Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Noi perspective pentru turismul local. Judeţul Alba are patru rute cultural-turistice recunoscute de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 02.09.2020, Serviciul de Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a recunoscut rutele Via Auraea, Transcultural Apuseni, Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 și Drumul Icoanei drept rute cultural-turistice dezvoltate pe plan regional. Documentaţia privind recunoaşterea rutei a fost întocmită şi depusă de Consiliul județean Alba prin Serviciul Investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură.

Concepute ca instrumente de promovare şi dezvoltare a produsului turistic local, regional şi naţional, aceste rute au drept scop punerea în valoare, din această perspectivă, a obiectivelor culturale şi istorice ale judeţului Alba şi evidenţierea acestui bogat patrimoniu.

Ruta nr. 1 – DRUMUL ICOANEI (Alba Iulia – Teiuș – Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii)

Evenimente majore în istoria ţării noastre, şi anume Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, zi devenită Ziua Națională a României, apoi Încoronarea de la Alba Iulia a Regilor Ferdinand și Maria ca Regi ai României Mari la 15 octombrie 1922 consfințind Unirea, sunt argumente importante pentru crearea acestei rute cultural-turistice ce evidenţiază, dincolo de latura istorică, rolul credinței în viața românilor din Transilvania.

Drumul Icoanei presupune vizitarea unora dintre cele mai importante și cunoscute edificii religioase din judeţul Alba și anume Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Mănăstirea Râmeț, dar şi a unora mai puțin mediatizate, însă deloc mai prejos ca rol în istoria acestor locuri, a unei expoziții etnografice excelent amenajată și a unui muzeu unicat dedicat icoanei și cărții – Museikon.

Ruta nr. 2 – TRANSCULTURAL APUSENI

Moto-ul Uniunii Europene din anul 2000 – „Uniţi prin diversitate” reprezintă esenţa conviețuirii multietnice și a dezvoltării multiculturale de-a lungul veacurilor în Transilvania, iar judeţul Alba este, în acest sens, o zonă etalon. Localizată în partea de nord-vest a judeţului Alba, urmând traseul a două drumuri judeţene: DJ107M şi DJ107I, Ruta Transcultural Apuseni este deosebit de ofertantă din punct de vedere cultural şi turistic, al patrimoniului material şi imaterial, ce oferă oportunităţi extraordinare de dezvoltare a turismului cultural.

Ruta nr. 3 – Ruta UNITĂȚII NAȚIONALE 1848-1918-1922

Momentele istorice 1848, 1918 si 1922 sunt, dincolo de individualitatea lor, părţi ale unui proces bine închegat în conţinut, cel al emancipării politice şi sociale a românilor din Transilvania. Ruta UNITĂŢII NAŢIONALE 1848 – 1918 – 1922  (Blaj – Sântimbru – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Câmpeni – Avram Iancu) conţine o serie de obiective de prim rang relevante pentru aceste momente.

Ruta străbate circa 150 km din judeţul Alba și include obiective istorice şi legendare care au legătură cu evenimentele istorice marcante atât pentru România, cât şi pentru judeţul Alba, dar şi atracţii turistice care completează traseul spiritual şi oferă turiştilor o experienţă diversificată.

Ruta nr. 4 – VIA AURAEA

Zăcămintele de aur de pe teritoriul actual al României sunt multiple, dar fără îndoială cea mai faimoasă zonă producătoare de aur a vechiului spațiu al fostei provincii romane Dacia a reprezentat-o Poligonul de Aur sau cadrilaterul aurifer al Munților Metaliferi, delimitat în județul Alba de zona de la Zlatna și Roșia Montană cu zonele adiacente Almașul Mare, Bucium și Baia de Arieș, zone foarte bogate în metal prețios. Privind însă aurul nu doar ca pe un element chimic, ci mai degrabă ca pe izvorul unei ample dezvoltări urbanistice, sociale şi economice, dar şi militare, această rută este un traseu complex ce are ca puncte de interes atât zona de exploatare, cât şi zona de transport şi administrare din vremea Daciei Romane.

Potrivit cerinţelor sistemului de recunoaştere, pe traseul fiecărei rute se găsesc multiple unităţi de cazare şi alimentaţie care îndeplinesc cele mai riguroase standarde, dar şi variate posibilităţi de agrement cum ar fi parcuri de aventură, complexuri acvatice, ştranduri şi alte atracţii.

Programul european privind rutele culturale a fost creat în 1987, având ca scop evidenţierea existenţei unui patrimoniu comun, MEEMA fiind membru al Acordului Parţial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea