Rămâi conectat

Politică Administrație

O hologramă în locul Monumentului Unirii, la Centenar, în Alba Iulia? Ce spune primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Finalizarea construcției Monumentului Unirii de la Alba Iulia înainte de 1 decembrie 2018, data la care se aniversează Centenarul, este pusă sub semnul întrebării deoarece Ministerul Culturii nu mai găsește contractul de jurizare prin care, în anul 1993, sculptorul Mihai Buculei a fost desemnat câștigătorul concursului național de soluții.

Situația a fost semnalată de deputatul PNL de Alba, Florin Roman care a declarat: ”Săptămâna trecută au început să sune de la Ministerul Culturii, la Consiliul Județean, să întrebe dacă nu au o copie după contractul de jurizare prin care s-a organizat concursul național de soluții în 1993. Au pierdut contractul! Pierzând contractul cu Buculei, nu au baza legală să semneze contractul de execuție”.

În opinia primarului municipiului Alba Iulia dacă problemele de la minister nu se rezolvă în cel mai scurt timp, există posibilitatea ca de 1 Decembrie, Monumentul Unirii să lipsească din zona reamenajată special pentru Centenar:

”În acest caz, pe locul respectiv vom proiecta o hologramă cu monumentul, așa cum ar fi trebuit să arate și o să le mulțumim celor care nu au făcut posibilă construcția lui, a declarat Mircea Hava.

El a explicat că, deși la ora actuală nici măcar piatra, care va fi adusă din Bulgaria, nu a început să fie taiată în carieră, dacă s-ar ”urni” lucrurile măcar la începutul lunii aprilie, monumentul ar putea să fie construit, iar administrația locală din Alba Iulia este dispusă să ofere tot ajutorul de care este nevoie, însă ”fără intervenția Guvernului, începând de la primul ministru, ministrul de Finanțe, construcția este compromisă”.

În ceea ce privește situația lucrărilor de reamenajare a Parcului Unirii, edilul spune că, dacă vor demara cel mai târziu în luna mai, este posibil să fie terminate în timp util:

”Noi am primit o sumă de bani pentru amenajarea a tot ce înseamnă Parcul Unirii și construirea acelui pod între monument și Catedrala Încoronării. Ca de obicei, suma nu este suficientă, însă vedem noi ce facem! Noi suntem cu proiectul gata, pentru că nu puteam să proiectăm decât în momentul în care știam că avem banii. Noi am primit acei bani prin documentele care s-au făcut, între Guvern și administrația publică locală. Săptămâna viitoare pornim licitația, cu mare emoție pentru că știți prea bine că orice contestație nu face altceva decât să ducă timpul în spate, iar timpul se oprește la 1 Decembrie. Am avea timp să realizăm tot ce trebuie acolo, chiar dacă am începe în luna mai. Am avea timp să amenajăm un parc deosebit, care pentru următoarea sută de ani, cu îmbunătățirile pe care le vor aduce cei care vor trăi după noi, poate să rămână în continuare, până la viitorul Centenar”.

Rămâne, totuși, sub semnul întrebării situația celorlalte proiecte de investiții pe care administrația locală se pregătea să le demareze în scopul pregătirii orașului pentru Centenar, cum ar fi renovarea Casei Camil Velican și reamenajarea altor parcuri. Și asta din cauză că finanțarea s-a stopat odată cu schimbarea Guvernului Tudose, în Guvernul Dăncilă:

”Domnul ministru care a venit trebuie să se lămurească și el, sper să nu dureze mult. Cel care a fost șef la Centenar a fost dat afară, să se ducă să se ocupe de ceea ce știe – nu stiu ce știe, și suntem iarăși în zona în care nu s-a semnat nimic. Cam asta este, colaborarea pe care o avem cu Guvernul României. Cred că ar trebui să înțeleagă că la Alba Iulia s-a făcut Unirea, să se implice și să facă ceva care să rămână pentru următoarea sută de ani, pentru că altfel rămânem la evenimentele de până acum – 2 ore de discuții, o carte, o medalie, o plachetă și totul s-a stins”, a declarat primarul Mircea Hava.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea