Rămâi conectat

Actualitate

Obiceiuri de Crăciun în lume: Cum se pregătesc oamenii din diferite țări pentru cea mai iubită sărbătoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Obiceiuri de Crăciun în lume: Cum se pregătesc oamenii din diferite țări pentru cea mai iubită sărbătoare

Crăciunul este sărbătorit de majoritatea popoarelor de pe mapamond după obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani, diferenţele fiind date, în principal, de apartenenţa la o anumită religie, însă este universal valabil obiceiul mesei de Crăciun în familie sau alături de cei dragi.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi de Crăciun

De la Nord la Sud și de la Vest la Est, Crăciunul reprezintă una dintre cele mai iubite sărbători. Americanii, de pildă, cheltuiesc sume enorme pentru cadourile de Crăciun.

Pregătirile încep imediat după Ziua Recunoștinței, când începe și goana după cadouri. Orașele sunt decorate cu mii de luminițe, iar locuitorii obișnuiesc să se ia la întrecere: cine își împodobește mai frumos casa de Crăciun.

Mergem și în Europa, în Finlanda, țara lui Moș Crăciun, oamenii se pregătesc de sărbătoare cu mult timp înainte. În mod tradițional, gospodinele petrec ore în șir în bucătărie pentru a prepara bucate tradiționale. Cei mici își găsesc cadourile de la Moș Crăciun în șosete atârnate la gura sobei sau la șemineu.

Dacă finlandezii l-au dat pe Moș Crăciun, în Germania a apărut obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun. Tot în Germania, la Dresda, Nurrenberg sau Berlin, sunt deschise târguri de Crăciun cu turtă dulce și obiecte de artizanat.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

La fel ca germanii, danezii aprind patru lumânări din săptămânile predecesoare Crăciunului, semnificând bucuria, speranța, credința și pacea.

În Norvegia, pe lângă cadourile obișnuite, se oferă copiilor păpuși care îl întruchipează pe Nisse, o variantă a lui Moș Crăciun.

În Islanda, în Ajunul Crăciunului se dansează și se cîntă în jurul unui foc. Copiii primesc darurile în cizmulițe. Cadourile sunt lăsate acolo de ”cei treisprezece flăcăi de Crăciun”. Copiii obraznici primesc, însă, cartofi!

Buon Natale spun italienii în dimineața de Crăciun. În Italia, sărbătoarea începe cu 8 zile înainte de Crăciun și durează trei săptămâni, perioadă care se numește Novena. Copiii desfac darurile abia pe 6 ianuarie, nu pe 25 decembrie, așa cum se obișnuiește în restul țărilor.

Și pentru spanioli, Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă. Iesle confecționate din lemn îmbodobesc casele. Copiii primesc daruri de la magi, nu de la Moș Crăciun, la fel ca la portughezi. Seara de Crăciun este sărbătorită împreună cu familia, acasă, la o masă îmbelșugată cu friptură de pui, curcan sau miel.

Citește și: Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Mos Crăciun

În Marea Britanie, Crăciunul se sărbătorește abia din 1660, după ce a fost interzis de autorități în repetate rânduri. Astăzi, copiii își asteaptă cadourile după ce i-au trimis scrisori lui Father Christmas, prin aruncarea acestora în foc. Înafară de brad, englezii își împodobesc casele și cu crenguțe de vîsc.

În Franța, cei mici îl așteaptă pe Pere Noel. Nu trebuie ratat un Crăciun petrecut la Disneyland sau o tură de patinaj la primul nivel al turnului Eiffel.

Pere Noel vine și în Belgia, dar în regiunea valonă, în timp ce în partea flamandă își face apariția St. Niklaas, care aduce cadouri copiilor în ziua de 6 decembrie.

În Grecia, copiii colindă în ajunul sărbătorii, vestind Nașterea Domnului, plimbând cu ei o iesle sau o corăbioara ce reprezintă Arca lui Noe în miniatură. Cei mici primesc daruri de la Moș Vasile, pe 1 ianuarie.

În Rusia, Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie, deși tot mai multe familii îl sărbătoresc pe stil nou. Pe masa de Crăciun sunt puse 12 feluri de mâncare, numărul apostolilor lui Iisus. În ziua de Crăciun, rușii merg la biserică pentru a cânta colinde, iar copiii primesc daruri de la Moș Gerilă.

Și japonezii sărbătoresc Crăciunul, deși puțini sunt cei care o fac din rațiuni ce țin de religie. La fel ca în alte colțuri ale lumii, japonezii se bucură de brad și de cadouri.

Sursa: europafm.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea