Număr crescut de pacienţi în secţia de cardiologie din Alba Iulia
Prin secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba trec lunar, în medie, 150 de pacienţi, din judeţul Alba sau din judeţele învecinate. Potrivit medicilor, în perioada de iarnă-primăvară, această secţie se află printre cele mai solicitate din spital.
Principalele cauze care duc la afecţiunile cardiace sunt fumatul şi alimentaţia necorespunzătoare. Temperaturile scăzute din timpul iernii, îmbolnăvirile de sezon precum şi trecerea de la un anotimp la altul fac ca multe persoane care au probleme cardiace să apeleze la medicul specialist.
Secţia de cardiologie din Spitalul Judeţean Alba are două compartimente, primul dintre acestea, este Unitate de Supraveghere și Tratament Acut al Cardiacului Critic, (USTACC) și are 10 paturi unde sunt internaţi pacienţii care vin în stare gravă şi care au nevoie de îngrijire specială pentru a le fi salvată viaţa.
Cea de-a doua secţiune are 40 de paturi şi deserveşte atât pacienţii care au ajuns la spital în stare critică şi au fost stabilizaţi cât şi pacienţii cu diagnostic de boală cronică.
„Deservim pacienţii din judeţul Alba dar şi din zonele învecinate. În perioada de iarnă şi la începutul primăverii numărul pacienţilor este mai mare decât media de spitalizare. Se poate observa în ultima perioadă şi o incidenţă mai mare a bolilor cardiace în rândul tinerilor. Am înregistrat şi cazuri de infarct la tineri cu vârsta de 25 de ani. Principalele cauze ale afecţiunilor cardiace sunt fumatul şi alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în fructe şi legume”, a spus medicul cardiolog Marcela Rău, șeful secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Alba.
Obezitatea un pericol real pentru persoanele cu afecţiuni cardiace
Greutatea ideală trebuie calculată în funcţie de vârstă şi înălţine, dar o persoană care depăşeste cu mai mult de 10 kilograme înălţimea, este considerată obeză. De exemplu o persoană cu înălţimea de 1,75 metri nu trebuie să depăşească 85 de kilograme pentru a se păstra în limite normale.
„ De o alimentaţie bogată în grăsimi aveau nevoie generaţiile anterioare care munceau mai ales fizic. Nivelul de trai a crescut dar nu am ajustat şi obiceiurile alimentare la noile necesităţi. Este important să ne ţinem sub control greutatea pentru a evita afecţiunile cardiovasculare. Persoanele care au o greutate mai mare decât cea recomandată trebuie să aleagă o dietă care să-i ajute să slăbească şi să facă mişcare pentru a avea rezultate”, a spus medicul cardiolog Marcela Rău.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
20 decembrie 2025 | Polițiștii rutieri din Alba acționează cu sistemul radar e-SIGUR: Conduceți responsabil și respectați normele rutiere în timpul deplasărilor!
20 decembrie 2025 | Polițiștii rutieri din Alba acționează cu sistemul radar e-SIGUR: Conduceți responsabil și respectați normele rutiere în timpul deplasărilor! Polițiștii rutieri vor acționa mâine, 20 decembrie 2025, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din […]
19 decembrie 2025 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate
19 decembrie 2025 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate ANM a emis vineri seara o atenționare meteo cod galben de ceață, valabilă în mai multe localități din Alba în intervalul 21.00-24.00. Se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub […]
VIDEO | Uriașul din Apuseni: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba înainte de Crăciun
Uriașul din Apuseni: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba înainte de Crăciun Tradiția sărbătorilor de iarnă din România include mai multe obiceiuri specifice, iar unul dintre cele mai cunoscute este tăierea porcului. În multe gospodării, sacrificarea animalului are loc în perioada Crăciunului, pentru a asigura preparate tradiționale precum cârnați și […]