Rămâi conectat

Actualitate

Nou maxim istoric pentru valoarea Euro. Economist: „Pe plan intern o să simţim această creştere de curs al EURO”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valoarea raportată astăzi referitor la Euro este de 4,8831, fiind cea de-a treia zi de creștere a valorii Euro, după ce în data de 3 martie a depășit maximul istoric precendent, înregistrat în luna decembrie a anului 2020, arată DCNEWS.ro.

”Creşterea cursului va crea o creştere de preţuri”

„Pe plan intern o să simţim această creştere de curs al EURO. Aici este o problemă dată de creşterea destul de accelerată a inflaţiei pe ultima lună, lucrurile nu au cum să nu se vadă şi în curs. Pe de altă parte, ritmul în care statul face investiţii înseamnă importuri, pentru că investiţiile au în spatele lor bunuri intermediare care se importă.

O să tot avem o presiune pe curs în acest an. Nu va fi foarte mare, pentru că există EURO în piaţă. Aceşti EURO vin din extern pentru a fi transformaţi în lei în vederea cumpărării titlurilor de stat, la care noi avem dobândă pozitivă, dar oricum această creştere se va resimţi în facturile românilor. Pe cale de consecinţă, este un factor care influenţează inflaţia. Creşterea cursului va crea o creştere de preţuri”, a spus Adrian Câciu pentru DC NEWS.

Motivele creşterii EURO, de la importuri la pandemie

„Sunt mai multe lucruri de discutat când EURO creşte constant. BNR a acţionat oricum pentru menţinerea cursului stabil, pentru că avem deficite mari şi era periculos să o ia cursul razna. Unul din elementele care au dus la creştere poate fi că BNR a lăsat un pic piaţa să se regleze. Faptul că mutăm banii pe investiţii publice, şi 60 la sută se bazează pe bunuri de import, nu e tocmai ok. Trebuie să ne gândim la efectul acestor importuri. Importurile se plătesc şi, pentru a le plăti, trebuie să cumperi euro. Dar mă aştept totuşi la o stabilitate, nu la o explozie a cursului leu-euro. Nu cred că va ajunge la cinci lei. Oricum, lunile februarie-martie sunt luni de creştere a parităţii EURO faţă de LEU. Sunt importuri de plătit din spate, sunt elemente şi de ciclicitate, aşa e mereu în primele luni ale anului.

Revenirea românilor din diaspora din cauza pandemiei afectează, normal. Chiar şi cei care au rămas în străinătate au suferit modificări la venituri şi nu mai trimit aceiaşi bani. Mă aştept ca în acest an să avem o scădere de 1 miliard de euro la banii pe care îi trimit cei din Diaspora. Contează mult aceşti bani în piaţă”, a mai spus economistul.

Aurul, o nouă scădere. Impact global?

AURUL continuă să scadă. Astăzi a ajuns la 223,0612, după o scădere cu 0,1437 lei.

„Pe piaţa mondială, nu m-aş îngrjora foarte tare. Aurul s-a dus foarte sus în ultimul an, probabil că elementele de redresare ale economiei i-au făcut pe unii investitori să vândă din rezervele de aur avute pentru a căpăta lichidităţi şi pentru a investi în alte zone. Nu suntem într-o zonă de îngrijorare, scăderea nu e foarte mare. Totuşi, e posibil să mai continue, dar într-un ritm rezonabil, această scădere”, a concluzionat Adrian Câciu.

Sursa: DCNEWS.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea