Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noua lege a pensiilor 2024: Schimbări majore în sistemul de pensii, pensionarea anticipată va fi penalizată din septembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noua lege a pensiilor 2024: Schimbări majore în sistemul de pensii, pensionarea anticipată va fi penalizată din septembrie

Legea Pensiilor 2024 introduce modificări semnificative în sistemul de pensionare, având un impact direct asupra românilor care intenționează să se retragă anticipat.

Până la sfârșitul lunii august, cei interesați pot beneficia încă de posibilitatea pensionării anticipate, însă începând cu 1 septembrie, regulile se schimbă și pensionarea înainte de vreme va fi sancționată.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Noile reglementări aduse de Legea Pensiilor 2024 implică penalizarea celor care doresc să se retragă din activitate înainte de vârsta standard. Această schimbare afectează direct nivelul lunar al pensiei pentru cei care aleg să se pensioneze anticipat, chiar dacă au un stagiu complet de cotizare. Aceste penalități vor fi aplicate până când pensionarul anticipat atinge vârsta standard de 65 de ani.

Citește și: Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate

Practic, opțiunea de a ieși la pensie fără a suferi penalizări devine indisponibilă după luna august a anului 2024. Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial, va intra în vigoare din septembrie 2024, înlocuind astfel prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor. Exemplu de calcul a pensiei

Printre noile reguli impuse de Legea Pensiilor se numără și eliminarea posibilității de pensionare anticipată fără penalități. Astfel, pensionarea înainte de termen va fi posibilă cu cel mult cinci ani înainte de vârsta legală, cu condiția ca solicitantul să aibă un stagiu complet de cotizare. Totuși, chiar și în acest caz, pensionarul va primi o sumă mai mică lunar în decursul celor cinci ani.

Este important de menționat că regula celor cinci ani se aplica și în prezent pentru pensionarea anticipată fără penalități. Cei care îndeplinesc această cerință și au un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet beneficiază de drepturile complete la pensie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea