Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O categorie de angajați români va avea parte de majorări salariale de 75%: Proiect de ordin

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O categorie de angajați români va avea parte de majorări salariale de 75%: Proiect de ordin

Potrivit unui proiect de ordin de ministru, care a fost publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției, polițiștilor din penitenciare li se vor majora salariile de funcție cu 75%, în anumite condiții, pentru munca suplimentară.

Proiectul de act normativ reglementează chestiuni importante privitoare la munca suplimentară prestată de polițiștii din penitenciare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Actul prevede că munca suplimentară prestată în anul 2023, de către polițiștii din penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se aplică o majorare de 75% din salariul de funcție, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.

Actul mai prevede că ”plata muncii suplimentare în condițiile legii și ale prezentului ordin nu aduce atingere drepturilor prevăzute de lege pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care se aplică în mod corespunzător, cele două tipuri de muncă având regim juridic specific fiecăruia, evidență timpului lucrat ținându-se distinct”

Documentul mai prevede că ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare au obligația de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesară refacerii capacității de muncă a personalului propriu care a prestat muncă suplimentară.

Totodată, noua prevedere spune că: ”muncă suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore anual; în cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua și peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite și cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii, precum și cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate”.

Noul act normativ prevede că ”plata majorării se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a salariilor de comandă, stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor”.

Totodată, noul ordin spune că ”ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare dispun măsuri în vederea încadrării sumelor reprezentând majorarea de 75% aferentă muncii suplimentare, în limita de 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și al salariilor de comandă precum și în vederea încadrării cheltuielilor cu muncă suplimentară în bugetul aprobat”.

Alte reglementări prevăzute în noul ordin

– fondurile rămase disponibile pentru majorarea de 75%, până la atingerea limitei de 3% stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, pot fi repartizate pentru plata orelor suplimentare neachitate în situații de excepție apreciate că atare de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în temeiul notei justificative prezentate de către unitățile care se confruntă cu astfel de împrejurări;

– se stabilește în mod concret formula de determinare a muncii suplimentare prestate;

– în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, majorarea se plătește odată cu drepturile salariale ce trebuie plătite, în luna următoare expirării termenului;

– plata muncii suplimentare în condițiile legii și ale prezentului ordin nu aduce atingere drepturilor prevăzute de lege pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează;

-drepturile acordate pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează și drepturile reglementate pentru muncă suplimentară în condițiile prezentului ordin nu se pot cumula pentru aceeași muncă prestată, precizează dcbusiness.

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea