Noul pachet de bază prevede doar o consultaţie preventivă la trei ani, care va fi făcută la medicul de familie şi introduce consultaţiile multidisciplinare de specialitate în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni complexe.
Forma finală a pachetului de bază şi a celui minimal a fost lansată în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu subliniind, într-o conferinţă de presă, că proiectul prevede „în mod deosebit” trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pachetul de bază avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.
„Avem acest acord scris şi, din acest moment, noi putem să declanşăm toate procedurile legale de adoptare. Varianta finală este o variantă care cuprinde elementele fundamentale, urmând ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical să fie în norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor două pachete”, a spus ministrul.
Astfel, noul pachet de bază, destinat pacienţilor asiguraţi, cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie – numărul şi tipul consultanţilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.
Sursa: Mediafax.ro
1 comentariu
Comentariul nu este referitor la articolul respectiv, dar sper să ajungă la persoanele abilitate cât mai repede. Am înţeles că în yilele urmatoare va veni o comisie la Spitalul Mun. Radauţi jud. Suceava, în legatura cu cayurile de la maternitate. Aş vrea să relatey unele aspecte care se petrec la spitalul respectiv.
De ce numai asistentele şi infirmierele sunt invinovăţite de neregulile constate, oare d+na director de îngrijiri nu are nici o vină s+au era prea ocupată cu vânyarea de eşarfe sau decoraţiuni de Craciun la angajatele spitalului, că de… cine nu face şoping la ea este controlat şi verificat. De ce d+na director de îngrijiri taie de pe bonier materiale sanitare, deyinfectante, mănuşi şi materiale de curăţenie. Oare d+na director de îngrijiri şi directorul medical ştiu că în Compartimentul Diabet se fac pansamente în condiţii improprii şi au fost iyolaţi germeni care pot da infecţii noyocomiale, pe alte secţii nu se respectă protocoalele iar la Spitalul Vechi în o anumită secţie pacienţii sunt consultaţi şi trataţi alături de câini. Dr Tonceanu şi fiica sa nu ştiau că maternitatea nu funcţionează în
conditii nomale sau se bazau pe sprijinul dir. medical care este cuscrul respectiv socrul şi făceau internari pe bandă rulantă şi externări la 2-3 zile de la nastere tinănd cont numai de interesele materiale. D-na dir. de îngrijiri se bazează pe sprijin de la judeţ şi de la DSP ignorând regulile. Echipa de la conducere nu are nici o vină, fiind constituită pe sprijin politic nu pe competenţe profesionale. ma bazez pe dumneavoastră că se va face o anchetă corectă şi nu numai la secţia respectivă ci pe întreg spitalul, plus Spitalul Vechi şi numai la personalul mediu ci şi la nivel de conducere.
VĂ MULŢUMESC!
Comentariile sunt oprite