Rămâi conectat

Ştirea zilei

O echipă de voluntari va restaura o locuinţă veche de peste 100 de ani dintr-un sat uitat de lume din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul ”Muzeul Viu” din satul Tecşeşti, comuna Întregalde, continuă şi în 2019. Voluntarii care participă restaurarea unei locuinţă veche de peste 100 de ani şi vor continua munca la sectorul neolotic al muzeului

Iniţiatorii vor organiza în acest an şi ”tabăra de recreaţie”, în cadrul căreia va fi restaurată o locuinţă veche de peste 100 de ani şi va fi continuată munca la sectorul neolotic al muzeului.

Perioada de desfăşurare a taberei este între 14 iulie – 14 august 2019, în două sesiuni de voluntariat. Prima serie, între 14 iulie – 28 iulie, are ca temă restaurarea arhitecturii tradiţionale a Casei Simion, care datează de la începutul secolului XX şi care va fi inclusă în sectorul modern al muzeului şi deschisă pentru vizitare, apoi inclusă în circuitul turistic.

Proiectul presupune refacerea tocăriei uşilor şi ferestrelor; înlocuirea bârnelor de lemn degradate; refacerea târnaţului, confecţionare cercuiala din lemn de alun pentru refacerea tencuielii exterioare şi interioare. De asemenea, vor fi refăcute sobele şi cuptorul de pâine, precum şi tencuielile tradiţionale.

În perioada 4 august – 14 august 2019 este planificată finalizarea lucrărilor de reproducere a locuinţelor din epoca neolitică. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în baza unei comparaţii cu dovezile arheologice reale. Materialele folosite pentru reproducerea locuinţelor neolitice sunt pari de alun şi ramuri pentru ziduri, pereţi din cob, trestie şi rogoz pentru acoperişuri.

Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau şi cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent. Publicul va avea acces la o istorie aplicată şi va afla informaţii despre vechile civilizaţii, cine sunt strămoşii noştri şi care sunt legendele transmise până astăzi. Un număr maxim de 35 de voluntari vor fi selectaţi dintre aplicaţiile primite până pe 1 iulie 2019.

Cazarea se face într-o şură tradiţională cu acoperiş de paie, recondiţionată şi amenajată pentru locuit sau la cort. Se asigură cele 3 mese pe zi şi echipamentul de protecţie pentru fiecare participant.

Taxa de participare este în sumă de 150 de lei/participant şi este măsura asiguratorie pentru participarea voluntarilor în tabără. Taxa va fi restituită integral doar la finalul taberei, existând şi posibilitatea de a contribui la susţinerea şi continuarea lucrărilor prin donarea acesteia către Muzeul Viu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața” Alin Sântea, un tânăr din Tărtăria, comuna Săliștea, a realizat primul tatuaj în urmă cu mai bine de 10 ani, folosindu-se de un aparat improvizat şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea