Rămâi conectat

Curier Județean

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, finalizate de Ministerul Muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministerul Muncii a finalizat proiectul de HG prin care sunt aprobate normele de aplicare a noii legi a pensiilor, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. De la această dată, sistemul public de pensii este reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, act normativ care abrogă prevederile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 cuprinde reglementări referitoare la metodologia de stabilire şi calcul a pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate şi anticipate parţiale, pensiei de invaliditate şi pensiei de urmaş. De asemenea, sunt detaliate perioadele care constituie stagiu de cotizare conform legislaţiei de asigurări sociale şi pensii în vigoare anterior Legii 263/2010, precum şi cele care constituie stagiu de cotizare în specialitate pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Normele reglementează şi modalitatea de reducere a vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă, precum şi pentru acele categorii socio-profesionale pentru care legea prevede vârste/stagii diferite de pensionare (mineri, zona I şi II de radiaţie, artişti, persoane cu handicap, nevăzători etc.). Sunt reglementate condiţiile care trebuie îndeplinite referitor la programul de lucru, pentru ca o activitate să fie încadrată în condiţii speciale, precum şi actele doveditoare pe care urmează să le întocmească angajatorul. Totodată, normele cuprind atribuţiile caselor teritoriale de pensii referitoare la modul de verificare a documentelor pe care angajatorii prevăzuţi în anexele 2 şi 3 din Legea 263/2010 au obligativitatea să le întocmească. În norme sunt precizate condiţiile în care pensiile anticipate şi pensiile anticipate parţiale devin pensii pentru limită de vârstă, precum şi modalităţile de stabilire a procentului de diminuare a cuantumului pensiei anticipate parţiale.
Sunt precizate modalităţile în care persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără ca pensia anticipată parţială să fie penalizată, precum şi documentele justificative a încadrării în situaţiile respective. De asemenea, sunt prevăzute modalităţile de acordare a pensiei de invaliditate şi documentele necesare pentru această categorie de pensii. Sunt detaliate situaţiile în care, conform legii, pensia de invaliditate se acordă fără a fi necesară îndeplinirea condiţiei de stagiu de cotizare. Este detaliată modalitatea de determinare a stagiului potenţial pentru anumite categorii de persoane cu statut special (handicap, nevăzători) în vederea deschiderii dreptului la pensia de invaliditate. Normele cuprind precizări cu privire la stagiul de cotizare necesar în vederea deschiderii dreptului la pensie, pentru persoanele care au desfăşurat activitate în grupele I – II de muncă, respectiv în condiţii de muncă deosebite sau speciale. De asemenea, proiectul reglementează modalitatea de determinare a punctajul mediu anual în situaţia persoanelor care contribuie la fondurile de pensii administrate privat, conform prevederilor Legii 411/2004, republicată, privind fondurile de pensii administrate privat. Se reglementează şi modalitatea de majorare a punctajului mediu anual pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare. De asemenea, proiectul de act normativ stabileşte modelul de adeverinţe pentru dovedirea perioadelor care constituie stagiu de cotizare anterior intrării în vigoare a Legii 263/2010. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

BONTEA Alexandru

Publicat

în

5 octombrie| Semnarea Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Sala Unirii din Municipiul Alba Iulia

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a aprobat Acordul de Parteneriat dintre Uniunea Europeană și România, în baza căruia țara noastră va beneficia, în perioada 2021-2027, de resurse financiare pentru dezvoltare durabilă, alocate de la nivel european și național, în valoare totală de peste 45 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31,5 miliarde euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

Practic, prin acest document se garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor.

Importanța acestui document pentru dezvoltarea durabilă a României este covârșitoare. În acest context, beneficiind de Înaltul Patronaj al domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Primul-Ministru al României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabil de implementarea politicii europene de coeziune în țara noastră, va organiza

Festivitatea de semnare oficială a Acordului de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027 – eveniment programat a se desfășura în Sala Unirii din Alba Iulia, în data de 5 octombrie 2022, începând cu ora 15.45.

Documentul oficial va fi semnat de doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența premierului român și a altor invitați din țară și de peste hotare.

În organizarea acestui eveniment a fost cooptată și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, având în vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.

Având în vedere importanța evenimentului de semnare a Acordului de Parteneriat pentru viitoarea perioadă de gestionare a fondurilor europene și impactul pe care organizația media pe care o reprezentanți îl are la nivel național, regional și local, avem plăcerea să vă invităm să participați la Festivitatea de semnare a Acordului de parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, care va avea loc la Sala Unirii din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (strada Muzeului, nr. 2), precum și la vizita la proiecte europene din perimetrul interior al Cetății Alba Carolina, care se va desfășura în intervalul orar 17.30-18.30.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști pentru violență în familie, după ce și-a agresat soția. S-a ales cu ordin de protecție

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, REȚINUT de polițiști pentru violență în familie, după ce și-a agresat soția. S-a ales cu ordin de protecție

La data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 20,00, o femeie din Alba Iulia a sesizat, prin 112, faptul că a fost agresată de soț.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii și al consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 49 de ani, și-ar fi agresat soția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Totodată, polițiștii au emis, pe numele său, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de soția sa.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 52 de ani, din Meteș, reținut pentru furt: Ar fi sustras 2.700 de lei de la un bărbat cu care a băut și a jucat la „păcănele”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Bărbat de 52 de ani, din Meteș, reținut pentru furt: Ar fi sustras 2.700 de lei de la un bărbat cu care a băut și a jucat la „păcănele”

La data de 1 octombrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut un bărbat de 52 de ani, din comuna Meteș, județul Alba, care este bănuit de săvârșirea unei infracțiuni de furt, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată, prin 112, în dimineața aceleiași zile.

În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în dimineața zilei de 1 octombrie 2022, în timp ce se afla în apropierea unei săli de jocuri de noroc din Alba Iulia, împreună cu un bărbat de 42 de ani, din comuna Ighiu, cu care, anterior, ar fi consumat băuturi alcoolice și ar fi jucat la jocurile de noroc, profitând de neatenția acestuia i-ar fi sustras suma de 2.700 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul zilei de azi, 2 octombrie, bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea