Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

O comună din inima „Ţării Moţilor” va avea rețea de apă potabilă: Investiție de peste 11 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O comună din inima „Ţării Moţilor” va avea rețea de apă potabilă: Investiție de peste 11 milioane de lei

Primăria comunei Vidra a solicitat emiterea acordului de mediu de către APM Alba, în vederea realizării rețelei de apă potabilă în satele Nemeşi, Lunca Bisericii, Vidra, Lunca, Lunca de Jos, Lunca Goieşti, Goieşti, Oideşti, Vârtăneşti, Lunca Veseşti, Ponorel, Drăgoieşti, Luncă, Bobăreşti, Bogdăneşti.

Comuna Vidra este aşezată la extremitatea nord-vestică a judeţului Alba în inima „Ţării Moţilor” întinzându-se prin satele şi cătunele sale în bazinul inferior al Arieşului Mic, aproape de centrul grupei centrale a Munţilor Apuseni, având o altitudine cuprinsă între 600 şi 1298 metri.

Localitatea este străbătută de Arieşul Mic, care izvoreşte de pe teritoriul comunei Avram Iancu, de la nord-vest la sud-est, cu o viteză de scurgere de circa 14-15 km/oră. Este aproape o axă de simetrie a comunei, suprafaţa sudică cu puţin depaşind suprafaţa nordică.

Teritoriul comunei se învecinează: la est cu comuna Sohodol şi oraşul Câmpeni; la nord cu comuna Poiana Vadului şi comuna Vadu Moţilor; la vest cu comuna Avram Iancu; la sud cu comuna Hălmagiu din judetul Hunedoara.

Suprafaţa comunei este de 60 km patraţi repartizată astfel:

•arabil – 846 ha
•livezi şi grădini – 15 ha
•fânaţ – 1518ha
•paşuni – 1577 ha
•păduri – 1965 ha
•neproductiv – 119 ha

Accesul în teritoriu se poate face pe drumul național DN75 Oradea-Lunca Cîmpeni-Turda, pe drumul județean DJ 762. Amplasamentul lucrărilor este de-a lungul DJ762 în extravilanul/ intravilanul comunei Vidra, judeţul Alba în satele Nemeşi, Lunca Bisericii, Vidra, Lunca, Lunca de Jos, Lunca Goieşti, Goieşti, Oideşti, Vârtăneşti, Lunca Veseşti, Ponorel, Drăgoieşti
Luncă, Bobăreşti, Bogdăneşti.

Acest proiect are ca obiect implementarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Vidra, județul Alba, prin următoarele categorii de lucrări:

-realizare conductă aducţiune din satul Inceşti, comuna Avram Iancu în comuna Vidra în lungime de 1705 m, din PEID PE100 SDR17 DN110 mm Pn10;
-realizare staţie de pompare SPA pe aducţiune, pentru asigurarea presiunii necesare de umplere a rezervorului din gospodaria de apă.
-realizare gospodarie de apă formată dintr-un rezervor de 200 mc şi staţie de reclorinare, pentru corectarea/ asigurarea concentraţiei de clor rezidual necesar în conducta de distribuţie.
-realizare conducta de distribuţie în comuna Vidra, în extravilanul/ intravilanul comunei Vidra, judeţul Alba în satele Nemeşi, Lunca Bisericii, Vidra, Lunca, Lunca de Jos, Lunca Goieşti, Goieşti, Oideşti, Vârtăneşti, Lunca Veseşti, Ponorel, Drăgoieşti Luncă, Bobăreşti, Bogdăneşti, urmând ca într-o altă etapă rețeaua de distribuție să fie extinsă și în restul satelor aparținătoare de comuna Vidra.
-realizare branşamente la gospodării.
-realizare construcţii anexe în reţeaua de distribuţie – cămine de vane, cămine cu armături de golire, cămine de ventil de aerisire – dezaerisire, compensatori de montaj, de dilatare, de tasare
-dotare rețea distribuție cu hidranţi de incendiu exterior conform prevederi tehnice în vigoare.

În prezent comuna Vidra nu deţine sistem centralizat de alimentare cu apă. Gospodăriile sunt alimentate cu apă rece de consum din surse proprii cum ar fi fântâni, izvoare, captări proprii din pârâuri şi alte ape de suprafaţă. Datorită lipsei unui sistem centralizat de alimentare cu apă rece a comunei Vidra, securitatea şi protecţia la incendiu a gospodăriilor aparţinătoare comunei Vidra nu pot fi asigurate, acestea fiind vulnerabile şi expuse incendii.

Obiectivul principal al lucrarilor este alimentarea cu apă a comunei Vidra.

Elementele componente ale sistemului proiectat sunt:

-Aducţiune Comuna Avram Iancu – Comuna Vidra
-Staţie de pompare aducţiune
-Gospodărire de apă
-Reţea de distribuţie

În comuna Avram Iancu există sistem de alimentare cu apă funcțional, compus din captare, gospodărire de apă şi reţea de distribuţie. Reţeaua de distribuţie din comuna Avram Iancu se termină în satul Inceşti cu conductă PEID DN110 mm, pozată pe partea stângă a DJ762, în sensul de mers spre Comuna Vidra.

Pentru materializarea sistemului de alimentare cu apă rece de consum în comuna Vidra este necesară realizarea unei conducte de aducţiune cu pornire din satul Inceşti, comuna Avram Iancu, din reţeaua de distribuţie existentă.

Durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Rețeaua de alimentare cu apă propusă se va racorda la rețeaua de alimentare cu apă a comunei Avram Iancu.

Valoarea totală a obiectului de investiții este de 11.839.296.69 lei, cu TVA, 9.964.518.54 lei, fără TVA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificare la etapa națională a olimpiadei de religie. Alții trei au obținut locul II și o mențiune. Citește și: FOTO Săptămâna Verde la Grădinița ,,Dumbrava minunată” din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea