Rămâi conectat

Actualitate

O posibilă explicație pentru Long Covid: SARS-CoV-2 poate persista în organism luni de zile. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

O posibilă explicație pentru Long Covid: SARS-CoV-2 poate persista în organism luni de zile. STUDIU

Virusul SARS-CoV-2, se poate răspândi în câteva zile din căile respiratorii la inimă, creier și în aproape toate organele corpului, unde poate persista luni de zile, potrivit unui studiu.

În ceea ce cercetătorii descriu ca fiind cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a distribuției și persistenței virusului în organism și în creier, oamenii de știință de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA au declarat că au descoperit că agentul patogen este capabil să se reproducă în celulele umane mult dincolo de tractul respirator.

Rezultatele, publicate online sâmbătă într-o lucrare aflată în curs de revizuire pentru publicare în revista Nature, indică eliminarea întârziată a virusului ca fiind un potențial contributor la simptomele persistente care îi afectează pe cei care suferă de așa-numitul Covid lung. Înțelegerea mecanismelor prin care persistă virusul, împreună cu răspunsul organismului la orice rezervor viral, promite să ajute la îmbunătățirea îngrijirii celor afectați, au declarat autorii.

„Aceasta este o lucrare remarcabil de importantă”, a declarat Ziyad Al-Aly, director al centrului de epidemiologie clinică de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System din Missouri, care a condus studii separate privind efectele pe termen lung ale Covid-19. „De mult timp, ne întrebam de ce Covidul de lungă durată pare să afecteze atât de multe organe. Această lucrare aruncă puțină lumină și poate ajuta la explicarea motivului pentru care Covid lung poate apărea chiar și la persoanele care au avut o boală acută ușoară sau asimptomatică.”

Constatările nu au fost încă revizuite de oameni de știință independenți și se bazează în principal pe date colectate de la cazuri de Covid fatal, nu de la pacienți cu Covid lung sau „sechele post-acute ale SARS-CoV-2”, așa cum mai este numit.

Constatări controversate

Înclinația coronavirusului de a infecta celulele din afara căilor respiratorii și a plămânilor este contestată, numeroase studii furnizând dovezi pro și contra acestei posibilități.

Cercetarea întreprinsă la NIH din Bethesda, Maryland, se bazează pe o analiză extinsă a țesuturilor prelevate în timpul autopsiilor la 44 de pacienți care au murit după ce au contractat coronavirusul în primul an al pandemiei. Nu este bine caracterizată povara infecției în afara tractului respirator și timpul până la eliminarea virusului, în special în creier, au scris Daniel Chertow și colegii săi.

Grupul a detectat ARN-ul persistent al SARS-CoV-2 în mai multe părți ale corpului, inclusiv în regiuni ale creierului, timp de 230 de zile de la apariția simptomelor. Acest lucru ar putea reprezenta o infecție cu un virus defectuos.

Propagarea coronavirusului la alte organe

Cercetătorii de la NIH au folosit, de asemenea, o varietate de tehnici de conservare a țesuturilor pentru a detecta și cuantifica nivelurile virale, precum și pentru a cultiva virusul colectat din mai multe țesuturi, inclusiv plămâni, inimă, intestin subțire și glande suprarenale de la pacienții Covid decedați în prima săptămână de boală.

„Rezultatele noastre arată în mod colectiv că, deși cea mai mare încărcătură de SARS-CoV-2 se află în căile respiratorii și în plămâni, virusul se poate disemina la începutul infecției și poate infecta celulele din întregul organism, inclusiv pe scară largă în creier”, au declarat autorii.n SUA.

Cercetătorii presupun că infectarea sistemului pulmonar poate avea ca rezultat o fază timpurie, în care virusul este prezent în sânge și este răspândit în tot corpul, inclusiv prin bariera hemato-encefalică, chiar și la pacienții care prezintă simptome ușoare sau nu prezintă niciun simptom. Un pacient din studiul de autopsie a fost un minor care a murit probabil din cauza unor complicații ale convulsiilor care nu au legătură cu acestea, sugerând că copiii infectați fără Covid-19 sever pot, de asemenea, să experimenteze o infecție sistemică, au spus ei.

Răspunsul imunitar

Eliminarea virală mai puțin eficientă în țesuturile din afara sistemului pulmonar poate fi legată de un răspuns imunitar slab în afara tractului respirator, au spus autorii.

ARN-ul SARS-CoV-2 a fost detectat în creierul tuturor celor șase pacienți supuși autopsiei care au murit la mai mult de o lună de la apariția simptomelor și în majoritatea locațiilor evaluate în creier la cinci dintre aceștia, inclusiv la un pacient care a murit la 230 de zile de la apariția simptomelor.

Concentrarea pe mai multe zone ale creierului este deosebit de utilă, a declarat Al-Aly de la Veterans Affairs St. Louis Health Care System.

„Ne poate ajuta să înțelegem declinul neurocognitiv sau „ceața cerebrală” și alte manifestări neuropsihiatrice ale Covid de lungă durată”, a spus el. „Trebuie să începem să ne gândim la SARS-CoV-2 ca la un virus sistemic care poate dispărea la unii oameni, dar la alții poate persista timp de săptămâni sau luni și produce Covid lung – o tulburare sistemică cu multiple fațete”.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade

Bera Larisa

Publicat

în

19 iunie 2024 | COD PORTOCALIU de CANICULĂ în Alba și alte zone din țară: Maxime între 33 și 37 de grade Meteorologii ANM au emis marți, 18 iunie 2024, o atenționare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă pentru ziua de miercuri, 19 iunie, în Alba și alte zone din țară. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea