Rămâi conectat

Curier Județean

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, finalizate de Ministerul Muncii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministerul Muncii a finalizat proiectul de HG prin care sunt aprobate normele de aplicare a noii legi a pensiilor, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. De la această dată, sistemul public de pensii este reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, act normativ care abrogă prevederile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 cuprinde reglementări referitoare la metodologia de stabilire şi calcul a pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate şi anticipate parţiale, pensiei de invaliditate şi pensiei de urmaş. De asemenea, sunt detaliate perioadele care constituie stagiu de cotizare conform legislaţiei de asigurări sociale şi pensii în vigoare anterior Legii 263/2010, precum şi cele care constituie stagiu de cotizare în specialitate pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Normele reglementează şi modalitatea de reducere a vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă, precum şi pentru acele categorii socio-profesionale pentru care legea prevede vârste/stagii diferite de pensionare (mineri, zona I şi II de radiaţie, artişti, persoane cu handicap, nevăzători etc.). Sunt reglementate condiţiile care trebuie îndeplinite referitor la programul de lucru, pentru ca o activitate să fie încadrată în condiţii speciale, precum şi actele doveditoare pe care urmează să le întocmească angajatorul. Totodată, normele cuprind atribuţiile caselor teritoriale de pensii referitoare la modul de verificare a documentelor pe care angajatorii prevăzuţi în anexele 2 şi 3 din Legea 263/2010 au obligativitatea să le întocmească. În norme sunt precizate condiţiile în care pensiile anticipate şi pensiile anticipate parţiale devin pensii pentru limită de vârstă, precum şi modalităţile de stabilire a procentului de diminuare a cuantumului pensiei anticipate parţiale.
Sunt precizate modalităţile în care persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără ca pensia anticipată parţială să fie penalizată, precum şi documentele justificative a încadrării în situaţiile respective. De asemenea, sunt prevăzute modalităţile de acordare a pensiei de invaliditate şi documentele necesare pentru această categorie de pensii. Sunt detaliate situaţiile în care, conform legii, pensia de invaliditate se acordă fără a fi necesară îndeplinirea condiţiei de stagiu de cotizare. Este detaliată modalitatea de determinare a stagiului potenţial pentru anumite categorii de persoane cu statut special (handicap, nevăzători) în vederea deschiderii dreptului la pensia de invaliditate. Normele cuprind precizări cu privire la stagiul de cotizare necesar în vederea deschiderii dreptului la pensie, pentru persoanele care au desfăşurat activitate în grupele I – II de muncă, respectiv în condiţii de muncă deosebite sau speciale. De asemenea, proiectul reglementează modalitatea de determinare a punctajul mediu anual în situaţia persoanelor care contribuie la fondurile de pensii administrate privat, conform prevederilor Legii 411/2004, republicată, privind fondurile de pensii administrate privat. Se reglementează şi modalitatea de majorare a punctajului mediu anual pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare. De asemenea, proiectul de act normativ stabileşte modelul de adeverinţe pentru dovedirea perioadelor care constituie stagiu de cotizare anterior intrării în vigoare a Legii 263/2010. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare