Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Noi reguli privind organizarea Rezidenţiatului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Veşti noi şi bune pentru cei care vor da examenul de rezidenţiat începând cu acest an, măsurile noi fiind în avantajul medicilor tineri. Guvernul a adoptat Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Noul act introduce trei prevederi importante în ceea ce priveşte organizarea concursului de rezidenţiat, şi dă posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregătit. Din acest an, examenul de rezidenţiat va fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare, pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi  universităţile de medicină şi farmacie. Centrele universitare sunt responsabile în formarea medicală de specialitate. Cei de la Ministerul Sănătăţii susţin că măsura este în beneficiul tinerilor absolvenţi de medicină şi va duce  la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării. De asemenea conform aceluiaşi act normativ, tinerii medicii vor avea şansa de a se  angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat. Conform măsurilor adoptate,  absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate şi vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, în funcţia de medic. Activităţile medicului cu competenţe limitate se vor stabili de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Colegiul Medicilor din România şi se vor aproba prin ordin al ministrului Sănătăţii.
În ceea ce îi priveşte pe rezidenţi, conform noilor prevederi, începând cu anul III de pregătire în specialitate, aceştia vor fi incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. Activitatea acestora se va desfăşura pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă. În prezent există la nivel de ţară un număr de 4549 de rezidenţi de anul III care, începând de luna viitoare, pot începe să practice în linia de gardă. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu. În această situaţie există 3.869 de tineri medici ale căror cunoştinţe dobândite vor putea fi utilizate în liniile de gardă în beneficiul pacienţilor. Cei aproximativ 8000 de tineri medici rezidenţi vor fi retribuiţi de unităţile sanitare unde efectuează serviciile de gardă.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că noile măsuri vin atât în avantajul medicilor tineri care, prin practică, vor putea să dobândească experienţă mai multă, dar şi în cel al autorităţilor deoarece este nevoie de cadre medicale calificate pentru a asigura asitenţa medicală continuă în spitalele din toată ţara. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea