Actualitate
Ofertă diversă la Bursa locurilor de muncă din Alba Iulia
Din cei aproape 200 de participanţi, 76 şi-au depus CV-urile în vederea angajării
Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a organizat ieri, la sediul Direcţiei Programe din Alba Iulia, Bursa locurilor de muncă. În cadrul acţiunii, şomerii au avut ocazia să discute direct cu angajatorii, bursa fiind organizată pentru a facilita accesul la posturile vacante şi la cursurile de formare profesională. Evenimentul face parte din proiectul „Măsuri integrate de ocupare în cartiere”, derulat de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba şi finanţat prin Fondului Social European. Valoarea proiectului se ridică la 1.932.251 lei, din care: 1.511.944,98 lei din Fondul Social European, 149.533,02 lei din bugetul naţional, 164.322 lei contribuţia eligibilă a beneficiarului, iar 106. 451 lei reprezintă valoarea neeligibilă (TVA). Perioada de implementare a proiectului este 1 noiembrie 2010 – 31 octombrie 2012. Grupul ţintă al organizatorilor bursei este format din 535 persoane, din care: 274 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă; 35 persoane inactive şi 226 şomeri. În cadrul proiectului, în cartierele municipiului nostru se face o diagnoză prin care se identifică nevoile comunităţii şi modul în care locuitorii oraşului pot fi ajutaţi.
La Bursa locurilor de muncă de ieri s-au prezentat 17 agenţi economici din judeţ, care au oferit 134 locuri de muncă în meseriile: zidari – 8, ospătari – 5, barmani – 5, ajutor bucătar – 1, cosmetician – 1, cameristă – 1 , recepţioner – 1, măcelar – 1, patiser – 1, femeie de serviciu – 1, confecţioner tâmplărie aluminiu – 2, sudor – 5, zugrav – 2, muncitori necalificaţi – 12, croitori – 2, trasator – 1, ascuţitori – 2, lăcătuş montator – 40, inginer calitate – 1, documentarist – 2, specialist achiziţii – 2, dulgher – 2, lăcătuş – 3, strungar – 6, consultant vânzări – 10, manager vânzări – 10, spălător auto – 1, vânzător – 6. Au fost prezente la bursă aproape 200 de persoane, din care 76 şi-au depus CV-urile în vederea angajării. Potrivit directorului AJOFM Alba, Corneliu Engi, în municipiul nostru sunt în prezent aproape 1.000 de şomeri, mulţi dintre ei având meseriile oferite de angajatori. Prin urmare, ne-am aşteptat la o prezenţă mai mare a acestora, însă probabil canicula i-a împiedicat pe mulţi dintre ei să participe la Bursa locurilor de muncă. Mai amintim că, în cadrul proiectului au fost organizate 7 cursuri gratuite: iniţiere în manichiură-pedichiură, calificare pentru îngrijitor copii, iniţiere în masaj, calificare cosmetică, peisagist-floricultor, perfecţionare make-up. În prezent, mai este disponibil doar cursul de specializare pentru animatori socio-educativi. (A.D.T.)

Actualitate
Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Peste 90 de școli din localități conduse de primari PSD au fost adăugate în programul Masa caldă, potrivit unei analize Edupedu.ro, adică dublul numărului școlilor din localități cu primari PNL incluse pe listă în această toamnă. Ligia Deca „reglează” astfel ecuația politică din programul „masa caldă”, în perioada 2020-2022 numărul școlilor din localități cu primari PNL fiind dominant.
Concret, celor 300 de școli aprobate în program anul trecut școlar, le-au fost adăugate 150 de unități de învățământ altfel: 94 sunt în localități cu primari PSD, 45 în localități cu primari PNL, 5 în localități cu primari UDMR, iar restul de 6 în localități cu primari USR, independenți sau de la alte formațiuni politice.
Este vorba despre hotărârea de Guvern care a aprobat lista celor 450 de școli din programul pilot, listă în care la cea mai recentă revizie ministrul Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, adăugase 63% școli din localități cu primari PNL, după cum am arătat într-o analiză similară la începutul anului școlar.
Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și a unităților-pilot din ALBA
Ca o justificare pentru creșterea numărului de școli din programul „Masa Caldă” pe considerente politice, Cîmpeanu a declarat în luna mai 2022 că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.
Lista școlilor din programul Masa Caldă, a apartenenței politice a primarului localității și bugetele aferente primite, mai jos, în articol
Tot Ciucă, dar în septembrie 2022, când ministru încă era Sorin Cîmpeanu, a declarat public la începutul ședinței de Guvern, că cele 350 de școli ar trebui să fie alese „dintre cele care au cu adevărat nevoie”, lăsând de înțeles că „derapajul” produs de Cîmpeanu în alegerea școlilor din localități cu primari PNL ar trebui reglat: “Sunt convins că la nivelul Ministerului Educației vor fi luate măsuri, astfel încât aceste școli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări, pentru fiecare județ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”.
Reamintim că și Monica Anisie, vicepreședinte PNL, alocase în mandatul de la Educație fonduri prioritar localităților cu primari din propriul partid, fiind vorba despre 60% dintre școlile noi în program, după cum am arătat la momentul respectiv.
Actualitate
ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului
ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului din Ucraina, a blocat 10,099 milioane de euro şi a confiscat alte 13,171 milioane de lei, a anunţat, vineri, preşedintele Agenţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.
„După începerea războiului din Ucraina ştiţi că s-au dispus anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau nişte cifre legat şi de activitatea ANAF în acest domeniu. Practic, începând cu data de 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, TMK sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi. Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.
El a afirmat că s-a dispus blocarea sumei de 10,099 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile în urma sancţiunilor în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13,171 milioane de lei.
„În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea. Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă, dar în acelaşi timp economia Românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit”, a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.
Actualitate
Facturile spitalelor au crescut cu 50% la lumină și 70% la gaze. Ministrul Rafila: „Scumpirile sunt acoperite din banii de medicamente”
Facturile spitalelor au crescut cu 50% la lumină și 70% la gaze. Ministrul Rafila: „Scumpirile sunt acoperite din banii de medicamente”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Lacrimi și mesaje de condoleanţe pentru Mihai, tânărul din Ocna Mureș care s-a aruncat în fața unui tren: „Ai fost un om cu un suflet blând și vesel”
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO| Accident MORTAL pe autostrada A3: O femeie a DECEDAT, un bărbat se află în stop cardio-respirator și un copil primește îngrijiri medicale
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| Plăcinte și concert de pricesne de Lăsata Secului, la Căminul Cultural din Pâclișa
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Mașini de la 1.800 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor puse la vânzare în noiembrie
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| Festivalul Plăcintelor, la Micești, înainte de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ospăț cu plăcinte gustoase, vinuri alese și muzică populară
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
TRAGEDIE în Alba: Un tânăr de 31 de ani, din Ocna Mureș, s-a aruncat în fața unui tren, în Halta Unirea. Poliția a început cercetările
-
Ştirea zileiacum 12 ore
„Indiana Jones” de Transilvania – Povestea exploratorului născut într-un oraş din Alba şi aventurile sale în triburile de canibali din Africa