Rămâi conectat

Ştirea zilei

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Ziarul Unirea

Publicat

în

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Tragedia a avut loc în municipiul Sebeş, Alba. Şoferul unui TIR (H.I.I.) nu păstrat o distanţă suficientă faţă de femeia care se deplasa pe bicicletă şi a acroşat-o cu autovehiculul. Anterior, aceasta a depăşit autotractorul pe partea stângă, în condiţiile în care, din cauza traficului, autovehiculul se deplasa foarte încet. Decesul victimei s-a produs pe loc.

Şoferul, un bărbat în vârstă de 45 de ani din comuna Roşia de Secaş, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Hotărârea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia pe data de 27 decembrie 2021. Şoferul a cerut achitarea, motivând că femeia a depăşit neregulamentar camionul care se deplasa cu viteză foarte mică şi a intrat brusc în faţa acestuia.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Apărările inculpatului pornesc, în esenţă, de la premisa că atâta timp cât acesta se deplasa în mod regulamentar, pe direcţia înainte, cu o viteză sub limita legală prevăzută pe acel segment de drum, fără a iniţia vreo manevră de depăşire sau de schimbare a direcţiei de mers, conduita sa în trafic a fost una conformă şi nu i se poate imputa vreo faptă de manieră penală. Dimpotrivă, susţine inculpatul, culpa exclusivă ar aparţine victimei, care a apărut în mod intempestiv în faţa sa, prin colţul din partea stângă, la o distanţă ce nu i-a dat posibilitatea să o observe şi să reacţioneze. De altfel, în opinia inculpatului, el nu avea nicio obligaţie de a încetini sau de a frâna, revenindu-i victimei obligaţia de a efectua depăşirea regulamentar”, se pecizează în hotărârea instanţei de apel.

Un martor al accidentului a susţinut că şoferul TIR-ului circula foarte încet şi nu cursiv, în sensul că mergea foarte încet, aproape să oprească, apoi accelera. În momentul în care biciclista a intrat în faţa camionului, acesta tocmai accelera şi nu a mai putut evita contactul. De altfel, şoferul nici nu a oprit la momentul respectiv şi a trecut efectiv peste victimă cu autovehiculul.

Femeia a depăşit regulamentar TIR-ul

”(..) În condiţiile normale de circulaţie şi conducere atentă şi preventivă, biciclista putea fi văzută de către conducătorul auto în timpul în care aceasta a efectuat manevra de depăşire. Având în vedere vitezele mici de deplasare a celor două, autotractor şi bicicleta, expertul consideră că în momentul în care biciclista efectua depăşirea, aceasta nu se afla în punctul mort de vizibilitate al conducătorului auto. Inculpatul avea posibilitatea să evite producerea accidentului dacă conducea cu atenţie şi nu avea alte preocupări decât condusul.

Este exclusă varianta conform căreia conducătorul auto nu putea sa vadă victima întrucât aceasta s-a deplasat în unghiurile moarte de vedere”, sunt câteva dintre concluziile expertizei tehnice realizată în cauză.

Potrivit documentului, ”este clar si fără nici un dubiu că în momentul premergător impactului, bicicleta nu a intrat brusc în faţa autotractorului, ci a virat uşor dreapta, în momentul impactului se afla în faţa autotractorului, în poziţii paralele cu axul drumului”.

Instanţa a preluat şi punctul de vedere exprimat de către expertul parte potrivit căruia depăşirea TIR-ului efectuată de victimă a fost corectă. Magistraţii nu au acordat daune morale, dar au constatat că o firmă de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente.

Şoferul a mai fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 60 de zile lucrătoare şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Ba iarnă, ba vară: După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ba iarnă, ba vară: După ninsori și viscol, se încălzește spectaculos. Cât cresc temperaturile

Vremea va intra într-un proces de încăzire, însă nu scăpăm de precipitații. După episodul de iarnă severă, în weekend, meteorologii anunță că maximele vor depăși 20 grade Celsius. Se încălzește și la munte, dar se vor semnala lapoviță și ninsori.

Joi, 30 martie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că valorile termice, în marea lor majoritate, se vor situa în jurul celor normale la sfârșitul lunii martie, totuși dimineața va fi rece. Cerul se va înnora treptat în toate regiunile.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ziua izolat vor fi ploi slabe în vestul și nord-vestul teritoriului, iar din orele serii aria ploilor va fi în extindere în spațiul intracarpatic unde vor deveni moderate cantitativ și va ploua pe suprafețe mai mici și în sud și în est. La munte se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 16 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 9 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Banat și Crișana. Spre sfârșitul intervalului, izolat se va semnala ceață și brumă”, au anunțat reprezentanții ANM.

În Capitală, vremea va intra într-un proces de încălzire, valorile termice apropiindu-se de normele perioadei, însă dimineața va fi rece. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când trecător va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 12 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 3 grade Celsius.

Vineri, ploi moderate cantitativ
Vineri, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a țării, cu precădere în jumătatea de sud-vest. Cerul va avea înnorări și va ploua în toate regiunile -local în sudul teritoriului și pe arii extinse în rest; pe alocuri ploile vor fi moderate cantitativ, iar izolat se pot acumula peste 15-20 l/mp. La munte, altitudini mari, vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări la munte, iar local și temporar și în zonele joase de relief, îndeosebi din centrul și sudul țării. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 10 grade Celsius. Izolat se va forma ceață.

În București, conform ANM, vremea va continua să se încălzească, astfel că valorile termice se vor situa ușor peste cele normale în ultima zi a lunii martie. Cerul va avea înnorări, iar trecător va ploua slab. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 19 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 6 și 9 grade Celsius.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi lucrări de MODERNIZARE la Spitalul Municipal Aiud printr-o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 7 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spitalul Municipal Aiud a câștigat o finanțare importantă pentru realizarea proiectului „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă în cadrul Spitalului Municipal Aiud”. 

Miercuri, 29 martie 2023, s-a semnat contractul de finanțare dintre Spitalul Municipal Aiud și Administrația Fondului pentru Mediu, prin care se acordă beneficiarului 7.388.993,52 lei, reprezentând 94,90 (%) din valoarea cheltuielilor eligibile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest proiect se vor realiza următoarele lucrări principale:

– Reabilitarea termică a clădirii prin placarea cu termosistem a anvelopantei
– Înlocuirea tâmplăriei exterioare
– Înlocuirea învelitorii
– Înlocuirea instalației electrice de iluminat și prize, tablouri electrice, instalație de protecție împotriva trăsnetului, a corpurilor de iluminat, inclusiv sursă de rezervă
– Înlocuirea instalației de încălzire, inclusiv a radiatoarelor
– Înlocuirea instalației de alimentare cu apă rece-caldă menajeră, inclusiv înlocuirea obiectelor sanitare și a armăturilor, modernizarea sursei de producere a apei calde
– Montarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, în sistem on-grid

Finanțarea este deosebit de importantă deoarece va moderniza modul în care arată Spitalul Municipal Aiud și va duce la atingerea indicatorilor de performanță în ceea ce privește eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Ani grei de închisoare pentru activistul care a lăsat un om paralizat pe viaţă după protestul de la Râul Alb. Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentința

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Ani grei de închisoare pentru activistul care a lăsat un om paralizat pe viaţă după protestul de la Râul Alb. Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentința

Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dat sentinţa finală în cazul aşa-zisului activist de mediu, Alin Andrioni, care a lăsat un om paralizat pe viaţă după protestul din luna mai 2015 de la Râul Alb.

Alin Andrioni a fost judecat pentru tentativă de omor, iar iniţial, la instanţa de fond, el a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii la bibliotecă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acum, judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au schimbat complet sentinţa iniţială şi l-au condamnat pe Andrioni la ani grei de închisoare, el fiind în prezent dat în urmărire pe site-ul Poliţiei Române.

Sentinţa a fost pronunţată pe 28 martie 2023, la aproape opt ani distanţă de la atacul de la Râul Alb şi cu doar două luni înainte de prescripţie.

Fapta pentru care Alin Andrioni a fost condamnat acum s-a petrecut pe 24 mai 2015, la Coroieşti, un sat din judeţul Hunedoara. Atunci, aşa-zisul activist de mediu a trecut cu maşina peste Mihalache Bocea, un om de afaceri care intenţiona să construiască două microhidrocentrale pe Râul Alb. El a fost atunci târât pe capotă şi apoi a ajuns sub roţi, fiind grav rănit.

Bărbatul a trecut prin numeroase operaţii şi şedinţe de tratament, iar acum îşi duce viaţa într-un scaun cu rotile.

Judecătorii au desfiinţat sentinţa iniţială şi l-au condamnat pe Alin Andrioni la şase ani de închisoare cu executare.

În plus, instanţa a obligat partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigurarea SA la plata a 800.000 euro despăgubiri morale.

Mihalache Bocea a povestit, în luna mai a anului trecut, în direct la Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea, drama prin care a trecut după atacul de la Râul Alb.

„Mai visez noaptea că mă ridic din scaun, dar mă trezesc și realitatea e alta. (…) Sper că se trezesc autoritățile cu acești „salvatori”, pentru că nu sunt niște proiecte care dăunează. E vorba de energie verde și de o păstrăvărie. Și nu sunt pentru mine, nu mănâc eu 150 de tone de pește pe an – e pentru noi, pentru comunitate”, a explicat bărbatul.

sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare