Noul Cod Rutier a intrat începând de astăzi, 19 ianuarie, in vigoare. Principalele modificări se referă la controlul medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede, modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi și sancționarea bicicliștilor dacă încalcă regulile de circulaţie.
Schimbarea permisului de conducere va putea fi făcută numai după efectuarea vizitei medicale. Până acum, dacă șoferul solicita schimbarea permisului înainte de data de expirare a acestuia, nu se impunea efectuarea examinării medicale. Noile permise auto vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, respectiv cinci ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.
Potrivit noului Cod Rutier, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În categoria contravențiilor sancționate cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă) este inclusă acum și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.
Permis obligatoriu pentru motoscutere – S-a introdus permisul AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. Acesta va fi valabil zece ani, iar pentru obținerea lui solicitanții trebuie să dea examen.
Vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere: 16 ani împliniţi – pentru categoriile AM, A1 şi B1; 18 ani împliniţi – pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani – pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW; 24 de ani – pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.
foto arhivă
3 Comentarii
De ce nu se mai dau categoriile C,CE la 18 ani si se dau la 21 si asa nu te angajeaza nimeni la 18 19 ani pe tir sau basculanta deoarece trebuie sa ai minim 2-3 ani de experienta asta e o prostie cu noul cod rutier tot mai bine il lasau pe cel vechi.O sa trebuiasca in 1-2 ani si carnet de biciclete
Pe cand se face o razie serioasa pt masinile cu nr. de franta, spania, bulgaria care circula pe soselele patriei avand asigurari si nr depasite de multa vreme ??? Sunt foarte multe si nu sunt oprite pt a li se verifica ITP sau asigurarea ?? Cine stie in ce tara in afara de marea britanie se mai inmatriculeaza masini cu volan po dreapta in afara romaniei ??? Si asta e una dintre cele mai mari prostii acceptate de romania !!!!
baga toate legile astea prostesti in loc sa mareasca {pensiile,alocatiile,salariile}si sa micsoreze preturile la magazine si motorina benzina
sa le ieftineasca si toate taxele ……….O sa ajungem sa platim dublu de cat am dat pe masina taxele ………
Comentariile sunt oprite