Rămâi conectat

Ştirea zilei

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Publicat

în

O biciclistă din Alba a MURIT într-un accident, după ce a depăşit un TIR care mergea foarte încet. Cum a fost pedepsit şoferul

Tragedia a avut loc în municipiul Sebeş, Alba. Şoferul unui TIR (H.I.I.) nu păstrat o distanţă suficientă faţă de femeia care se deplasa pe bicicletă şi a acroşat-o cu autovehiculul. Anterior, aceasta a depăşit autotractorul pe partea stângă, în condiţiile în care, din cauza traficului, autovehiculul se deplasa foarte încet. Decesul victimei s-a produs pe loc.

Şoferul, un bărbat în vârstă de 45 de ani din comuna Roşia de Secaş, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Hotărârea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia pe data de 27 decembrie 2021. Şoferul a cerut achitarea, motivând că femeia a depăşit neregulamentar camionul care se deplasa cu viteză foarte mică şi a intrat brusc în faţa acestuia.

Electrica Furnizare Discount

”Apărările inculpatului pornesc, în esenţă, de la premisa că atâta timp cât acesta se deplasa în mod regulamentar, pe direcţia înainte, cu o viteză sub limita legală prevăzută pe acel segment de drum, fără a iniţia vreo manevră de depăşire sau de schimbare a direcţiei de mers, conduita sa în trafic a fost una conformă şi nu i se poate imputa vreo faptă de manieră penală. Dimpotrivă, susţine inculpatul, culpa exclusivă ar aparţine victimei, care a apărut în mod intempestiv în faţa sa, prin colţul din partea stângă, la o distanţă ce nu i-a dat posibilitatea să o observe şi să reacţioneze. De altfel, în opinia inculpatului, el nu avea nicio obligaţie de a încetini sau de a frâna, revenindu-i victimei obligaţia de a efectua depăşirea regulamentar”, se pecizează în hotărârea instanţei de apel.

Un martor al accidentului a susţinut că şoferul TIR-ului circula foarte încet şi nu cursiv, în sensul că mergea foarte încet, aproape să oprească, apoi accelera. În momentul în care biciclista a intrat în faţa camionului, acesta tocmai accelera şi nu a mai putut evita contactul. De altfel, şoferul nici nu a oprit la momentul respectiv şi a trecut efectiv peste victimă cu autovehiculul.

Femeia a depăşit regulamentar TIR-ul

”(..) În condiţiile normale de circulaţie şi conducere atentă şi preventivă, biciclista putea fi văzută de către conducătorul auto în timpul în care aceasta a efectuat manevra de depăşire. Având în vedere vitezele mici de deplasare a celor două, autotractor şi bicicleta, expertul consideră că în momentul în care biciclista efectua depăşirea, aceasta nu se afla în punctul mort de vizibilitate al conducătorului auto. Inculpatul avea posibilitatea să evite producerea accidentului dacă conducea cu atenţie şi nu avea alte preocupări decât condusul.

Este exclusă varianta conform căreia conducătorul auto nu putea sa vadă victima întrucât aceasta s-a deplasat în unghiurile moarte de vedere”, sunt câteva dintre concluziile expertizei tehnice realizată în cauză.

Potrivit documentului, ”este clar si fără nici un dubiu că în momentul premergător impactului, bicicleta nu a intrat brusc în faţa autotractorului, ci a virat uşor dreapta, în momentul impactului se afla în faţa autotractorului, în poziţii paralele cu axul drumului”.

Instanţa a preluat şi punctul de vedere exprimat de către expertul parte potrivit căruia depăşirea TIR-ului efectuată de victimă a fost corectă. Magistraţii nu au acordat daune morale, dar au constatat că o firmă de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente.

Şoferul a mai fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 60 de zile lucrătoare şi să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 de lei.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Hora Unirii cu torțe, la Abrud: Moții au sărbătorit 163 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească

Publicat

în

Hora Unirii cu torțe, la Abrud: Moții au sărbătorit 163 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească

Locuitorii orașului Abrud au sărbătorit cei 163 de ani de la Mica Unire într-un mod inedit: au ieșit în stradă și au încins o horă, cu torțele în mână, uitând de temperaturile scăzute care au pus stăpânire pe Țara Moților.

„24 ianuarie 1859 Nicolae Grigorescu către Alexandru Vlahuță…

…. ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus șaua pe cal și fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor, cântece, jocuri, chiote în toate părțile. Își ieseau oamenii în drum cu oala plină cu vin….. se îmbrățișau și încingeau hora în mijlocul drumului….. „

Electrica Furnizare Discount
Citește și: 163 de ani de la MICA UNIRE, la Alba Iulia: “Hora Unirii” interpretată cu căldură în voce și simțire patriotică de trei tinere talente din județul Alba

Așa și noi abrudenii, la 163 de ani de la Mica Unire, la ceas de seară, ne-am luat mână cu mână și am încins hora, bucurându-ne împreună de împlinirea idealului.”, a scris primarul orașului, Cristian Alexandru Albu, pe Facebook.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire – înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde a avut colegi pe câţiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în ţară şi a intrat în armată. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Prognoza METEO pe regiuni, pentru următoarele 2 săptămâni. Cum va fi VREMEA în perioada 24 ianuarie-6 februarie

Publicat

în

Prognoza METEO pe regiuni, pentru următoarele 2 săptămâni. Cum va fi VREMEA în perioada 24 ianuarie-6 februarie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru fiecare zonă a țării în perioada 24 ianuarie-6. Temperatura va crește uşor în majoritatea regiunilor, în jurul datei de 28 ianuarie, iar precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare sunt posibile aproape în fiecare zi, în următoarele două săptămâni.

În Banat, în primele două zile vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a maximelor termice ce se va situa în jurul valorii de -2 grade, iar a minimelor în jurul a -10 grade. În următoarele trei zile se va încălzi, astfel că, până în data de 28 ianuarie, maximele termice vor atinge în medie 5…6 grade, iar minimele -3…-1 grade. Apoi, din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză, media maximelor termice va avea variaţii între 3 şi 7 grade, iar a minimelor între -4 şi 0 grade.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 26 ianuarie – 4 februarie.

Electrica Furnizare Discount

Şi în Crişana valorile termice se vor menţine sub cele specifice perioadei, în 24 şi 25 ianuarie, când la nivelul întregii regiuni, media maximelor va fi de -3…-2 grade, iar a minimelor de -12…-10 grade. Între 26 şi 28 ianuarie se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge în medie 3…5 grade, în timp ce minimele vor fi de -3…-1 grad. Din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză media maximelor termice va avea variaţii între 2 şi 5 grade şi a minimelor între -6 şi -1 grad.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 26 ianuarie – 3 februarie.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, cu o medie a temperaturilor maxime de -5…-1 grad şi a minimelor de -16…-10 grade. Apoi, până în data de 28 ianuarie se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va creşte cu aproximativ 5 grade, iar a minimelor cu 6…7 grade. În zilele care vor urma, media maximelor termice va oscila între 0 şi 4 grade şi a minimelor între -9 şi -2 grade.

Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare aproape în fiecare zi.

În Maramureş, în primele două zile, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, cu o medie a maximelor termice în jurul a -5 grade şi a minimelor, în general, de -16…-14 grade. În următoarele trei zile se va încălzi, astfel că, până în data de 28 ianuarie, maximele termice vor atinge în medie 2…3 grade, iar minimele -3…-2 grade. Apoi, din 29 ianuarie şi până la finalul intervalului de prognoză, media maximelor termice va avea variaţii între -1 şi 3 grade, iar a minimelor între -6 şi -2 grade.

Din data de 25 ianuarie vor fi posibile precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi lapoviţă, aproape în fiecare zi.

Vremea va intra într-un proces de încălzire treptată în Moldova, de la o medie a maximelor termice, de -4 grade şi a minimelor de -10 grade, la începutul intervalului, până la 5…6 grade media maximelor şi -2 grade a minimelor, în jurul datei de 28 ianuarie. În zilele care vor urma, temperaturile maxime vor avea o medie care va avea variaţii între 2 şi 6 grade, iar temperaturile minime o medie, în general, de -5…-1 grad.

Temporar vor fi posibile precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, aproape în fiecare zi.

În Dobrogea, în primele două zile se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei, media maximelor va fi de -2 grade, iar a minimelor de -6…-5 grade. Până în jurul datei de 28 ianuarie se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge în medie 5…6 grade, iar minimele -1…0 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, valorile termice vor avea variaţii, între 3 şi 6 grade media maximelor şi între -3 şi o grade a minimelor.

Temporar vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, cu o probabilitate mai mare în intervalul 24-26 ianuarie, precum şi în primele zile ale lunii februarie.

Şi în Muntenia, valorile termice vor fi în creştere, de la o medie a maximelor de -1 grad şi o medie a minimelor de -9…-8 grade, la începutul intervalului, până la valori de 7…8 grade pentru media maximelor şi -3…-2 grade pentru cea a minimelor, în jurul datei de 28 ianuarie. În zilele care vor urma este posibilă, din nou, o uşoară scădere a temperaturilor, astfel că la finalul intervalului de prognoză media maximelor va fi de 4…6 grade, iar a minimelor de -6…-4 grade.

Până la finalul lunii ianuarie doar izolat vor fi precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie. În primele zile din februarie, va fi posibil ca aria acestora să se extindă.

În Oltenia, până în jurul datei de 28 ianuarie, vremea va fi într-un proces treptat de încălzire. De la o medie a maximelor termice de 0 grade şi a minimelor de -11…-10 grade, în prima zi, se va ajunge la maxime termice care în medie să atingă 7…8 grade şi minime care în medie să fie de -3…-2 grade. În zilele care vor urma nu vor mai fi variaţii semnificative, media maximelor se va situa între 4 şi 7 grade, iar a minimelor între -5 şi -2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie va creşte după data de 28 februarie.

La munte, în tot intervalul de prognoză valorile de temperatură se vor menţine negative. Media maximelor termice va avea variaţii între -11 şi -3 grade, iar a minimelor între -18 şi -8 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în primele patru zile. Temporar va ninge în fiecare zi.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Atac armat într-o universitate din Germania: Atacatorul s-a SINUCIS după ce a rănit mai multe persoane

Publicat

în

Atac armat într-o universitate din Germania: Atacatorul s-a SINUCIS după ce a rănit mai multe persoane

Mai multe persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, în urma unui atac armat produs luni la o universitate din landul german Baden-Württemberg, anunţă autorităţile, precizând că agresorul s-a sinucis.

Atacul armat a avut loc în campusul facultății, în amfiteatrul unei sali de curs a Universităţii Heidelberg. Conform agenţiei DPA, anchetatorii au stabilit că nu este vorba de un act terorist.

„Un individ care a acţionat singur, înarmat cu o puşcă, a rănit mai multe persoane. Atacatorul s-a sinucis”, a comunicat Poliţia din oraşul Mannheim, conform publicaţiei Bild.

Electrica Furnizare Discount

La locul atacului au intervenit numeroase echipaje de poliţie şi ambulanţe.

Potrivit postului public Südwestrundfunk (SWR), universitatea le-a cerut într-un e-mail studenţilor să nu se ducă, pentru moment, în campusul din cartierul Neuenheimer Feld. Cu toate acestea, nu ar mai exista ”nicio ameninţare iminentă”, potrivit SWR.

În acest centru universitar situat pe malul de nord a fluviului Neckar, se află facultăţi de Ştiinţe Naturale, departamente ale Centrului Spitalicesc Universitar şi o grădină botanică.

Legislaţia germană cu privire la deţinerea armelor de foc a fost consolidată în urma a două atacuri – comise în şcoli, în oraşul Erfurt (est), în aprilie 2002, şi în oraşul Winnenden (sud-vest), în martie 2009.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare