Rămâi conectat

Actualitate

Noul Cod Rutier a intrat in vigoare. Vezi principalele noutăți!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul Cod Rutier a intrat începând de astăzi, 19 ianuarie, in vigoare. Principalele modificări se referă la controlul medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede, modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi și sancționarea bicicliștilor dacă încalcă regulile de circulaţie.

Schimbarea permisului de conducere va putea fi făcută numai după efectuarea vizitei medicale. Până acum, dacă șoferul solicita schimbarea permisului înainte de data de expirare a acestuia, nu se impunea efectuarea examinării medicale. Noile permise auto vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, respectiv cinci ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.

Potrivit noului Cod Rutier, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În categoria contravențiilor sancționate cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă) este inclusă acum și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.

Permis obligatoriu pentru motoscutere – S-a introdus permisul AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. Acesta va fi valabil zece ani, iar pentru obținerea lui solicitanții trebuie să dea examen.

Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere: 16 ani împliniţi – pentru categoriile AM, A1 şi B1; 18 ani împliniţi – pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani – pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW; 24 de ani – pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea