Rămâi conectat

Actualitate

Noi interdicții pentru fumători: Ce prevede un proiect depus la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi interdicții pentru fumători: Ce prevede un proiect depus la Senat

Fumatul ar putea fi interzis nu numai în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, în gări şi autogări, ci și în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri, potrivit unui proiect legislativ depus la Senat.

Totodată, fumatul nu va fi permis în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri, şi nici în interiorul autovehiculelor în prezenţa persoanelor cu vârste mai mici de 18 ani. Excepție de la aceste prevederi fac doar celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Mai mult, parlamentarii au introdus în proiectul de act normativ și sancțiuni cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei pentru aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun.

”Aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun reprezintă un semnificativ factor de poluare. Implementarea noilor sancţiuni ar putea avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea acestui tip de poluare”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

Potrivit parlamentarilor, motivul principal pentru propunerea modificării legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.

”Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei. În prezent, în România, consumul de tutun este larg răspândit printre adulţi. Conform datelor Eurobarometrului din 2020, peste 26% dintre români se identifică drept fumători. Deşi legislaţia curentă interzice fumatul în anumite spaţii publice, există locuri în care copiii şi adulţii nefumători pot fi expuşi la fumul de tutun, cum ar fi în apropierea şcolilor, în parcuri, şi în autoturismele private”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit national.ro

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

66 la sută dintre români, nefericiți la locul de muncă

Unirea Ziarul

Publicat

în

66 la sută dintre români, nefericiți la locul de muncă Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la o stare generală de bine, arată rezultatele unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de Agerpres. Majoritatea românilor (47%) se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea