O hologramă în locul Monumentului Unirii, la Centenar, în Alba Iulia? Ce spune primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Finalizarea construcției Monumentului Unirii de la Alba Iulia înainte de 1 decembrie 2018, data la care se aniversează Centenarul, este pusă sub semnul întrebării deoarece Ministerul Culturii nu mai găsește contractul de jurizare prin care, în anul 1993, sculptorul Mihai Buculei a fost desemnat câștigătorul concursului național de soluții.

Situația a fost semnalată de deputatul PNL de Alba, Florin Roman care a declarat: ”Săptămâna trecută au început să sune de la Ministerul Culturii, la Consiliul Județean, să întrebe dacă nu au o copie după contractul de jurizare prin care s-a organizat concursul național de soluții în 1993. Au pierdut contractul! Pierzând contractul cu Buculei, nu au baza legală să semneze contractul de execuție”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În opinia primarului municipiului Alba Iulia dacă problemele de la minister nu se rezolvă în cel mai scurt timp, există posibilitatea ca de 1 Decembrie, Monumentul Unirii să lipsească din zona reamenajată special pentru Centenar:

PMP - Alegeri parlamentare 2020

”În acest caz, pe locul respectiv vom proiecta o hologramă cu monumentul, așa cum ar fi trebuit să arate și o să le mulțumim celor care nu au făcut posibilă construcția lui, a declarat Mircea Hava.

El a explicat că, deși la ora actuală nici măcar piatra, care va fi adusă din Bulgaria, nu a început să fie taiată în carieră, dacă s-ar ”urni” lucrurile măcar la începutul lunii aprilie, monumentul ar putea să fie construit, iar administrația locală din Alba Iulia este dispusă să ofere tot ajutorul de care este nevoie, însă ”fără intervenția Guvernului, începând de la primul ministru, ministrul de Finanțe, construcția este compromisă”.

În ceea ce privește situația lucrărilor de reamenajare a Parcului Unirii, edilul spune că, dacă vor demara cel mai târziu în luna mai, este posibil să fie terminate în timp util:

”Noi am primit o sumă de bani pentru amenajarea a tot ce înseamnă Parcul Unirii și construirea acelui pod între monument și Catedrala Încoronării. Ca de obicei, suma nu este suficientă, însă vedem noi ce facem! Noi suntem cu proiectul gata, pentru că nu puteam să proiectăm decât în momentul în care știam că avem banii. Noi am primit acei bani prin documentele care s-au făcut, între Guvern și administrația publică locală. Săptămâna viitoare pornim licitația, cu mare emoție pentru că știți prea bine că orice contestație nu face altceva decât să ducă timpul în spate, iar timpul se oprește la 1 Decembrie. Am avea timp să realizăm tot ce trebuie acolo, chiar dacă am începe în luna mai. Am avea timp să amenajăm un parc deosebit, care pentru următoarea sută de ani, cu îmbunătățirile pe care le vor aduce cei care vor trăi după noi, poate să rămână în continuare, până la viitorul Centenar”.

Rămâne, totuși, sub semnul întrebării situația celorlalte proiecte de investiții pe care administrația locală se pregătea să le demareze în scopul pregătirii orașului pentru Centenar, cum ar fi renovarea Casei Camil Velican și reamenajarea altor parcuri. Și asta din cauză că finanțarea s-a stopat odată cu schimbarea Guvernului Tudose, în Guvernul Dăncilă:

”Domnul ministru care a venit trebuie să se lămurească și el, sper să nu dureze mult. Cel care a fost șef la Centenar a fost dat afară, să se ducă să se ocupe de ceea ce știe – nu stiu ce știe, și suntem iarăși în zona în care nu s-a semnat nimic. Cam asta este, colaborarea pe care o avem cu Guvernul României. Cred că ar trebui să înțeleagă că la Alba Iulia s-a făcut Unirea, să se implice și să facă ceva care să rămână pentru următoarea sută de ani, pentru că altfel rămânem la evenimentele de până acum – 2 ore de discuții, o carte, o medalie, o plachetă și totul s-a stins”, a declarat primarul Mircea Hava.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

18 Comentarii

trepadus pedelist 16 martie 2018 at 17:38

O holograma cu „imparatul” Hava pentru posteritate! Asta mai lipsea…

M arginean alba 16 martie 2018 at 18:02

Nu cenzurati com

Tara lui Papura Voda 16 martie 2018 at 18:11

Sa afisati o holograma cu mucii pe care i-ati dat in fasole !

Apolitic 16 martie 2018 at 19:37

,,până la viitorul Centenar” ? ? Adică când vor fi 100 de ani de la Unire? Pai asta e anul ăsta din câte știm ?

dolfi 16 martie 2018 at 20:25

monumentu’ feisbuc. Romania e in deriva accelerata… si accelereaza si mai mult pe masura ce specialistii pleaca si nu se mai intorc.
Nu mai avem sculptori capabili… nici macar sa se inspire din trecut – vezi monumentul lui Matei Corvin, Monumentul de la Campul Painii, Poarta a 3-a a cetatii… sau altele:
ALEGORIA VICTORIEI, Parcul Reconcilierii, ARAD, sec. 19.
SFANTA TREIME, Piata Unirii, TIMISOARA, sec 19
SCOALA ARDELEANA, Universitate, CLUJ NAPOCA, sec. 20.

m 17 martie 2018 at 2:37

si pentru locuri de parcare suficiente asteptati semnal de la guvern?

Nelutu l. 17 martie 2018 at 8:23

Foarte bine ca nu se mai face mascarada aceea de monument. Sa se faca mai bine toaleta interioară la copii in scoli

Mandru ardelean 17 martie 2018 at 8:48

Nenea Halvá ?
Da’ aldor’ matale ce pregătiră de Centernar?
Primaria cum se pregătește sa primească zeci de mii de oameni in Decembrie?
Făcurăți smart orașul nenea?
Ceva dală Elis pe pită, ceva Florea întins pe jos, chear nu le dai nimic?
Tot Guvernul e de vină, mâcația’ș salariul tău de baștan…

PS: trăiască angajații din Primaria cea bogată și campionii sportului local la “aruncat vina”

Duca 17 martie 2018 at 14:44

PSD stie, ce stie, si stie bine, ca nu ii Centenarul „Marii Uniri”, ci Centenarul „Marii Alipiri”; asa ca holograma i se potriveste mai bine, iar in caz de independenta a Transilvaniei, n-ar mai avea ce sa demole zeoportunistii(a se vedea fostul Monument al Armatei Rosii, din parcul din fata postii)!
Ca a fost „Marea Alipire”, nu o spun eu, ci o spun contemporanii acestui evenimebt:
-„Panait Istrati, 1919:
“Ţăranii din Transilvania nu şi-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administraţiei noastre. Cei care cunosc ambele regiuni ştiu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiţilor, zdrenţăroşilor şi bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România.
Tot ce se poate spune despre alipirea Transilvaniei, este concentrat in vorba ce i-a scapat „Marelui Bratianu”: -” Vreau Transilvania dar fara transilvaneni””
Mărturia mea e a unui brăilean şi un cetăţean al Vechiului Regat, neputând fi suspectată, aşadar, că ar pune în pagină văicărelile românilor ori minoritarilor din provincia decurând alipită”

-I.I.C. Brătianu:
„Să dăm drepturi transilvănenilor români? Mi-e teamă că aceasta nu va produce nici un efect în România”

Social-democratul ardelean Teodor Mihali, 1918:
„Să stea românii la ei acasă şi să ne lase în pace; totul este minciună, furt, dispreţ de drepturile altuia… opinia publică este cum vrea Guvernul să fie… La ei, cocota parisiană a învins pe institutorul german. Ardelenii nu au nimic de câştigat cu noi, românii ardeleni; niciodată un ministru ungur nu şi-ar călca cuvântul, cum fac cei din România”.

Vaida Voievod:
„Unirea noastră cu România veche nu putea să urmărească în niciun caz scopul ca noi, cu cultura noastră vest-europeană, să devenim un morman de mizerie. Noi, politicienii din Ardeal, ne-am urmat şcolile într-o ţară cu 52 milioane de oameni, şi nu într-un stat balcanic”

ciclop 17 martie 2018 at 15:31

nea cutare asta de primar ,halva, n- a fost in stare sa faca o amarata de piata in tr-un cincinal !!!!acum face monumentul unirii!!!poate peste 100 de ani !!!
VOTATI-L IN CONTINUARE PRIMAR PE VIATA !!! AVETI CE MERITATI DACA VOTATI CU CAPUL IN SAC SI CU CAPUL INTRE URECHI!!!

Schneider 17 martie 2018 at 20:26

Duca stie ce stie!Mai cititi din manualele de istorie,istorie nefalsificată!

Codru 17 martie 2018 at 21:42

Am văzut că Primaria Capitalei prin primarul Gabriela Firea a creat secții de prestări servicii in Constructii, canalizare, productie… pentru operativitate fara a mai astepta dupa licitații. Ce ziceti!

ROMÂNIA REÎNTREGITĂ 17 martie 2018 at 22:40

@”transilvănistul””duca”(a se citi ANTI-ROMÂNUL):
CE ASCUND CÂRPELE ”transilvăniste”(surorile întru budapesta ale cârpelor secuiești):
1918-MARTIRUL ROMÂN Ion Arion STEGARUL SATULUI Agriş
ASASINAT DE Călăii OCUPANŢI BOZGORI
Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, reprezentanţii satului Agriş, în frunte cu stegarul Ion Arion, plecau spre Alba-Iulia.
Cea mai apropiată gară era la Turda.
Au făcut pe jos cei 20 de kilometri ce despărţeau satul lor de linia ferată. În gara Turda s-au întâlnit cu alte grupuri de români veniţi din alte colţuri ale Ardealului.
S-au îmbrăţişat, au încins o horă.
La fel, şi la Câmpia Turzii. Acolo, trenul dinspre Turda s-a intersectat cu cel de la Cluj. Alte hore, ale cântece.
Prin gări şi pe traseu, forţele militare maghiare au provocat tot felul de incidente.
Circulau trenuri multe spre Alba-Iulia. În toate, puzderie de oameni. Funcţionarii căilor ferate făceau cu greu faţă fluxului de călători. Scenariul s-a repetat şi în Gara Teiuş.
Călătorii au coborât pe peron, şi-au strâns mâinile cu localnicii, au cântat şi au jucat hora.
Apoi s-au urcat înapoi în tren.
UN GLONŢ L-A LOVIT ÎN PLIN PE ION ARION.
A căzut în braţele tovarăşilor de călătorie.
Ancheta ulterioară nu a stabilit nici un vinovat.
Informaţi de moartea lui Ion Arion,
fruntaşii Unirii l-au declarat martir al Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918 de la ALBA-IULIA.

”transilvănism”=”bănățenism”=”moldovenism”=”bucovinism”=
=”dacism”=RUSIA+HUNGARIA+austria+germania

SFÂNTA ROMÂNIE E MAICA NOASTRĂ!
Și ROMÂNIA E UNA SINGURĂ !
Se aude BUDApesta? Se aude moscova?

ROMÂNIA REÎNTREGITĂ 17 martie 2018 at 22:41

„Acea stâncă sublimă ce stă cu capu’n cer

E-UNIREA ROMÂNIMEI… E VISUL MEU DE FIER

Ce l-am visat o viaţă făr’ să-l pot ridica.
Azi sufletu-mi înceată, se stinge viaţa mea,
Dar las o moştenire ce-am scris-o cu-al meu sânge,
Las ROMÂNIMII TOATE grozavul frumos vis
Ca’n fruntea ei senină etern să stee scris!”

Mihai Eminescu
în seria de fragmente dramatice redactate în 1867 şi publicate postum sub titlul „Mira”.

ion 18 martie 2018 at 11:09

pai nu mai poate fura hava cu acoliti lui. ca daca nu se mai realizeaza monumentul nu se mai amenajeaza parcul si deci lucrarea atribuita fara licitatie lui strajan de 1 milion lei nu-si mai are rostul. si ata si altele

ciclop 18 martie 2018 at 12:34

pentru Codru,

da , a facut tata firea societati comerciale ca sa poata fura ai lor ,psd-eii , ca in CODRU . in rest mizerie in capitala tarii !!! asa vreti !!!

IANCU REMUS 18 martie 2018 at 15:37

Mă da acest DUCA cine este ? propabil un limbric trădător de neam şi ţară

administratorul loginutz 19 martie 2018 at 17:08

MONUMENTUL ALA A FOST CU DEDICATIE CATRE BOR. BINE CA NU SA MAI FACUT. POPII MANIPULEAZA POLITICIENII CUM VOR.

Comentariile sunt oprite