Rămâi conectat

Ştirea zilei

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Ziarul Unirea

Publicat

în

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Tragedia a avut loc în municipiul Sebeş, Alba. Şoferul unui TIR (H.I.I.) nu păstrat o distanţă suficientă faţă de femeia care se deplasa pe bicicletă şi a acroşat-o cu autovehiculul. Anterior, aceasta a depăşit autotractorul pe partea stângă, în condiţiile în care, din cauza traficului, autovehiculul se deplasa foarte încet. Decesul victimei s-a produs pe loc.

Şoferul, un bărbat în vârstă de 45 de ani din comuna Roşia de Secaş, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Hotărârea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia pe data de 27 decembrie 2021. Şoferul a cerut achitarea, motivând că femeia a depăşit neregulamentar camionul care se deplasa cu viteză foarte mică şi a intrat brusc în faţa acestuia.

”Apărările inculpatului pornesc, în esenţă, de la premisa că atâta timp cât acesta se deplasa în mod regulamentar, pe direcţia înainte, cu o viteză sub limita legală prevăzută pe acel segment de drum, fără a iniţia vreo manevră de depăşire sau de schimbare a direcţiei de mers, conduita sa în trafic a fost una conformă şi nu i se poate imputa vreo faptă de manieră penală. Dimpotrivă, susţine inculpatul, culpa exclusivă ar aparţine victimei, care a apărut în mod intempestiv în faţa sa, prin colţul din partea stângă, la o distanţă ce nu i-a dat posibilitatea să o observe şi să reacţioneze. De altfel, în opinia inculpatului, el nu avea nicio obligaţie de a încetini sau de a frâna, revenindu-i victimei obligaţia de a efectua depăşirea regulamentar”, se pecizează în hotărârea instanţei de apel.

Un martor al accidentului a susţinut că şoferul TIR-ului circula foarte încet şi nu cursiv, în sensul că mergea foarte încet, aproape să oprească, apoi accelera. În momentul în care biciclista a intrat în faţa camionului, acesta tocmai accelera şi nu a mai putut evita contactul. De altfel, şoferul nici nu a oprit la momentul respectiv şi a trecut efectiv peste victimă cu autovehiculul.

Femeia a depăşit regulamentar TIR-ul

”(..) În condiţiile normale de circulaţie şi conducere atentă şi preventivă, biciclista putea fi văzută de către conducătorul auto în timpul în care aceasta a efectuat manevra de depăşire. Având în vedere vitezele mici de deplasare a celor două, autotractor şi bicicleta, expertul consideră că în momentul în care biciclista efectua depăşirea, aceasta nu se afla în punctul mort de vizibilitate al conducătorului auto. Inculpatul avea posibilitatea să evite producerea accidentului dacă conducea cu atenţie şi nu avea alte preocupări decât condusul.

Este exclusă varianta conform căreia conducătorul auto nu putea sa vadă victima întrucât aceasta s-a deplasat în unghiurile moarte de vedere”, sunt câteva dintre concluziile expertizei tehnice realizată în cauză.

Potrivit documentului, ”este clar si fără nici un dubiu că în momentul premergător impactului, bicicleta nu a intrat brusc în faţa autotractorului, ci a virat uşor dreapta, în momentul impactului se afla în faţa autotractorului, în poziţii paralele cu axul drumului”.

Instanţa a preluat şi punctul de vedere exprimat de către expertul parte potrivit căruia depăşirea TIR-ului efectuată de victimă a fost corectă. Magistraţii nu au acordat daune morale, dar au constatat că o firmă de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente.

Şoferul a mai fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 60 de zile lucrătoare şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea