Număr crescut de pacienţi în secţia de cardiologie din Alba Iulia
Prin secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba trec lunar, în medie, 150 de pacienţi, din judeţul Alba sau din judeţele învecinate. Potrivit medicilor, în perioada de iarnă-primăvară, această secţie se află printre cele mai solicitate din spital.
Principalele cauze care duc la afecţiunile cardiace sunt fumatul şi alimentaţia necorespunzătoare. Temperaturile scăzute din timpul iernii, îmbolnăvirile de sezon precum şi trecerea de la un anotimp la altul fac ca multe persoane care au probleme cardiace să apeleze la medicul specialist.
Secţia de cardiologie din Spitalul Judeţean Alba are două compartimente, primul dintre acestea, este Unitate de Supraveghere și Tratament Acut al Cardiacului Critic, (USTACC) și are 10 paturi unde sunt internaţi pacienţii care vin în stare gravă şi care au nevoie de îngrijire specială pentru a le fi salvată viaţa.
Cea de-a doua secţiune are 40 de paturi şi deserveşte atât pacienţii care au ajuns la spital în stare critică şi au fost stabilizaţi cât şi pacienţii cu diagnostic de boală cronică.
„Deservim pacienţii din judeţul Alba dar şi din zonele învecinate. În perioada de iarnă şi la începutul primăverii numărul pacienţilor este mai mare decât media de spitalizare. Se poate observa în ultima perioadă şi o incidenţă mai mare a bolilor cardiace în rândul tinerilor. Am înregistrat şi cazuri de infarct la tineri cu vârsta de 25 de ani. Principalele cauze ale afecţiunilor cardiace sunt fumatul şi alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în fructe şi legume”, a spus medicul cardiolog Marcela Rău, șeful secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Alba.
Obezitatea un pericol real pentru persoanele cu afecţiuni cardiace
Greutatea ideală trebuie calculată în funcţie de vârstă şi înălţine, dar o persoană care depăşeste cu mai mult de 10 kilograme înălţimea, este considerată obeză. De exemplu o persoană cu înălţimea de 1,75 metri nu trebuie să depăşească 85 de kilograme pentru a se păstra în limite normale.
„ De o alimentaţie bogată în grăsimi aveau nevoie generaţiile anterioare care munceau mai ales fizic. Nivelul de trai a crescut dar nu am ajustat şi obiceiurile alimentare la noile necesităţi. Este important să ne ţinem sub control greutatea pentru a evita afecţiunile cardiovasculare. Persoanele care au o greutate mai mare decât cea recomandată trebuie să aleagă o dietă care să-i ajute să slăbească şi să facă mişcare pentru a avea rezultate”, a spus medicul cardiolog Marcela Rău.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT rutier pe DN 7: Un autotren a ieșit în afara drumului, în zona Tărtăria Un accident rutier a avut loc joi noaptea, în jurul orei 23.00, pe DN7. Un autotren s-a răsturnat în zona Tărtăria. Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe […]
FOTO | Cugirenii care au aruncat gunoiul în locuri nepermise, sancționați de polițiștii locali: Amenzi de aproape 10.000 lei și 7 avertismente
Cugirenii care au aruncat gunoiul în locuri nepermise, sancționați de polițiștii locali: Amenzi de aproape 10.000 lei și 7 avertismente În luna noiembrie 2025, polițiștii locali din cadrul Compartimentelor ordine şi linişte publică; circulaţia pe drumurile publice / Disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecţia mediului; control activitate comercială au desfășurat ample acțiuni de verificare […]
Patru angajați din Alba Iulia, păcăliți să depună peste 18.000 lei prin intermediul terminalelor de plată folosite pentru încasări. Recomandări pentru a nu fi înșelați de necunoscuți
Patru angajați din Alba Iulia, păcăliți să depună peste 18.000 lei prin intermediul terminalelor de plată folosite pentru încasări. Recomandări pentru a nu fi înșelați de necunoscuți Patru angajați din Alba Iulia au fost păcăliți să depună peste 18.000 lei prin intermediul terminalelor de plată folosite pentru încasări. Patru angajați ai unor societăți comerciale din […]
