hrană pe care o poți cumpăra cu 15 lei de la producătorul local poate fi dublă față de cea importată de la 500 de kilometri distanță.

Sursa: gandul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că pentru unii se pot face măriri de salarii, în timp ce pentru profesori încă se negociază. Reacția sa vine la anunțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a decis, marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, majorarea soldelor şi salariilor de funcţie.

„Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a transmis acesta la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, sindicaliștii din Sănătate au primit, la rândul lor, asigurări de la Marcel Ciolacu că „toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc marţi, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului şi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, discuţiile fiind purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu ziua de joi, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se precizează în comunicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 21 şi 30 de grade, dar şi în general instabilă.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Local în Crişana, Transilvania, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe suprafeţe mult mai restrânse şi la intensitate mai redusă – în a doua parte a zilei, cu o probabilitate mai mare în Maramureş şi Banat. Minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile intramontane şi 17…18 grade pe litoral. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

La munte, vremea va fi caldă şi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi pe alocuri va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări asociate averselor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare